zaterdag 10 oktober 2020

Schone handen - geocaches zonder container

Ik krijg niet graag vieze handen - belachelijk natuurlijk voor een geocacher - je kunt het natuurlijk niet altijd aan een ander over laten... De oplossing daarvoor zijn de caches zonder container. Onderstaand een opsomming: 

Earth cache

het meten van de afstand

Er bestaan diverse cache-soorten die het zonder logboek kunnen. De bekendste is de earth cache. Hierbij gaat het om moeder aarde, haar ontstaan en ontwikkeling. Geocachers noemen de aarde liefdevol hun speelveld, daarom zou je de aarde moeten kennen en begrijpen. Vandaar ook deze bijzondere soort van caches. Hierbij wordt altijd verklaard hoe iets ontstaan is (stenen, kwarts, kolen, etcetera), daarna volgen een paar vragen over het thema en vervolgens kan je de cache - het liefst met foto - loggen.
Virtuele cache

Hetzelfde, alleen zonder de bovengenoemde achtergrond, functioneren virtuals. Het gaat erom ter plekke vragen over iets specifieks (bijvoorbeeld een monument) te beantwoorden voordat je loggen mag. Deze caches werden lang niet meer gepubliceerd; inmiddels komen ze weer in beperkte aantallen online.


WebCam cache

De webcam cache is een overblijfsel van vroeger; nieuw worden ze niet meer toegestaan (misschien komt dat ooit weer). Bij deze caches is het de bedoeling dat je zichtbaar wordt op een webcam-opname, waarvan je dan een printscreen maakt. Tegenwoordig met de smartphone-mogelijkheden geen probleem; in de begintijd van geocaching was dat een echte uitdaging.
foto met SignalLocatieloze (reverse) cache

De locatieloze (reverse) cache is een heel zeldzaam 
cache-type. Hierbij kan de cache bewegen, bijvoorbeeld van mega-event naar mega-event. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn: maak op het event een foto met Signal.

(Foto-)challenge

Tussendoor waren er pogingen met andere cache-soorten zonder container, bijvoorbeeld de foto-challenge. Deze hebben niet doorgezet en ze duiken ook in geen enkele statistiek meer op.foto bij de waymark

Waymarking

Op een aparte internet-pagina bestaat ook nog waymarking. Hiervan worden ook geen resultaten op geocaching.com getoond. Daarom en omdat de gebruikersinterface er totaal anders uitziet en functioneert dan bij GC, verschuift dit speltype eerder richting een nicheproduct.

Meer informatie over Waymarking in deze blog.

Labcache

De tot nu toe nieuwste versie van een containerloze cache is de labcache. Deze wordt ook op een apart platform gespeeld, maar de vondsten worden wel getoond in de GC-statistiek. De eerste test vond vele jaren geleden plaats. Toen kon een geocacher een labcache aan een andere geocacher zenden, die hem dan kon loggen. Later verschenen de labcaches in blokken van 10 op mega-evens. Inmiddels kan  elke premium-lid een blok van 5 labcaches aanvragen. Dit heet tegenwoordig een Adventure Lab. 


In elk geval over het laatste cachetype de labcaches zullen we in een van onze volgende blogs meer vertellen. Stay tuned!

***Update 10-01-2021***
Inmiddels hebben wij ook een separate blog geschreven met meer informatie over labcaches, c.q. Adventure Labs. Klik hier voor de blog.P.S. De Adventure Lab WAYMARKING WASSENAAR combineert het loggen van locaties van de Adventure Lab met Waymarking. Misschien een leuke manier om met waymarking kennis te maken.

Hoe zit het met jullie? Steken jullie overal je handen in en kan het je niet schelen of ze vies worden?

***gepubliceerd 10-10-2020, update 03-02-2021***


Geen opmerkingen:

Een reactie posten