woensdag 3 februari 2021

Waymarking en de combinatie Waymarking/Geocaching (februari 2021)

Wat is Waymarking?

In onze blog Schone handen - geocaches zonder container schreven we al kort over Waymarking, want het is namelijk een voorbeeld van een geocache zonder container. Nou jaaaa ... niet helemaal. Het is namelijk eigenlijk geen geocache. Waymarking is wel een onderdeel van Groundspeak, het moederbedrijf van Geocaching.com. Maar het heeft een geheel eigen website, waar je overigens wel inlogt met je codes van GC. Dus al heb je nog nooit gehoord van Waymarking, je hebt daar wel een account en zelfs een premium als je dat op GC ook hebt;-) Je vindt niets fysieks op de locatie; het gaat bij Waymarking om de locatie zelf. Je maakt een foto ter plaatse (al dan niet volgens een bepaalde eis van degene die de waymark gepost heeft) en daarna kun je visitten of loggen. Daardoor is het mogelijk een waymark te plaatsen op een locatie waar je nooit een geocache zou kunnen verstoppen, bijvoorbeeld op een bijzondere plek in een drukke binnenstad. Hetgeen overigens natuurlijk ook mogelijk is bij een geocaching-multi (behalve de eindcache uiteraard) en de laatste tijd steeds meer ook met Adventure Labs.


waymarking geocaching containerloze caches groundspeak
Waymarking, net als Geocaching onderdeel van Groundspeak


Waar liggen waymarks?

Net als geocaches, liggen waymarks ook over de hele wereld verspreid. Er liggen er inmiddels meer dan 900.000! Wij hebben bijvoorbeeld waymarks gevonden bij een oud raadhuis, dorpspomp, kerk, hofje, (oorlogs)monument, uitzichttoren, struikelstenen, etcetera. Echt heel leuk! Wat ik dan minder leuk vind, is dat ze bijvoorbeeld ook bij tientallen (of honderden?) ANWB-paddestoelen of fietsbordjes liggen. Of wil jij naar de MacDo om een waymark te kunnen loggen? Ik niet! Maar ja ... als je dan trek in een Big M hebt, kun je wel handig op Waymarking kijken waar je de MacDo kunt vinden... Eigenlijk zijn ze bedoeld om iets bijzonders te tonen, maar sommige waymarks schieten hun doel voorbij en persoonlijk vind ik dat een beetje jammer. Maar er liggen ook regelmatig geocaches op een locatie waarvan je datzelfde kunt zeggen.

waymarking mooie locaties waar liggen ze
Waymark op een mooie locatie (en ook een GC-multi)


Categorieën van waymarking


Het voordeel is echter, dat de waymarks zijn ingedeeld in categorieën. Er zijn meer dan 1.000 verschillende, dus je kunt echt die locaties bezoeken waarin jij interesse hebt. Een paar van die categorieën zijn bijvoorbeeld begraafplaatsen, windmolens, vistrappen, boerenmarkten, kathedralen, net wat jij leuk vindt. Of nog een paar voorbeelden: overstekende schildpadden (turtle crossings), boomhutten, dinosaurus-beelden, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een categorie voor! Er is bijvoorbeeld ook een categorie "Your Name Here". Als je ergens een (straatnaam)bord met je naam erop tegenkomt, kun je zelf een waymark aanleggen in de categorie "Your Name Here". En andere waymarkers kunnen die dan loggen als ze daar zijn. Ik hoop dat GEOrg en ik die collega-cacher nog een keer tegenkomen met dat t-shirt met DNF erop. Dan kunnen we een locationless waymark maken;-)

waymarking categorieen bloggers wat vind je leuk
hou je van windmolens, dan kies je die categorie


Categorie Bloggers


Een van deze categorieën is Bloggers. Wij bloggers werden natuurlijk direct wakker en zagen mogelijkheden. Je kunt in deze categorie namelijk een waymark maken van een blog:
- van die van iemand anders, WM13EE0 The Official Geocaching Blog is zo'n voorbeeld, jullie begrijpen wel naar welke blog deze WM verwijst! 
- of van die van jezelf. Dat vroeg natuurlijk om actie.
Bovendien waren er in Nederland slechts 2 WM's in de categorie Bloggers. Dus hieraan hebben wij een waymark toegevoegd en wel in de homezone van GeoKars, verwijzend naar onze blog. Het is WM13MDA Camper en geocaching adventures of DNF. Deze ligt op een speciale locatie in de regio van Den Haag; onze trouwe lezers zullen deze locatie wel herkennen. Overigens ligt hij daar alleen virtueel. Hij kan van overal in de wereld gelogd worden, de logvoorwaarde is locatie-onafhankelijk, dus ga je gang.


waymarking categorie bloggers Den Haag Bedburg
onze campercaching-blog als Waymark


Categorie Geocaching Tour Guides


Grappig is ook de categorie Geocaching Tour Guides. Je kunt een WM aanmaken als je nieuwe geocachers wilt begeleiden, andere geocachers zoekt om op pad te gaan, etc. Daar heb ik ook een WM gemaakt: WM13MKF DNF's Geocaching Tour The Hague and region.  Tenslotte hebben wij een mooie pagina op onze website die tips geeft voor geocaching in Den Haag en de gehele regio. Misschien kunnen we op deze manier via Waymarking andere geocachers leuke ideeën laten opdoen.

waymarking categorie geocaching tour guide den haag
Geocaching-tips Den Haag als WM


Vergelijking Waymarking en Geocaching

Er zijn vele overeenkomsten tussen beide; maar ook verschillen. Ik noem er een aantal. Voordelen van WM voor de CO is dat het (vrijwel) onderhoudsvrij is en dat je ook geen last hebt van vandalisme of diefstal waarover je de laatste tijd helaas steeds meer hoort. Verder heb je geen last van muggles en het ook zeer milieuvriendelijk, want je legt niets neer. WM is vrijwel geheel in het Engels, dus dat kan een nadeel zijn. Maar ook een voordeel als je in Spanje, Frankrijk of een nog taal-ontoegankelijker land bent. De meeste geocachers vinden het heerlijk om actief buiten bezig te zijn. Ik ken echter ook andere.... Die loggen vanachter hun computer geocaches in landen waar ze zelfs nog nooit geweest zijn. Ja echt, die zijn er! Dan zoeken ze een cache uit die heel vaak gelogd wordt en waar de kans op controle klein is en zo komen ze aan hun puntjes. We noemen geen namen.... Goed nieuws voor hen! Bij Waymarking kan dat legaal. Er zijn genoeg WM waar in de logvoorwaarde niet staat dat je ter plekke geweest moet zijn, zoals bijvoorbeeld bij vele WM's in de categorie Bloggers. Loggen vanuit je luie stoel dus.

In NL liggen bijna 16.000 WM's en 41.000 caches. In DE bijna 44.000 WM's en 411.000 caches. Zowel WM als GC werken met statistieken, maar die verschillen wel van elkaar. WM heeft bijvoorbeeld een grid van 1.100 categorieën en kent awards en scavenger hunts. En wist je dat je op Geocaching.com ook Waymarks kunt vinden? Ga naar de listing van een geocache, dan vind je onderaan - vlak voor de logs - zoek ... alle nabije Waymarks op Waymarking.com (hij opent dan dus de website van Waymarking en toont daar de nabije WM's). Omgekeerd kun je op Waymarking ook de dichtstbijzijnde geocaches opzoeken (net boven de visits/logs: Search for ... Nearest Geocaches).

vergelijk waymarking geocaching dichtsbijzijnde zoeken ook vanuit huis
dichtstbijzijnde waymarks zoeken op GC


Geocaching en waymarking combineren

Zoals gezegd, loopt Waymarking over een heel ander platform dan Geocaching. Het platform heeft ons echter nog niet kunnen bekoren, vooral de kaart niet. Tevens bestaat er geen app van. Lastig dus als je geocaching en waymarking wilt combineren. Dat is echt jammer, want regelmatig ligt er een waymark op dezelfde plek als een geocache! Je kunt wel een gpx downloaden uit Waymarking. In c:geo (de app die GEOrg gebruikt als hij geen GPS bij zich heeft) kun je de waymarks dan tussen de geocaches zien liggen met een summiere omschrijving. Maar gelukkig wel met de mogelijkheid "open in browser", zodat je wel kunt zien aan welke voorwaardes je foto moet voldoen om te kunnen loggen. Bij de GPS zie je hetzelfde als bij c:geo, alleen zonder toegang tot internet. Ik gebruik nooit een GPS, maar altijd mijn telefoon en wel met Cachly. Daarin kun je de gpx ook laden, maar helaas zonder beschrijving, noch mogelijkheid tot doorklikken naar de browser. Maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat waymarking voor ons vrij nieuw is. GEOrg had het in het verleden wel eens een keertje gedaan maar daarna nooit meer. Ik had er - voordat GEOrg de blog 'schone handen' schreef - zelfs nog nooit van gehoord. Dus wie weet kan het makkelijker en beter, maar weten wij (nog) niet hoe. Dus heb je een tip, heel graag!

waymarking en geocaching combineren
de WM's (zwarte kruisjes) tussen de geocaches


Weinig actie op Waymarking

Wat ons opvalt is dat er weinig actie plaatsvindt op Waymarking. Bijvoorbeeld bij WMMPQ9 Nelson Mandela - Den Haag. Wij logden in oktober 2020. De log daarvoor was in 05-2019, die daarvoor in 04-2016 en de FTF op 06-2015. We hadden dus net geen podiumplaats na vijf jaar;-)
En bij WM12BR2 Nieuwe Veenmolen hebben wij recentelijk een FTF gehaald! En de WM lag er al 9 maanden.
Of WM1YHT Central Station Clock - Den Haag. Deze bekende zebraklok staat al sinds de zomer van 2016 niet meer bij het Centraal Station maar volgens Waymarking wel. Het is dat Den Haag mijn homezone is en ik toevallig weet waarheen deze klok verplaatst is. Daardoor hebben wij hem kunnen loggen.
Dan kun je natuurlijk denken dat er in deze regio weinige waymarkers (heten ze zo....?) wonen. Maar nee. Van de zomer bezochten wij een hunebed in Drenthe: WMP0G6 D53 (hunebed) - Havelte. Wij logden in september 2020. De log daarvoor was 07-2018. En die daarvoor 11-2011. Dat was dus een podiumplaats TTF voor ons na negen jaar;-)

waymarking weinig actie mooie waymark Den Haag
WM Nelson Mandela


Promoten Waymarking door geocachers

Er zijn wel geocachers die het waymarken een beetje proberen te promoten. Wij kennen hier in de regio twee voorbeelden, maar er zijn er vast wel meer! Bij Alphen aan den Rijn ligt een challenge die je kunt loggen als je tenminste 25 Waymarks hebt gelogd in een unieke categorie: GC3RCZ4 Challenge: The Waymarker 25 categories visited. En bij Wassenaar ligt de Adventure Lab WAYMARKING WASSENAAR waar je de antwoorden op de vragen dient op te zoeken op Waymarking (en je kunt onderweg direct een aantal waymarks loggen).
***update 14-05-2021*** Ook in Lochem ligt een geocache (een multi) die in dit rijtje thuishoort. Wij kregen hierover een leuk berichtje van de CO. Het gaat om GC5W5JR WAYMARKING "WMHB5A 00197/001 - Lochem"


promotie waymarking door geocachers
Adventure Lab promoot Waymarking

Binnenkort de app Waymarkly beschikbaar


De ontwikkelaar van Cachly heeft aangekondigd dat hij een nieuwe app (alleen voor iOS) aan het ontwikkelen is speciaal voor waymarking. De app is momenteel in de beta-testing-fase en zal over niet al te lange tijd beschikbaar komen. De app heet Waymarkly. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je je aansluiten bij de facebook-groep Waymarkly - Waymarking for iOS.

waymarking app waymarkly geocaching
Waymarkly (app in ontwikkeling)


Is waymarking leuk?


Op dit moment zijn wij gematigd positief. Vooral omdat het platform niet handig werkt: recentelijk hadden we een gpx gedownload en bij thuiskomst bleek dat deze lang niet compleet was en we dus niet alles loggen konden, omdat we niet overal foto's van hadden. Terwijl we ongeveer over die waymarks gestruikeld waren. Dan is natuurlijk altijd de vraag of het aan het platform ligt of aan ons.... Maar ook thuis loggen functioneert niet echt handig. Je moet echt goed zoeken de waymarks te vinden waar je geweest bent. Maar ze brengen je regelmatig wel op leuke locaties! Dus wij hebben afgesproken tijdens het geocachen de waymarks te loggen waar we langskomen, maar we lopen of rijden er niet voor om. En bovendien......onze homezone is vrijwel leeg qua geocaches. Er komen momenteel geen nieuwe uit (vanwege de Corona-maatregelen). Dus de waymarks geven onze wandelingen en fietstochten in onze homezone soms weer een doel.

waymarking leuke locaties
leuke locatie voor een WM tijdens onze vakantie

Zoals gezegd zijn wij newbies in de waymarking-wereld. Alle ins en outs kennen we dus zeker niet! Voor meer informatie kun je uiteraard terecht op de website van Waymarking zelf. Verder is er een specifiek Waymarking Forum. Of bekijk de website It's all about the Grid! eens. Dit is een blog van Tante.Hossi (een waymarking reviewer) over Waymarking. Deze blog is in het Duits.

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen! Kennen jullie waymarking? Doen jullie het wel eens? En....vinden jullie het leuk?

***gepubliceerd 03-02-2021, update 14-05-2021***

19 opmerkingen:

 1. Ik hou ook van waymarking. Ik heb waymarking gevonden in mei tijdens de lockdown in België. Misschien zullen jullie in de toekomst ook waymarks van mij vinden. Ik heb er verschillende in België, Nederland en Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lotty,
   dat is leuk! Ik hoop dat we gauw een van jou WMs vinden.
   Groetjes,
   GEOrg

   Verwijderen
  2. Precies wat GEOrg zegt, ik hoop ook gauw een van jouw WM's tegen te komen. Maar nog leuker lijkt het me als we jou weer een keertje zien. Hopelijk kan dat gauw weer. Liefs uit Den Haag.

   Verwijderen
  3. I've been a active in Waymarking for thirteen years. I've created a few categories I still manage. Waymarking can be lots of fun. Lots of cranky old coots there, most new players don't last. Let's hope Waymarkly changes this.

   Verwijderen
  4. Wow! 13 years!!! We are just newbies.... Hope so too, because it's a pity to go to a WM and it appears to be "old stuff".

   Verwijderen
 2. Super je Blog
  Je hebt de Waymarking heel goed uitgelegd, dat ik de link zal delen op mijn FB groep (Waymarking Belgique Francophone)
  Hier is een cache (https://coord.info/GC91BQH) in België, waar WM ook nodig is om de juiste coördinaten te vinden.
  Ik plaats mezelf, vind en reviewer in de Waymarking
  Mvg, Michaelfiles

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je complimenten! En echt super leuk dat je de link naar onze blog in je FB-groep gaat delen. Als we weer naar België mogen, hoop ik de door jou genoemde geocache een keertje te doen. Leuk!
   Happy waymarking,
   GeoKars

   Verwijderen
 3. Leuke blog! Ik vind waymarking super geweldig! Al kost het posten vaak meer tijd dan een cache plaatsen ;-) Het leuke ervan vind ik dat je nog beter naar je omgeving kijkt, het een redelijk zelfsturende community is en DNF's zeldzaam zijn. Mocht je een categorie missen dan kun je die altijd voordragen! Ik ben btw ook een tourgide ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook jij dank voor je complimenten. En wat leuk dat je zo enthousiast bent over waymarking.

   En wat betreft die DNF's hebben wij dus een heeeeeel andere ervaring, wij treffen regelmatig WM's aan waarvan het 'object' al heel lang niet meer bestaat.

   Leuk dat je ook tour guide bent! Wie weet komen wel elkaar nog wel eens tegen in het veld, onze homezones zijn niet zo ver bij elkaar vandaan geloof ik.

   Groeten,
   GeoKars

   Verwijderen
 4. Leuk om eens over waymarking te lezen in jullie blog, die steeds netjes binnen komt in mijn mailbox. Ik zal proberen hem wat vaker te openen in de browser en te reageren als ik iets te reageren heb. Zo was de tip over Lab2gpx ook erg nuttig, waarvoor dank.

  Mijn waymarking hobby kende afgelopen maand een kleine opleving, toen ik het eindelijk eens voor elkaar kreeg waymarks in c:geo te laden, wat het leven een stuk fijner maakte. Geen idee waarom het me zo veel moeite koste, want volgens mij probeerde ik telkens ongeveer hetzelfde.

  Ergens in 2005 besloot Groundspeak een eind te maken aan de groeiende hoeveelheid virtuals, webcams en locationless caches. De virtuele cachetypes zouden vanaf dat moment verder gaan als waymarks. Op zich een helder besluit, want een geocache is in beginsel een verstopt doosje waar je je naam in kunt schrijven.

  Hoewel waymarking best uitgebreid is geworden in de loop van de tijd is er inderdaad maar weinig leven op de site. Deels omdat er wellicht een overdosis aan minder interessante punten is, maar deels denk ik ook omdat er vanuit Groundspeak maar weinig intentie is de website te verbeteren. De zoekfunctie lijkt nauwelijks veranderd in de laatste 10 jaar en het ontbreken van een fatsoenlijke kaart of app voor op de telefoon zijn naar mijn idee toch ook grote minpunten, zeker in deze tijd waarin veel geocachers alleen nog maar de telefoon gebruiken voor het geocachen.
  Vanuit een commercieel oogpunt zal het zeker interessanter zijn om virtuele caches en locationless caches in het geocachen te herintroduceren, zoals de afgelopen jaren wel is gebleken.

  Ach, ik vermaak me wel, want zo lang ik buiten een doel heb vind ik het allemaal leuk. Maar het zou toch mooi zijn als het waymarking platform eens een beetje werd geüpdatet en niet veroordeeld zou zijn tot het sterven van een stille dood :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Zugführer, dank voor je uitgebreide en positieve reactie! Leuk dat je ook waymarker bent, we zijn er inderdaad hier in Den Haag al minstens eentje van je tegen gekomen.

   En ja, het is heel erg te hopen dat Groundspeak wat aan het platform doet, want dat is echt niet "klantvriendelijk".

   Hoop je gauw weer te kunnen zien bij een ARK! Happy GC- én WM-hunting!!!

   Verwijderen
 5. Geocachers zijn bijzondere mensen. En bijzondere mensen doen bijzondere dingen. Zoals Waymarken.
  Mooi stukje.
  Thnx, Naj

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja bijzondere mensen zijn het;-)

   Dank voor je complimenten en veel plezier met waymarken nog.

   Verwijderen
 6. Will take a read of this tonight. Thanks for the blog waymark!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke pagina dit! Ik probeer wat meer over Waymarking te ontdekken en daarbij kwam ik deze pagina tegen! Leuk om te lezen allemaal! Jullie camper is een VW-T5.

  Groetjes,
  André alias Op-Dreef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment! En ja, wij genieten van onze VW-T5;-)

   Leuk dat je via onze pagina wat meer informatie over Waymarking gevonden hebt, hoop dat je wat goede tips opgedaan hebt.

   Verwijderen
 8. Leuk, geocaching combineren met Waymarks.
  Jammer dat er vandaag de dag geen challenges over WM worden toe gestaan.

  BeantwoordenVerwijderen