zondag 17 januari 2021

GPX van Adventure Labs voor gebruik in geocaching-apps en Garmin-apparaten (januari 2021)

Nadeel Adventure Labs

Hebben jullie je er ook al aan geërgerd dat Adventure Labs niet op je GPS of telefoon zichtbaar zijn tussen de andere geocaches? Met deze blog bieden wij de oplossing. Wij beschrijven hier twee tools om een gpx te maken van Adventure Labs.

Recentelijk blogden wij ook al over Adventure Labs. Deze blog is het vervolg daarop. Ben je nog redelijk onbekend met AL's, dan adviseren wij je eerst onze blog Adventure Labs (labcaches) - spelen en creëren te lezen.


***update 14-04-2021***
Inmiddels heeft de officiële geocaching-app ook pinnen voor de Adventure Labs op de kaart staan, echter alleen voor premium-leden. De locaties zelf zijn niet zichtbaar. Vanuit de pin spring je automatisch naar de Adventure Lab app (waardoor je nog steeds geen goede kaart beschikbaar hebt). Klik hier voor meer informatie. De ontwikkelaar van Cachly heeft laten weten dat het in die app ook beschikbaar komt.


GPX-bestanden maken van Adventure Labs

In deze blog beschrijven wij twee opties om een GPX te maken van Adventure Labs.

1) Tool van gcutils.de (via een website)

Dit is een tool die een GPX-bestand maakt van Adventure Labs om ze te kunnen gebruiken in de geoaching-apps en Garmin-apparaten. Hij is/wordt getest (door de programmeur) met iOS/Cachly en Garmin Oregon 450 en het is nog steeds een testversie. Fouten kunnen optreden en gemeld worden. Maar hij functioneert wel!

Klik hier voor de tool.

GEOrg en ik hebben deze tool beiden uitgetest en hij is heel gebruikersvriendelijk. Alleen liep ik even vast bij "Exclude your finds...", omdat ik niet wist wat er bedoeld werd met de uitleg die eronder stond ("view source code"). In mijn browser (Chrome) vind je de source code door op de rechter muisknop te klikken en dan paginabron weergeven. En dan kopieer je dus echt de gehele tekst (Ctrl+A / Ctrl+C) en plakt die in het betreffende veld. 

Persoonlijk zou ik Include Award Message niet aanvinken, dan gaat de lol er een beetje af door de spoilers. Ik heb de GPX in Cachly geladen (en GEOrg in c:geo en op de Garmins) en dat functioneert uitstekend. Heel blij met deze tool! Wel moet je voor elke nieuwe GPX deze pagina opnieuw starten.

gcutils gpx maken adventure labs labcaches
gpx maken met gcutils

2) Macro ImportAdventureLabs.gsk (via GSAK)

ImportAdventureLabs.gsk is een macro die de voordelen van de Adventure Lab API van Groundspeak gebruikt (AL's vanuit GC importeren). Hij kan niet gebruikt worden om Adventure Labs te loggen (maar dat kan met gcutils ook niet)

Hij is bedoeld om de administratie in GSAK van Adventure Labs gemakkelijker en completer te maken, zodat je bijvoorbeeld je statistieken kunt tonen. Maar ook voor gebruik buiten in het veld is hij heel goed bruikbaar. Als namelijk de verkregen gpx op de GPS of in de geocaching-app geladen is, zie je op de kaart waar de AL's liggen (inclusief tekst of eventueel foto's). Ook deze macro is een testversie.

Via de pagina Manage Waypoints van het GSAK-forum kun je deze macro downloaden.

Er is ook een handleiding van deze macro beschikbaar. Klik hier voor de handleiding ('usage manual', alleen in het Engels). Vragen over deze macro kunnen gesteld worden via het GSAK-forum; klik hier als je daar gebruik van wilt maken.

GEOrg heeft met deze macro een gpx gemaakt en dat functioneert prima. Hij merkt op, dat het al snel veel locaties worden (10 km radius is al snel ongeveer 500 AL's =  2.500 locaties).

macro importadventurelabs gsak gpx
macro ImportAdventureLabs via GSAK

Verschillen tussen beide tools
(getest in Cachly, c:geo, Garmin Dakota 20, Garmin Oregon 650)

Beide tools geven een uitstekend functionerende gpx. Ik heb ze uitgetest in Cachly. GEOrg heeft ze uitgetest in c:geo en met de Garmin Dakota 20 en Oregon 650. Wij zijn hier echt heel erg blij mee! Wel zijn er wat kleine verschillen. Ik noem er een aantal. Het nummer verwijst steeds naar de tool: 1 = gcutils; 2 = macro GSAK.

gpx maken adventure labs labcaches gsak cachly
AL's tussen reguliere geocaches
op Cachly via gcutils

Beide tools geven de locaties op de kaart aan. Bij 1 zie de titel er als volgt uit: S4 THE UNKNOWN WAYPOINTS OF THE HAGUE (S4 = stage 4). Bij 2: TUWOTH: Haags Hopje (eerst de afkorting van de AL zelf en vervolgens de naam van de locatie). Als je doorklikt naar de beschrijving, zie je bij beide: beschrijving locatie, foto (niet op de Garmin), vragen en de informatie uit de overkoepelende Adventure Lab. Alleen de layout hiervan en de volgorde verschilt. Bij 1 kan je bij het maken van de GPX ook een aantal vinkjes uitzetten, zodat je bijvoorbeeld niet de informatie uit de AL zelf ziet. Logs zie je bij beide tools niet.

gpx maken adventure labs labcaches gsak cachly
Alle info AL's zichtbaar in reguliere apps
(hier via GSAK op Cachly)

Bij 1 zie je geen verschil tussen de AL's die je zelf gelegd hebt en die van anderen. Bij 2 zie je dat wel (sterretjes) in Cachly. Bij de Garmin en c:geo zie je dat verschil ook niet.

gpx maken adventure labs labcaches gcutils c:geo
c:geo, geen verschil tussen eigen en vreemd

Bij 1 zie je heel duidelijk de volgorde en als de volgorde verplicht is, staat er "lineair" in de beschrijving. Nummer 2 geeft meer detailinformatie: play any order, rating, aantal ratings. Als je ze in een vaste volgorde moet lopen, zet 2 het nummer van de locatie al direct in de titel weer (als de volgorde vrij is, zijn ze ongenummerd).

Beide tools zijn nog in ontwikkeling, dus hierin zal best nog wat veranderen!

Meer tools beschikbaar?

Wij zijn heel benieuwd hoe jullie omgaan met Adventure Labs. Kenden jullie deze tools al? Kennen jullie nog andere tools die handig zijn in gebruik? Of gebruiken jullie gewoon twee apps/apparaten naast elkaar? Wij horen het heel graag!

***gepubliceerd 17-01-2021, update 14-01-2021***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten