Welkom op de website van DNF.
Wij zijn GeoKars en GEOrgCACHING, campercachers uit Nederland, respectievelijk Duitsland. Ons vanlife proberen wij zoveel mogelijk te combineren met het zoeken naar geocaches. Met de camper op pad en geocaching is namelijk een perfecte combinatie!
In onze blogs vertellen wij jullie over de avonturen die wij hierbij meemaken en op de pagina's delen wij onze tips met jullie.
woensdag 28 juli 2021
Uitleg over earthcaches en een leuk voorbeeld
Deze blog gaat over earthcaches. Wij leggen uit wat earthcaches zijn en wij vertellen over ons avontuur bij zo'n earthcache. Je kon daar namelijk de aarde aan het trillen brengen! Dat kan toch niet, je kunt de aarde toch niet laten trillen? Jawel, dat gaat! In De Wieden, we hebben het zelf getest.
De Wieden - een voormalig turfsteekgebied
Wat is een earthcache?
Een earthcache is een geocache die informatie geeft over de geologische processen die onze aarde gevormd hebben. Het is een voorbeeld van een containerloze cache. Wij schreven over containerloze geocaches in het algemeen al eerder de blog Schone handen - geocaches zonder container. Bij earthcaches specifiek gaat het dus om moeder aarde, haar ontstaan en ontwikkeling en daarover worden vragen gesteld. Er ligt dus geen fysieke cache en je kunt loggen nadat je de antwoorden naar de CO hebt gestuurd. Soms dien je te wachten of je antwoorden juist zijn; soms mag je direct loggen. En vrijwel altijd wordt ook een foto van de locatie gevraagd om aan te tonen dat je er daadwerkelijk was. Het icoontje dat bij deze cachesoort hoort, is een opengesneden wereldbolletje.
icoon van een earthcache
Voorbeeld van een earthcache
Een voorbeeld van een earthcache is GC1XGP De Wieden. Trilveen? De aarde aan het trillen brengen? Dat maakte ons nieuwsgierig! We zijn erheen gereden om te testen hoe dat gaat met die trilactie. Vanaf de parkeerplaats liepen we langs een paar huizen en verder over een plankier door een moerasachtig gebied. Vroeger waren hier turfstekers aan het werk die hier de turf weghaalden. De stukken land werden steeds kleiner; de wateroppervlaktes steeds groter. Grassoorten die hier groeiden, verspreidden zich in het water, vervlochten zich met elkaar en bouwden zo een drijvend eiland. Als je nu op zo'n plek staat, kun je heel gemakkelijk de bodem laten trillen. Op de film kun je zien hoe dat gaat, zelfs de bank wiebelt, kijk maar eens. De zichtbare trillingen bereiken gemakkelijk een doorsnee van zo'n 2-3 meter.
op het veilige pad onderweg
uitgestoken
Indrukwekkend natuurverschijnsel
Ook zulke door mensenhanden ontstane natuurverschijnselen kunnen de basis zijn voor een eartcache. Earthcaches willen onze speeltuin - de aarde - verklaren en een beter begrip ervoor creëren. Wij vonden het indrukwekkend en hebben ook later tijdens onze reis bij zachte bodems steeds aan deze springactie gedacht. Hebben jullie wel eens een natuurverschijnsel gezien dat je zo sterk gefascineerd heeft? Vertel ons je verhaal!
hey een bekend plekje, toen wij daar waren wisten we dat we hier meer mensen kennis mee moesten laten maken. Vandaar dat deze earthcache er nu ligt. Leuk dat jullie er een mooi stukje over geschreven hebben.
Bijzonder hè, en gewoon in Nederland 😊
BeantwoordenVerwijderenJa echt heel bijzonder! Heb jij ook wel eens trilveen gezien?
VerwijderenJa, wat een mooie land! 😃
BeantwoordenVerwijderenhey een bekend plekje, toen wij daar waren wisten we dat we hier meer mensen kennis mee moesten laten maken. Vandaar dat deze earthcache er nu ligt. Leuk dat jullie er een mooi stukje over geschreven hebben.
BeantwoordenVerwijderenAbsoluut de moeite waard om dit mooie plekje te delen, dus dank daarvoor!
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen