woensdag 28 juli 2021

Uitleg over earthcaches en een leuk voorbeeld (NL juni 2021)

Deze blog gaat over earthcaches. Wij leggen uit wat earthcaches zijn en wij vertellen over ons avontuur bij zo'n earthcache. Je kon daar namelijk de aarde aan het trillen brengen! Dat kan toch niet, je kunt de aarde toch niet laten trillen? Jawel, dat gaat! In De Wieden, we hebben het zelf getest.

earthcaches containerloze caches
De Wieden - een voormalig turfsteekgebied

Wat is een earthcache?

Een earthcache is een geocache die informatie geeft over de geologische processen die onze aarde gevormd hebben. Het is een voorbeeld van een containerloze cache. Wij schreven over containerloze geocaches in het algemeen al eerder de blog Schone handen - geocaches zonder container. Bij earthcaches specifiek gaat het dus om moeder aarde, haar ontstaan en ontwikkeling en daarover worden vragen gesteld. Er ligt dus geen fysieke cache en je kunt loggen nadat je de antwoorden naar de CO hebt gestuurd. Soms dien je te wachten of je antwoorden juist zijn; soms mag je direct loggen. En vrijwel altijd wordt ook een foto van de locatie gevraagd om aan te tonen dat je er daadwerkelijk was. Het icoontje dat bij deze cachesoort hoort, is een opengesneden wereldbolletje.

icoon earthcache
icoon van een earthcache

Voorbeeld van een earthcache

Een voorbeeld van een earthcache is GC1XGP De Wieden. Trilveen? De aarde aan het trillen brengen? Dat maakte ons nieuwsgierig! We zijn erheen gereden om te testen hoe dat gaat met die trilactie. Vanaf de parkeerplaats liepen we langs een paar huizen en verder over een plankier door een moerasachtig gebied. Vroeger waren hier turfstekers aan het werk die hier de turf weghaalden. De stukken land werden steeds kleiner; de wateroppervlaktes steeds groter. Grassoorten die hier groeiden, verspreidden zich in het water, vervlochten zich met elkaar en bouwden zo een drijvend eiland. Als je nu op zo'n plek staat, kun je heel gemakkelijk de bodem laten trillen. Op de film kun je zien hoe dat gaat, zelfs de bank wiebelt, kijk maar eens. De zichtbare trillingen bereiken gemakkelijk een doorsnee van zo'n 2-3 meter.

earthcache weerribben wieden
op het veilige pad onderweg

earthcache turfsteken veengebied
uitgestoken


Indrukwekkend natuurverschijnsel

Ook zulke door mensenhanden ontstane natuurverschijnselen kunnen de basis zijn voor een eartcache. Earthcaches willen onze speeltuin - de aarde - verklaren en een beter begrip ervoor creëren. Wij vonden het indrukwekkend en hebben ook later tijdens onze reis bij zachte bodems steeds aan deze springactie gedacht. Hebben jullie wel eens een natuurverschijnsel gezien dat je zo sterk gefascineerd heeft? Vertel ons je verhaal!


earthcache turf trilveen weerribben wieden
turf

6 opmerkingen:

  1. Bijzonder hè, en gewoon in Nederland 😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja echt heel bijzonder! Heb jij ook wel eens trilveen gezien?

      Verwijderen
  2. hey een bekend plekje, toen wij daar waren wisten we dat we hier meer mensen kennis mee moesten laten maken. Vandaar dat deze earthcache er nu ligt. Leuk dat jullie er een mooi stukje over geschreven hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut de moeite waard om dit mooie plekje te delen, dus dank daarvoor!

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.