dinsdag 10 mei 2022

Wat is Munzee - alleen de QR achter het bord? (maart 2022)

Munzee is een soortgelijk spel als geocaching en waymarking en het maakt ook gebruik van GPS-technologie. Bij het Munzee-spel scan je QR-codes met de Munzee-app op je telefoon en op die manier verzamel je vondsten en punten. In deze blog vertellen wij wat meer over het spel en we delen onze ervaringen met je.

munzees zoeken vinden
Munzees zoeken en vinden


Wat is Munzee?

Overal zijn ze te vinden, de QR-codes. Ze kunnen ook zo veel! Dus waarom geen spel met deze codes? Munzee is zo'n spel. Je gaat naar buiten met je smartphone en kijkt op de app waar ze te vinden zijn. Dan zoeken, vinden, scannen - klaar!

Een beetje geocaching, een beetje waymarking, ..., kortom: een doel om naar buiten te gaan. We hebben het geprobeerd en delen onze ervaringen met jullie.

munzee qr geocache
Munzee-QR en geocache samen op één plek

Starten met het Munzee-spel

Net zoals bij geocaching verzamel je ook met Munzee vondsten, punten, badges, ... De Munzees zijn onderverdeeld in fysieke en virtuele Munzees. Om een Munzee te loggen moet je met je GSM in de buurt zijn van de QR-code of virtual. Anders doet hij het niet en kan je alleen de pagina van de Munzee bekijken. Dus als je bovenstaande QR-code scant, zie je waar we geweest zijn, maar je kan hem niet als vondst loggen.

starten met munzee
om Munzee voor het eerst te starten, hier scannen

Het eerste is natuurlijk een account aanmaken. Dat gaat op je smartphone heel gemakkelijk nadat je de app (ca. 51 MB) gedownload hebt. Een email-adres, een username en een wachtwoord - that's it!

Daarna zie je een paar tutorials waarvoor je punten krijgt als je die bekijkt en je vindt je eerste virtuele Munzee (hopelijk iedereen, ik wel). En als je via de QR-code hierboven naar het aanmeldsjabloon gaat, heb je nog 50 punten extra (en ik 10).

munzee tutorial eerste vondst
tutorial, eerste badge en munzee-vondst

Maar nu is het tijd voor ...

Naar buiten gaan

Open de app, bekijk de kaart en zoek de eerstvolgende Munzee. Onderaan de kaart zie je een groene V of een groene QR, afhankelijk van welke type Munzee je zoekt of welke het dichtst bij is. Als je dichtbij de Munzee bent kan je op de betreffende Munzee klikken (dat kan je natuurlijk ook eerder doen) en de virtuele loggen of de QR-code scannen. Heel eenvoudig. Dat was het al! Dieper wil ik hier niet op ingaan. 

powertrail met munzees
smartphone-aanzicht met powertrail

Meer informatie over Munzee

  • Er zijn veel verschillende Munzees, kijk maar eens op de kaart hoe kleurrijk het is. 
  • Je kunt ook nieuwe Munzees aanmaken, maar die moet je eerst kopen. Slim gedaan van de Munzee-maatschappij! 
  • Er zijn ook enkele evenementen, die vind je in de Munzee Event Calender.
  • Je kunt een gratis account aanleggen maar er zijn ook (net zoals bij Geocaching) premium-lidmaatschappen voor circa USD 30,00 per jaar of USD 3,00 p/m. Voordeel o.a.: je kan DNF's en NM's loggen, foto's aan de Munzee-site plakken, je hebt meer filters, etc. 
  • Natuurlijk zijn er heel veel goodies die je kunt kopen.
  • Ben je van plan wat langer met Munzees bezig te blijven, dan is het eventueel zinvol je profiel aan te passen. Je kunt je avatar ingeven (heel kleine foto!), je thuislocatie, tijdzone, maten (km), etc.
  • Nadat je een account aangemaakt hebt, heb je de mogelijkheid een gratis starters-set te bestellen. Na een dag of 5-6 ontvang je een email. Je moet alleen wel de verzendkosten van USD 2,00 betalen.
  • Je krijgt heel veel mailtjes van Munzee, meestal advertenties maar ook een "activity summery". Daar staan al je activiteiten en nieuwe badges in.

nieuwe activiteiten munzees
nieuwe activiteiten

Kijk zelf maar wat je wilt doen, ik ga nu enkele QR-codes scannen ...

munzees Zuiderpark Den Haag
meer munzees dan geocaches  in Zuiderpark

En jullie? Gaan jullie mee?
(tekst gaat door onder de plaatjes)

newbie bij munzee
ik ben Newbie

virtuele munzee gevonden
een virtuele Munzee gevonden

QR-code munzee gescand
een QR-code gescandeerste munzee gescand
hebbes!

veel munzies gevonden
goed bezig

Ervaringen na een maand Munzee


Na een maand lid te zijn van de Munzee-familie heb je heel veel emails gekregen (wat er nog meer kan, wordt premium, statistiek, ...) en je hebt zeker enkele Munzees gevonden. 

munzee zoeken loggen
emails van Munzee


Aan de ene kant is het verslavend, maar aan de andere kant ook weer saai. Ik vond trails, waar op elke lantaarnpaal een Munzee was of op de snelweg, waar je elke 100 meter een virtuele Munzee kunt loggen (als je niet zelf rijdt). Bovendien kom je regelmatig oude Munzees tegen die je niet kunt loggen omdat de QR-code beschadigd is of het bord waarop de QR stond vernieuwd is. Bij Geocaching neem je een nieuwe koker, maar hoe doe je dat met de QR? Onderhoud lijkt me een beetje onhandig. Voor niet-premium-leden is het niet mogelijk een DNF te loggen; wel zoiets als een write note.

Het voordeel van dit spel is dat het milieuvriendelijker is dan Geocaching omdat je geen plastic hebt dat je in het bos neerlegt. Problemen met natte logboeken heb je ook niet!

Ik denk dat ik het nog een maand of wat ga proberen voordat ik kies of ik verder speel of niet ...
In de blog Een eiland leeg cachen; een liefdesverhaal kun je over mijn ervaringen met Munzees op die dag lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.