zaterdag 6 februari 2021

Locatieloze geocaches en locationsless cache GC8NEAT (NL februari 2021)

Wat is een locatieloze geocache oftewel een locationless (reverse) cache? Zoals de naam al zegt is dat een geocache die geen locatie heeft. In deze blog lichten wij dat verder toe. En uiteraard vertellen wij je ook meer over de twee locatieloze geocaches die er momenteel nog zijn: GC8FR0G en GC8NEAT.

Wat is een locatieloze geocache (locationsless cache)?


In de cachebeschrijving van locationless caches stond een instructie om 'iets' te vinden 'ergens' in de wereld. Als je daar een foto van maakte en je vermeldde de coördinaten erbij, kon je deze geocache loggen. Dit cachetype pastte niet goed bij geocaching (daar ga je tenslotte naar een bepaald coördinaat, dus ... een locatie) en werd in 2005 gearchiveerd.

locatieloze geocache locationless cache GC8NEAT
cachetype locatieloze geocache

Locatieloze geocache GC8FR0G ter ere van het jubileumjaar


Geocaching.com besloot echter eenmalig (was de bedoeling) een speciale locatieloze geocache online te brengen in 2020 ter ere van het jubileumjaar (20 jaar geocaching). Dat werd GC8FR0G Find Signal the Frog - Locationless in 2020. Het was de bedoeling dat je of met de Signal the Frog mascotte zelf of met de Signal the Frog banner op de foto ging om zo dit bijzondere soort geocache (cache type) te kunnen loggen. Deze geocache kon alleen gelogd worden in 2020 en signal kon je tegenkomen op de Mega- en Giga-Events. Wij waren een van de weinige gelukkigen (nou ja weinig ... het is toch nog bijna 7.000 geocachers gelukt!) die deze locationless cache konden loggen, omdat wij op het mega in Bonn waren eind februari 2020 (zie ook deze blog). Daarna gooide Corona roet in het eten en waren er nauwelijks nog events. Vandaar dat HQ besloten heeft dat deze geocache ook in geheel 2021 nog gelogd mag worden (al is hij op het moment van schrijven even vergrendeld).

locationless cache locatieloze geocache GC8FR0G
zo logden wij onze eerste gezamenlijke locatieloze geocache

Nogmaals een locationless cache GC8NEAT


Nauwelijks events, dus we missen ook de CITO's (Cache In Trash Out). Dat bracht Geocaching.com ertoe ook in 2021 weer een speciale locatieloze geocache online te brengen en wel GC8NEAT Let's improve the outdoors - Locationless Cache. Een locationless cache dus volgens het CITO-principe met inachtname van de Corona-richtlijnen, want je kunt ook alleen op stap en deze geocache loggen. Zolang je maar iets doet om de natuur te verbeteren (hetgeen ook vuilnis opruimen kan zijn in de straat waar je woont). Plaats een foto van deze activiteiten en je kunt niet alleen deze geocache met dit bijzondere cachetype loggen. Je krijgt ook een speciaal souvenir op je profiel!

CITO cache in trash out GC8NEAT locationless cache
onze laatste CITO (maart 2020)

Wij gingen op pad en haalden "trash out"


Ook wij missen de CITO's! We hadden in 2020 nog net op de valreep voor Corona begon een hele leuke in de Biesbosch (lees hier meer). En daarna niets meer. Eigenlijk kriebelde het al een tijdje weer een keer iets CITO-achtigs te doen. Ook enthousiast gemaakt door de vele verhalen die wij lezen van (fulltime) vanlifers die nog wel met hun camper op pad zijn en met een vuilniszak de omgeving waar zij overnachten ontdoen van plastic en andere rotzooi (beach clean up). Dus wij gingen vandaag goed geluimd en vrolijk gekleed met onze vuilniszak op pad. En het was heerlijk weer een keer wat te kunnen bijdragen aan de natuur. Dank voor deze stimulans, Geocaching.com!

locatieloze geocache GC8NEAT
trash out voor locatieloze geocache GC8NEAT

En hoe is het bij jullie? Ruimen jullie wel eens rotzooi in de natuur (of je eigen woonomgeving) op? Hebben jullie al een locatieloze cache gelogd en zo ja: welke? Hebben jullie nog plannen deze GC8NEAT te gaan loggen? We zijn heel benieuwd!


2 opmerkingen:

  1. hopelijk komen de events weer terug zodat ook wij deze locationless kunnen loggen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoop ik zeker voor jullie! Maar ik hoop sowieso dat de events gauw weer terug komen, want wij missen het heel erg. Nu al weer bijna een jaar dat we vrijwel niemand van onze geocache-vrienden gezien hebben.

      Verwijderen