zondag 10 januari 2021

Adventure Labs (labcaches) - spelen en creëren (januari 2021)

Adventure Labs zijn heel modern

Wat zijn labcaches en wat zijn Adventure Labs? Adventure Labs zijn een voorbeeld van containerloze caches, waarover we al schreven (klik hier voor de blog). Ze hebben meestal 5 locaties (de nieuwe naam voor labcaches). Momenteel komen er veel Adventure Labs uit, op het moment worden er bijna dagelijks diverse nieuwe gepubliceerd, beslist ook in jouw regio! Helaas zie je dat niet zomaar. De AL's worden niet op geocaching.com getoond, maar op een separate app op je GSM. Aangezien niet iedereen altijd beide programma's open heeft, voegen vele CO's een bonus toe (mysterie-cache) die uiteraard wel op GC gepubliceerd wordt. Dan zie je het wel als er in de buurt nieuwe AL's uitkomen.


labcaches adventurelabs locatielozecaches
kort geleden lagen er nog
geen Adventure Labs in mijn homezone

Hoe doe je een Adventure Lab?

Als je Adventure Labs wilt gaan doen, dien je eerst de app Adventure Lab van Groundspeak Inc. op je GSM te laden. Daarna kun je deze app openen met je GC-paswoord. Er verschijnt een kaart van je huidige omgeving en de AL's in de buurt worden getoond. Je kan de kaart naar je doelgebied verschuiven of in het getoonde gebied een Adventure Lab uitzoeken.

labcache bourtange geocachingadventures
het begin

Als eerste zie je de beschrijving van de Adventure Lab met daaronder de (meestal) 5 locaties. Druk op 'start' en 'details bekijken' en dan wordt de dichtstbijzijnde locatie van de betreffende ronde getoond (je kunt op de kaart ook zelf één van de oranje punten kiezen voordat je op "details bekijken" klikt). Bij veel AL's is de volgorde vastgelegd, dan kan je ze alleen zoals aangegeven afwerken. Elke locatie heeft ook een eigen beschrijving, die nu getoond wordt. Verder worden de afstand en de richting getoond, evenals het veld 'kom dichterbij'. Als je dichtbij genoeg bent, kom je via datzelfde veld bij de vraag die je moet beantwoorden om de cache te loggen. Heb je het goed, dan kun je verder. Misschien na ontvangst van een bonusgetal, misschien direct. Hier ligt ook het risico voor de AL's die een vaste volgorde hebben. Als je het antwoord niet weet of fout hebt, kun je niet verder!

Weet je niet waar het noorden is? Rechtsboven zie je een kleine kompas. Als je daarop klikt, wijst de pijl in welke richting de labcache ligt. Is de kaart niet naar jouw wens? Klik dan op het blauwe icoontje met pijl en kies een andere kaart. Hier kun je bijvoorbeeld ook naar c:geo.

Als je alle vragen beantwoord hebt, kun je nog wat bij de Adventure Lab schrijven, zoals bij een log van een geocache. En nu snel de bonus uitrekenen!

Aanvullende tips voor het spelen van een Adventure Lab

Adventure Labs offline spelen
Kun je een Adventure Lab ook offline doen? Ja dat kan! Dat werkt als volgt:
- open eerst een keertje de betreffende Adventure Lab online, zodat hij de gegevens geladen heeft;
- daarna kun je offline gaan;
- je gaat naar elke locatie van de AL en wel zo dichtbij dat de vraag verschijnt;
- het antwoord op de vraag dien je ergens te noteren;
- zo ga je alle locaties van deze AL af;
- weer thuis (of waar dan ook waar je weer internet hebt) vul je achteraf de antwoorden in en kun je loggen.

Bonus-coördinaten achteraf opzoeken
Heb je de bonus-coördinaten niet opgeschreven? Of wil je de antwoorden nog even teruglezen? Dat kan, ook vanaf huis nog! Dat werkt als volgt:
- open de betreffende AL;
- klik op "Bekijk 5 dagboekvermeldingen" (onder de beschrijving);
- je kunt nu de antwoorden en bonuscoördinaten teruglezen.
(een andere methode is via "teksten locaties achteraf bekijken", zie hieronder)

Logs lezen
Evenzo kun je logs lezen, ook vanaf huis, zelfs al voordat je de AL gelopen hebt. Klik daarvoor op "Activiteit" (onder het plaatje).

Teksten locaties achteraf bekijken
Als je achteraf de teksten van de locaties wilt bekijken (soms wordt daar in een bonus naar gevraagd), gaat dat als volgt:
- klik op de AL
- scroll naar beneden naar het kaartje met de locaties
- klik (op het kaartje) op de betreffende locatie
- klik op details bekijken
- je ziet dan de beschrijving van die ene locatie
- klik je dan nog een keer door op Dagboek lezen, dan zie je ook de bonuscoördinaten (van alle locaties!).

Gevonden Adventure Labs verbergen
In december 2020 heeft Groundspeak de AL-app een beetje aangepast, je kunt nu ook de gevonden AL's verbergen (Profiel / Settings / Plaatsing voltooid).

Nieuwe AL's zoeken / wat betekent het sterretje
De nieuwste AL's hebben een sterretje.

Opzoeken welke Adventure Labs je al gedaan hebt
Op de website van Geocaching Adventure Lab kun je opzoeken welke Adventure Labs je al gedaan hebt onder Logs:
- rechts bovenin naast je profielnaam: klik op het pijltje;
- View Finds

GPX van Adventure Labs voor gebruik in geocaching-apps en op Garmin-apparaten
Hebben jullie je er ook al aan geërgerd dat Adventure Labs niet op je GPS of telefoon zichtbaar zijn tussen de andere geocaches? In een separate blog bieden wij de oplossing hiervoor. We beschrijven daarin twee tools om een gpx te maken van Adventure Labs. Klik hier voor de blog. 

labcaches adventurelabs geocaching
het eind

Hoe creëer je een Adventure Lab?

En dan krijg je een email van Groundspeak: je hebt meegedongen om 5 Adventure Labs te mogen leggen en je bent getrokken! Gefeliciteerd! Maar hoe gaat dat? Niet zo handig met je GSM. De email bevat een link die je goed moet bewaren, die heb je nog nodig. Hij voert je naar een ontwerp-website. Hierop vul je in: beschrijvingen, coördinaten, vragen, antwoorden, bonusgetallen en dergelijke. En dat voor elke locatie.

creeeren labcaches ontwerpprogramma
ontwerpprogramma

En dan heb je rechts op de website nog een blok met een link om de caches te testen, om ze vrij te geven, etcetera. Ja, geen reviewer, eenvoudig vrijgeven!

labcache adventurelab ontwerppagina
elke locatie separaat op de ontwerppagina

En dan komen ze, de cachers! Ze lopen langs de locaties en schrijven een log - misschien ook bij de bonus. De logs van de Adventure Lab zie je op je PC op de ontwerp-website of op je GSM in de app, maar niet op geocaching.com!

Maar in elk geval tellen de punten wel bij GC ...

Ik heb mijn Adventure Lab "CASTERIX" liggen in Alt Kaster (bij Bedburg DE); inmiddels heeft GeoKars ook een AL "THE UNKNOWN WAYPOINTS OF THE HAGUE" liggen en wel in haar eigen homezone. Klik hier voor de AL in Alt Kaster en hier voor de AL in Den Haag. De AL van Den Haag heeft ook een eigen pagina op onze website.

adventure labs labcaches den haag the hague

En plezier heb ik er (inmiddels) ook in, want ik heb nog geen één Adventure Lab gezien op een saaie, vieze, afschuwelijke plek!

labcaches adventurelab geocaching
historisch of fantasie, 
allebei is mogelijk

Hebben jullie wel eens een Adventure Lab gelogd? Of hebben jullie er zelfs weleens eentje gelegd?

adventure lab bedburg duitsland labcaches
AL GEOrg in Bedburg

adventure lab den haag nederland labcaches
AL GeoKars in Den Haag

***gepubliceerd op 10-01-2021, update op 28-01-2021***

5 opmerkingen:

 1. Sinds een paar weken zijn we ook bezig met lab caches. Nu 4 gedaan. We vinden het best leuk, vooral als er ook een bonus cache bij hoort zodat we toch ook nog naar iets fysieke moeten zoeken. Nu moesten we bij onze laatste labcache voor de bonus de teksten bij de locaties teruglezen terwijl de labcache al voltooid hadden. Geen idee hoe we dat terug konden lezen! Uiteindelijk maar op een andere mobiel de app geopend zonder in te loggen. Maar dat moet toch anders kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie op onze blog! En ja, dat kan zeker anders.
   - open de betreffende AL
   - klik op "bekijk 5 dagboekvermeldingen" (onder de beschrijving)
   - en voila ... je kunt de antwoorden (en bonuscoördinaten) teruglezen, zelfs vanaf huis nog.

   Overigens kun je als je op "Activiteit" klikt (onder het plaatje) logs lezen, ook thuis al voordat je de AL loopt. Misschien ook handig.

   Ik ga onze blog nog even aanvullen met deze informatie. Veel cache-plezier nog!

   GeoKars

   Verwijderen
  2. GEOrg maakte mij erop attent dat ik jouw vraag niet goed begrepen heb. Je wilt niet de bonusgetallen weten, maar de teksten van de locaties. Dat kan ook!

   - klik op de AL
   - scroll naar beneden naar het kaartje met de locaties
   - klik (op het kaartje) op de betreffende locatie
   - klik nogmaals op diezelfde locatie
   - klik op details bekijken
   - je ziet dan de beschrijving van die ene locatie
   - klik je dan nog een keer door op Dagboek lezen, dan zie je ook de bonuscoördinaten (van alle locaties!).

   Ik hoop dat we je hiermee geholpen hebben!

   Met geo-groet,
   GeoKars

   Verwijderen
  3. Ik heb hetzelfde probleem maar met jullie stappenplan krijg ik alleen de dagboek vermeldingen te zien en de tekst dat het antwoord goed is en dat ik dat moet gebruiken voor de bonus. Probleem is dat schijnbaar onze berekening verkeerd was, maar die kunnen we nu niet meer overdoen

   Verwijderen
  4. Hallo Aad, fijn dat je met ons stappenplan een stukje verder gekomen bent. Wel jammer dat je er niet helemaal uitgekomen bent. Wij begrijpen helaas niet precies wat je bedoelt. Als je wilt dat wij er nog even naar kijken, stuur ons dan even een berichtje via de contactpagina met vermelding van de betreffende AL.
   https://dnffinder.blogspot.com/p/contact.html

   Verwijderen