woensdag 11 januari 2023

Wat is een letterbox-hybride? (januari 2023)

Een letterbox is een van de 20 soorten (of types) geocaches. Het verschil met de overige is dat de letterbox een stempel bevat. Maar met een letterbox kan zoveel meer! Je kunt er bijvoorbeeld een geo-art van maken maar ook kaartjes mee versturen. Weet je dat de eerste letterbox al in 1854 verstopt werd? In deze blog leer je alle ins en outs van de letterbox-hybride, want zo heet hij eigenlijk. Uiteraard melden we een aantal leuke letterboxen in onze beide regio's, een van de meest gevonden letterbox ter wereld en nog veel meer.

letterbox-hybride
letterbox-hybride


In deze blog schrijven we over de volgende onderwerpen:

Welke soorten (of types) geocaches zijn er?

Er bestaan 20 verschillende soorten (of types) geocaches allemaal met hun eigen icoon. Over de onderstaande soorten schreven we al eerder een blog.


letterbox met stempel
geocache van het type letterbox gevonden

Wat is een Letterbox?


Een letterbox is een van deze 20 soorten (types) geocaches. De officiële benaming is letterbox-hybride. De letterbox kan zowel een traditional, mystery, als multi cache zijn. Door een stempel aan een cache toe te voegen, verandert het soort ineens in een letterbox-hybride (behalve bij wherigo, challenge en bonus caches). Deze stempel hoort in de cache te blijven. Meestal zit er gewoon een simpel stempeltje in de letterbox. Maar soms kom je nog letterboxen tegen die echt een eigen stempel hebben met o.a. de GC-code erop. Leuk natuurlijk voor de verzamelaars, want ik ken geocachers die een apart schriftje bij zich hebben, waarin ze met alle stempels die ze in letterboxen tegenkomen een stempel zetten.

letterbox met eigen stempel
letterbox met eigen stempel


Geschiedenis van de letterbox


De letterbox-hybride is ontstaan als eerbetoon aan "letterboxing", een andere, oudere manier van schatzoeken, waarbij aanwijzigingen worden gebruikt in plaats van coördinaten. De eerste letterbox werd al in 1854 verstopt in Engeland. De verstopper - James Perrot - liet er zijn visitekaartje in achter en de uitnodiging aan anderen dat ook te doen. Vinders begonnen op een gegeven moment aan zichzelf geadresseerde ansichtkaarten achter te laten in de hoop dat die door latere bezoekers opgestuurd zouden worden. Stempels en logboeken werden pas later toegevoegd. Meer over letterboxing vind je op deze (Engels-talige) website: Letterboxing North America. Het envelop-icoon van de huidige letterbox-hybride is dus zeer toepasselijk!

icoon letterbox
het icoon van de letterbox-hybride

Verschil letterbox-hybride en letterboxing


Waar letterboxing echt alleen maar gebruik maakt van aanwijzingen, dient de letterbox-hybride minimaal bij het startpunt gebruik te maken van GPS-coördinaten. Daarna is het aan de creativiteit van de CO. Letterbox-caches waarbij je daarna echt met aanwijzingen de cachecontainer vindt, zijn tegenwoordig zeer zeldzaam. Ik ben er ooit weleens eentje tegengekomen, maar meestal zijn het tegenwoordig eigenlijk traditionals met een stempel erin.
***update 20-02-2022*** Zowaar kwamen we in een van onze eigen homezones een letterbox tegen waarbij je met aanwijzingen de cachecontainer kon vinden. Hij staat inmiddels hieronder bij de letterbox-caches regio Den Haag.

in een letterbox hoort een stempel

Letterbox-caches regio Den Haag


In de regio Den Haag liggen echt veel letterboxen. Wij logden er al flink veel en schreven over enkele ook een blog. Onderstaand een aantal voorbeelden (maar er zijn er echt nog véél meer).

letterbox Ommetje Rijswijk
de letterbox van Ommetje Rijswijk


Letterbox-caches regio Bedburg


Ook in de regio Bedburg liggen er flink veel. Onderstaand een paar voorbeelden:

letterbox Bedburg
rondje Grottenhertener Mühle met letterbox
(nee, dit is niet de echte...)


Letterbox-caches als geoart


Wat een geo-art is, weten jullie inmiddels waarschijnlijk. Zo niet, lees even onze blog Geo-art Den Bolkse Hamer, echt een leuke geo-art die we afgelopen zomer gedaan hebben. Maar ook van letterbox-caches kun je een geo-art maken. In de regio Den Haag ligt een geo-art in de vorm van een fiets. GC9N5HT #BONUS Fietsen langs het water (TB Hotel) is de bonus hiervan. Wij hopen deze geo-art gauw een keertje te kunnen gaan fietsen!
***update 19-04-2023*** Inmiddels hebben wij de geo-art Fietsen langs het water gedaan en onze blog hierover kun je hier vinden.

letterbox geoart
letterboxen als geo-art in de vorm van een fiets

Letterbox met ansichtkaarten


Maar een letterbox met een ansichtkaart, vind je die nog wel eens? Mijn eerste letterbox ooit die ik logde was GC4ABPN Met STIP op de kaart... Kruisweg (Letterbox X.). Het was in september 2015 en ik heb in die letterbox een aan mezelf geadresseerde ansichtkaart achtergelaten. De kaart is helaas nooit bij mij aangekomen.... Maar ik deed meer pogingen bij andere letterboxen die gelukkig wel slaagden. Het is altijd weer leuk als zo'n kaartje weer "thuis" komt!

letterbox met ansichtkaarten
ansichtkaarten retour gekomen via een letterbox

Zelf heb ik ook wel eens een kaartje meegenomen uit een letterbox met het idee die thuis op de post te doen. Pas thuis kwam ik erachter dat er geen adres opstond, maar dat hij in een bepaalde geocache gedropped moest worden. Die cache was in de regio Zwolle, waar ik helaas nog steeds niet geweest ben. Het kaartje is nog veilig in mijn bezit (uiteraard heb ik wel de CO even een berichtje gestuurd dat ik een foutje gemaakt had). Het grappige is dat die geocache qua type geen letterbox maar een tradi is, maar toch weer wel een "mailbox", bekijk de listing maar eens: GC2AF96 Bully's geo post office en tb/geocoin Herberg. Hier gaat het om ansichtkaarten waar geen adres op staat, maar alleen de nickname van de geocacher. Hij behoort bij een reeks genoemd Geo Post Office, waar GC3Z3PE HQGT: Geo Post Office ook bij hoort, een van de meest gelogde letterbox op de wereld.

geo post office
deze kaart wil naar een Geo Post Office

Tijdens het mega event GeoDoorn logden we ook een leuke letterbox met echte ansichtkaarten: GC9T87T A message for Signal (helaas inmiddels gearchiveerd). Het was een echte brievenbus waarin je een kaartje kon sturen naar Signal. En wij maar hopen dat we een berichtje terug kregen zoals in de listing stond...;-) Het was echt een mooie cache en het was leuk een keertje met ansichtkaarten te kunnen loggen. Dat was in juni 2022 en toen ontstond het idee een blog te schrijven over letterbox-caches.

letterbox kaartje signal
een kaartje voor Signal

Dat idee was een beetje op een laag pitje geraakt, totdat ik enige tijd geleden op een event was. Op de plek van het event stond ook een letterbox-cache, die ik overigens al gelogd had (de cache genoemd in onze blog Pathtags en de combinatie met geocaching). Maar enkele andere geocachers nog niet. En een van hen dropte ook een ansichtkaart in de letterbox, die door een andere aanwezige naar hem opgestuurd zou worden. Eindelijk weer een echte ansichtkaarten-letterbox. Dat was genoeg stimulans voor mij om direct aan een blog over letterbox-caches te beginnen, de inspiratie was er weer! Dank aan Ulcob voor deze aanzet.

letterbox ansichtkaart
eindelijk weer een ansichtkaarten-lettebox

Wat zijn jullie ervaringen met letterbox-hybrides?


Uiteraard zijn we heel nieuwsgierig naar hoe jullie denken over letterbox-hybrides. Loggen jullie er veel? Laten jullie wel eens een kaartje achter? Hebben jullie je kaart ook wel eens terug ontvangen? Kom je tegenwoordig nog wel eens ansichtkaarten in een letterbox tegen? Ben je wel eens bij een Geo Post Office geweest? Weten jullie ergens nog een letterbox waarbij je echt met aanwijzingen de cache-container kunt vinden? Wat een vragen ... je ziet we zijn nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Laat het ons weten onder de blog!

kaartjes voor letterbox
onze kaartjes voor Signal

Problemen met onze eigen letterbox


Wij horen zo nu en dan dat er wat problemen zijn met onze eigen letterbox, degene onder onze blog. Het lukt onze lezers dan niet onder onze blog te reageren (maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen probleemloos). Dat het soms niet lukt, vinden wij heel vervelend en we weten op dit moment nog niet hoe we dat oplossen kunnen. We zouden het erg op prijs stellen als jullie ons wel even laten weten als het niet lukt, wie weet helpt ons dat een oplossing te vinden. Stuur ons dan gewoon even een berichtje via het contactformulier onder de blog of via onze pagina Contact. En als je de oplossing hebt voor dit probleem, zijn we natuurlijk helemaal geholpen. Alvast bedankt!





8 opmerkingen:

  1. De oorspronkelijke letterbox was bedoelt om een brief of kaart via een geocache te versturen naar iemand of naar jezelf toe. Dat spreekt mij erg aan. De letterbox-hybride is tegenwoordig meestal een petling waar je echt geen kaart in kwijt kan. Het enige wat nog vaag aan de originele letterbox doet denken is de stempel. Ook die stempel is soms niet eens meer aanwezig. Het zijn steeds vaker verkapte mystery's of multi's. Daardoor is mijn meest geliefde cache type gedevalueerd tot een gewone cache. Die letterbox bij xizat voor de deur is nog wel een echte letterbox en kreeg dus ook van mij een favo.

    Hartelijke groet,
    Ulcob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke en uitgebreide reactie, Ulcob! Die letterbox van Xizat is inderdaad heel leuk (in meerdere opzichten....).

      Met geo-groet,
      GeoKars

      Verwijderen
  2. Leuk gedaan deze blog en de reclame altijd leuk!

    bedankt blackshadow en geoprutser13

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke reactie, maar natuurlijk vooral voor de letterboxen in het veld!

      Verwijderen
  3. Bedankt voor jullie bezoekje aan onze eerste buizenpost cache.
    We hebben jullie enthousiaste log gelezen. Leuk.

    Wij wilden graag een "echte" (ouderwetse) Letterbox maken.
    Het was onze bedoeling dat mensen tijdens het bekijken van het filmpje een stripkaart zouden maken en daarmee het veldwerk van het eerste deel van de cache zouden doen. Maar volgens mij heeft niemand dat zo gedaan. ;-) Tegenwoordig kan iedereen onderweg gewoon het filmpje bekijken.

    Persoonlijk vonden wij dit echt leuke Letterbox caches
    https://www.geocaching.com/geocache/GCXF0B
    https://www.geocaching.com/geocache/GCP646
    Helaas zijn ze gearchiveerd, maar de cachepagina laat nog wel zien wat de bedoeling was.

    draculix

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke reactie! Heel jammer dat die 2 letterbox-caches gearchiveerd zijn, we hadden ze graag gedaan. Misschien weten onze lezers nog wel meer van dit soort letterboxcaches. Dus als je er zo eentje weet, laat even een reactie achter onder de blog!

      Verwijderen
  4. Wat leuk dat mijn letterbox (mystery) in Bleiswijk hier benoemd wordt, jammer dat jullie kaartje nooit thuisgekomen is.

    Ook in mijn (kimopo) huidige woonplaats 's-Heerenberg is een aparte letterbox te vinden...als mystery multi 😉
    Op m'n 55e verjaardag uitgebracht en pas na ruim 2 weken de FF ... Ze doen hier niet aan goud jagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Kimopo, dank voor je leuke en uitgebreide reactie! Ik heb je letterbox in 's-Heerenberg bekeken en die ziet er leuk en spannend uit zeg! Haha, nee dat zijn geen FTF-jagers daar zeg! Liggen ook niet zo heel veel caches zie ik. Ik ga hem in elk geval op de to do zetten, wie weet komen we nog wel eens in de buurt!

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.