woensdag 17 februari 2021

Geocaching met NFC, Chirp & Co. (RFID, QR-code, bar-code) (februari 2021)

Geocaching is veelzijdig en geïnteresseerd in nieuwe technieken. Vele moderne technieken vinden snel hun weg in de GC-wereld. In deze blog vertellen wij je wat meer over een paar van die technieken die regelmatig bij geocaching gebruikt worden: chirp, NFC, QR- en streepjescode en als laatste RFID.

De blog gaat slechts oppervlakkig in op de technieken en zal zeker niet compleet zijn. Geocaches die gebruik maken van moderne techniek kan je vinden door op het onderstaande attribuut te zoeken.
 
chirp nfc qr-code wireless receiver
attribuut om geocaches met
nieuwe technieken te zoeken

Wat is een chirp?

Garmin heeft in veel van zijn navigatie-apparatuur voor onze hobby een functie ingebouwd om draadloos te kunnen communiceren met chirps. Ergens wordt een zender (oftewel: chirp) verstopt en  wij geocachers ontvangen dan bij het naderen ervan informatie op de GPS (of in de app, daarover onderstaand meer). Dat kan een TB-code zijn, maar ook een peiling of  coördinaten. Je hoeft daarbij de chirp zelf niet te vinden. Het is voldoende als je in de buurt komt en je GPS (of GSM) op ontvangen staat. De zendsterkte is een paar meter. De chirp kan bijvoorbeeld in een afgesloten auto liggen (TB-code), ergens in een tuin bevestigd zijn of op een andere veilige plaats liggen.

Om de chirp te programmeren, kan de CO de gegevens direct draadloos van de GPS naar de chirp-zender sturen. Een paswoord zorgt ervoor dat de chirp niet door onbevoegden overschreven kan worden.

Aangezien er tegenwoordig steeds meer telefoon-cachers zijn, zijn er ook apps in dit thema beschikbaar, kijk maar eens in de play store. iPhone-gebruikers hebben hier niet zo'n grote keuze, in de app store heeft chirp (onder andere) iets met vogels te doen...

Een chirp-geocache in mijn homezone is GC2N43W Das Restaurant (Chirp).


Chirp geocaching gps garmin
de chirp (zender)

Hoe werkt NFC?

Als je NFC (Near Field Communication) wilt gebruiken, heb je echt een GSM met NFC-techniek nodig. Met de GPS functioneert NFC niet, maar dus ook niet met alle smartphones. Of je specifiek daarvoor besluit een GSM met deze techniek te kopen, moet iedereen zelf beslissen.


NFC-techniek chip near field communication
NFC-chip in het veld


Met GSM's die NFC ingebouwd hebben, kan data op een NFC-chip geschreven worden of van een chip uitgelezen worden. Een zo geprogrammeerde gegevensdrager kan ergens verstopt worden, waar hij dan door andere geocachers uitgelezen kan worden en zo bijvoorbeeld informatie voor het volgende waypoint geeft. Deze chip moet je wel daadwerkelijk in het veld vinden, want overdracht van data kan alleen plaatsvinden als je echt heel dichtbij bent. Daarbij loopt de CO altijd het risico, dat de tag verwijderd of beschadigd wordt.

NFC uitlezen GSM geocaching moderne techniek
NFC-tag uitlezen met GSM

Een voorbeeld hiervan is GC50JWV NFC Teststrecke. Dit was onze eerste gezamenlijke geocache met NFC-techniek en hiervan hebben we het beeldmateriaal gebruikt voor dit deel van de blog.

Het voordeel van NFC (bijvoorbeeld ten opzichte van chirp) zit eenduidig in de prijs. De apps zijn gratis en de NFC-tags kosten een fractie van de chirp van Garmin. Deze kleine chips zijn al waterdicht en vaak zelfklevend of ze hebben een oogje om ze aan op te hangen.

Maar NFC kan nog meer! Twee NFC-GSM's kunnen ook eenvoudig data naar elkaar verzenden, bijvoorbeeld de informatie van een geocache.

NFC geocaching telefoon moderne techniek
eindcache NFC-Teststrecke

QR- en barcode bij geocaching

Chirp en NFC doen ons denken aan QR- (Quick Response) en bar-code (streepjescode), die doen hetzelfde, je scant de code en leest daarmee een tekst uit. Afhankelijk van de programmering krijg je direct tekst of is het een hyperlink naar een internetpagina.

Het maken van zowel een QR- als een barcode is eenvoudig. Er zijn vele (gratis) online apps beschikbaar waarmee je zo'n code kunt maken. Je kunt ze vullen met de gewenste informatie en zo'n app maakt er dan een vierkante code of streepjescode van. Gewoon een keertje uitproberen, bijvoorbeeld voor een lijst van je eigen TB's. Het lezen van zo'n code is helemaal eenvoudig. Het kan met een app, maar met bijvoorbeeld een iphone ook gewoon via de camera (alleen QR-code)!

Voor zowel de QR- als de barcode heb je een GSM nodig, want de GPS kan daar niets mee.

Voor gebruik buiten moeten deze geprinte codes wel waterdicht zijn, bijvoorbeeld door lamineren.

Een ander spel dat gebruik maakt van QR-codes is Munzee. Het is een soortgelijk spel als geocaching en het maakt ook gebruik van GPS-technologie. Wij schreven hierover de blog Wat is Munzee - alleen de QR achter het bord?


QR-code geocaching moderne techniek, GSM
QR-code, lees hem maar eens uit!

Hoe werkt RFID en waarvoor gebruik je het?

RFID (Radio Frequency Identification) is ook ontworpen voor gebruik van dichtbij, maar dan zonder GSM of GPS. Bij deze techniek is (althans bij het geocachen) alles ter plekke aanwezig: het mechanisme zelf (ergens veilig ingebouwd), maar ook de passend geprogrammeerd chip (de "sleutel" of transponder). Als die transponder in de buurt van het mechanisme komt, vindt een reactie plaats, bijvoorbeeld tekst op een display, het openen van een deur (hotel), het starten van een machine of ... het openen van de geocache. Het is bij het geocachen niet altijd zinvol, maar leuk is het wel om deze techniek te gebruiken voor meertraps geocaches, zoals bijvoorbeeld bij deze fantastische "escaperoom" die wij gedaan hebben.


RFID geocaches moderne techniek
gebruik RFID voor geocaches is leuk!




Verschillen en overeenkomsten tussen chirp, NFC, QR-code/barcode en RFID


chirp nfc qr-code streepjescode verschillen

Chirp- en NFC-geocaches regio Den Haag en Bedburg


Tijdens het schrijven van deze blog, waren we in de homezone van GeoKars en hebben we twee geocaches uitgezocht die gebruik maken van dit soort technieken. We begonnen met GC928PY Heen en Weer die gebruik maakt van NFC. En vervolgens gingen we naar GC2JQPQ Chirp, Chirp die - je raadt het al - gebruik maakt van een chirp. GeoKars kon helaas niet actief meedoen, want die maakt bij geocaching gebruik van een iPhone. Chirp functioneert niet met iPhone en een NFC-app had zij niet op haar telefoon staan. Gelukkig heb ik zowel een Android en een Garmin (Dakota 20) en daarmee zou het wel moeten lukken. Bij Heen en Weer duurde het even voor het lukte data over te dragen naar de GSM en bij Chirp, Chirp lukt dat met de telefoon helaas helemaal niet. Maar gelukkig functioneerde bij de laatste geocache de GPS uitstekend en zei al snel 'piep'! Leuk om voor het publiceren van de blog deze technieken nog even uitgetest te hebben. Beide geocaches zijn ook echt de moeite waard om te doen!
***update 20-11-2021***  En andere chirp-geocache in deze regio is GC93QGJ Hertenkamp ( Chirp ). Deze keer gebruikten wij de Garmin Oregon 650 en dat functioneerde prima.
***update 29-03-2023*** In de regio Bedburg vulde GeoKars haar 81-matrix met een NFC-cache. Bekijk het filmpje dat wij hiervan maakten op onze blog 81-matrix vol!

geocaching chirp gps moderne techniek
GPS heeft het chirp-signaal ontvangen

***update 15-03-2021***
Inmiddels heeft GeoKars drie NFC-apps op haar telefoon staan en deze uitgetest bij Heen en Weer. De middelste app functioneerde daarbij vlekkeloos en razendsnel; beide andere apps reageerden niet. Hou de bovenkant van je telefoon dicht bij de tag (of er tegenaan). Functioneert het niet, probeer dan dus een andere app.

Nieuwsgierig geworden en wil je het ook uitproberen? Dat kan natuurlijk met de hierboven genoemde geocaches. Maar ook elders. Bijvoorbeeld in de regio Amersfoort/Leusden. Team Kleijn is technologie-liefhebber en heeft daar diverse NFC-multies (bijvoorbeeld GC83ZJ9) liggen. In de listings van deze multies kun je nog gedetailleerdere informatie over NFC lezen. 

NFC-apps iphone geocaching
NFC-apps op de iPhone van GeoKars

Zijn jullie bekend met deze technieken? Liggen er bij jullie in de regio geocaches met een van deze technieken? Kennen jullie meer van dit soort technieken? Zo ja, hebben jullie voorbeelden (GC-code) waarbij deze gebruikt worden?

***gepubliceerd 17-02-2021, laatste update 29-03-2023***


2 opmerkingen:

  1. Heel handig deze blog. Door mijn cache GC928PY merk ik dat er nog veel onbekendheid is over de verschillende technieken om draadloos info te delen. Ik krijg er dan ook regelmatig vragen over. De meeste mensen de cachen verwachten dat het een chirp is. Je moet echter een app downloaden en niet vergeten om NFC op je telefoon aan te zetten. Het werkt voor ios en Android. Soms moet je een paar keer proberen. Lukt het dan nog niet dan een andere app proberen.
    Andere NFC caches die ik recent gedaan heb zijn: GC8X47F, GC93H84, GC90JFG, GC90JF5, GC83ZJV, GC90JFX
    groetjes Rinus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie en leuk dat je onze blog vermeld hebt in je listing van je geocache! Ik hoop dat wij met onze blog andere geocachers een beetje duidelijkheid kunnen verschaffen. Ik heb zelf ook van onze blog geleerd, want de eer voor het schrijven van de blog komt GEOrg toe!

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.