zaterdag 6 februari 2021

Locatieloze geocaches met 3 voorbeelden (NL februari 2021)

Wat is een locatieloze geocache oftewel een locationless (reverse) cache? Zoals de naam al zegt is dat een geocache die geen locatie heeft. In deze blog lichten wij dat verder toe. En uiteraard vertellen wij je ook meer over de drie locatieloze geocaches die er momenteel nog zijn: GC8FR0G, GC8NEAT en GC8FAVE.

Wat is een locatieloze geocache (locationsless cache)?


In de cachebeschrijving van locationless caches stond een instructie om 'iets' te vinden 'ergens' in de wereld. Als je daar een foto van maakte en je vermeldde de coördinaten erbij, kon je deze geocache loggen. Dit cachetype pastte niet goed bij geocaching (daar ga je tenslotte naar een bepaald coördinaat, dus ... een locatie) en werd in 2005 gearchiveerd.

locatieloze geocache locationless cache GC8NEAT
cachetype locatieloze geocache

Locatieloze geocache GC8FR0G ter ere van het jubileumjaar


Geocaching.com besloot echter - in eerste instantie - eenmalig een speciale locatieloze geocache online te brengen in 2020 ter ere van het jubileumjaar (20 jaar geocaching). Dat werd GC8FR0G Find Signal the Frog - Locationless in 2020. Het was de bedoeling dat je of met de Signal the Frog mascotte zelf of met de Signal the Frog banner op de foto ging om zo dit bijzondere soort geocache (cache type) te kunnen loggen. Deze geocache kon alleen gelogd worden in 2020 en Signal kon je tegenkomen op de Mega- en Giga-Events. Wij waren een van de weinige gelukkigen (nou ja weinig ... het is toch nog bijna 7.000 geocachers gelukt!) die deze locationless cache in 2020 konden loggen, omdat wij op het mega in Bonn waren eind februari (zie ook deze blog). Daarna gooide Corona roet in het eten en waren er nauwelijks nog events. Vandaar dat HQ destijds besloten heeft dat deze geocache ook in geheel 2021 nog gelogd mog worden. Later is dit nogmaals verlengd, namelijk tot 01-01-2023.

locationless cache locatieloze geocache GC8FR0G


Nogmaals een locationless cache GC8NEAT


Nauwelijks events, dus we missen ook de CITO's (Cache In Trash Out). Dat bracht Geocaching.com ertoe ook in 2021 weer een speciale locatieloze geocache online te brengen en wel GC8NEAT Let's improve the outdoors - Locationless Cache. Een locationless cache dus volgens het CITO-principe met inachtname van de Corona-richtlijnen, want je kunt ook alleen op stap en deze geocache loggen. Zolang je maar iets doet om de natuur te verbeteren (hetgeen ook vuilnis opruimen kan zijn in de straat waar je woont). Als je een foto plaatst van deze activiteit kun je deze geocache met dit bijzondere cachetype loggen. Je krijgt ook een speciaal souvenir op je profiel!

CITO cache in trash out GC8NEAT locationless cache
onze laatste CITO (maart 2020)


Wij gingen op pad en haalden "trash out"


Ook wij missen de CITO's! We hadden in 2020 nog net op de valreep voor Corona begon een hele leuke in de Biesbosch (lees hier meer). En daarna niets meer. Eigenlijk kriebelde het al een tijdje weer een keer iets CITO-achtigs te doen. Ook enthousiast gemaakt door de vele verhalen die wij lezen van (fulltime) vanlifers die nog wel met hun camper op pad zijn en met een vuilniszak de omgeving waar zij overnachten ontdoen van plastic en andere rotzooi (beach clean up). Dus wij gingen in februari 2021 goed geluimd en vrolijk gekleed met onze vuilniszak op pad. En het was heerlijk weer een keer wat te kunnen bijdragen aan de natuur. Dank voor deze stimulans, Geocaching.com!

locatieloze geocache GC8NEAT
trash out voor locatieloze geocache GC8NEAT,
meer foto's onder de blog

***update 26-11-2021*** Inmiddels zo'n 10 maanden verder, maar ook heel wat opschoonacties verder. We schreven hierover de blog 10 maanden GC8NEAT - een terugblik.
***update 16-11-2022*** Ook over 2022 schreven wij een terugblik: 2 jaar GC8NEAT - een terugblik.

Locatieloze caches bij opencaching


Een apart verschijnsel bij opencaching zijn de safari-caches. Dat zijn virtuele caches die niet plaatsgevonden zijn en vanaf verschillende locaties in de wereld opgelost en gelogd kunnen worden (any place at any time). In onze blog Safari-caches bij opencaching lees je hier meer over.

Nieuwe locationless cache GC9FAVE


Ter ere van "the Year of the Hide celebration" kwam in augustus 2022 een derde locationless cache online: GC9FAVE - Discovered while geocaching - Locationless Cache. Hij kan gelogd worden t/m 31-12-2023. Hij past ons perfect, want hoe vaak zeggen wij niet tegen elkaar: deze plek hebben we echt dankzij geocaching ontdekt! Wij gaan hem ook zeker loggen als we op een toepasselijke locatie komen.

***update 07-09-2022***
Heel lang duurde het niet voor wij op een geschikte locatie uitkwamen om de locationless cache GC9FAVE te loggen. Tijdens onze campercaching-reis door Bourgogne-Franche-Comté in Frankrijk (beter bekend als "de Jura") vonden wij bij Baume-les-Messieurs de cache GC8517 Baume-les-Messieurs die perfecte past bij de titel "discovered while geocaching". Het was een geweldig avontuur er te komen (we hadden twee pogingen nodig, dus het werd de eerste dag een DNF), de wandeling erheen was prachtig, het uitzicht was fenomenaal en de grot die we dankzij deze geocache ontdekten was ook gaaf! Lees onze logs maar eens voor het gehele avontuur.

locationless cache GC9FAVE
fenomenaal uitzicht dankzij geocaching
meer foto's onder de blog


En jullie?


En hoe is het bij jullie? Ruimen jullie wel eens rotzooi in de natuur (of je eigen woonomgeving) op? Hebben jullie GC8NEAT al gelogd of een van de andere locatieloze caches en zo ja: welke? We zijn heel benieuwd!

foto's GC8NEAT






foto's GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

locationless-cache-GC9FAVE

***update 15-02-2023***

2 opmerkingen:

  1. hopelijk komen de events weer terug zodat ook wij deze locationless kunnen loggen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoop ik zeker voor jullie! Maar ik hoop sowieso dat de events gauw weer terug komen, want wij missen het heel erg. Nu al weer bijna een jaar dat we vrijwel niemand van onze geocache-vrienden gezien hebben.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.