Koken in een kleine camper is en blijft een uitdaging. In de loop der tijd zijn we daar wat handiger in geworden en we hebben onze tips al eerder met jullie gedeeld in een blog (klik hier voor de blog).
Deze pagina is vooral bedoeld om onze recepten met jullie te delen. Als we weer een nieuw recept uitgeprobeerd hebben, dan vullen we deze pagina aan. Mits het recept een succes is natuurlijk.
Onder de recepten treffen jullie 4 handige lijsten aan om het koken in de camper te vergemakkelijken:
- Levensmiddelenlijst camper verse producten
- Noodrantsoen camper (lang houdbare producten)
- Levensmiddelenlijst standaard in de camper aanwezig
- Combinaties van recepten (2 of 3 dagen hetzelfde ingrediënt)
De recepten die wij voor jullie hebben zijn standaard voor 2 personen (voor 1 dag), tenzij anders vermeld. Het zijn allemaal eenvoudige, gemakkelijk klaar te maken recepten. Vaak heb je zelfs maar één pan nodig. We hebben de volgende recepten voor jullie:
Recepten (voor 2 personen)
Aardappel-/eiersalade
- 6 eieren
- ongeveer evenveel gekookte aardappels als eieren (niet qua aantal maar qua hoeveelheid)
- halve ui
- 1 appel
- 1 paprika
- yoghurt / appelazijn/ balsamico-azijn / kruiden
- Kook de eieren en de aardappels en laat ze afkoelen.
- Pel de eieren en snij ze grof.
- Snij de ui fijn en snij de aardappels, paprika en appel wat grover.
- Maak een dressing op basis van 2 volle eetlepels (Griekse) yoghurt, balsamico-azijn en kruiden. Ik heb gebruikt kerrie (veel), paprikapoeder, peper en zout (veel).
- Hou de eieren even apart en meng verder alles inclusief de dressing.
- Doe op het laatste moment de eieren erdoor (als je die teveel roert, worden ze erg fijn en dat vinden wij minder lekker).
- Proef goed! Er moet meer zout door dan je denkt, dus waarschijnlijk moet je nog een beetje zout toevoegen.
Klik
hier voor de blog van dit recept met meer foto's.
|
aardappel-/eiersalade |
Aardappelprutje
Ingrediënten
- kwart kilo gekookte aardappelen (in blokjes)
- 1 paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- zout, peper, paprikapoeder
Bereidingswijze
- snij de paprika, ui en knoflook fijn
- bak de ui en knoflook in de pan en voeg kort daarna de paprika en aardappelblokjes toe
- kruiden naar smaak
- prikken met een vork of proeven wanneer het gaar is
Wij eten hier een stuk (meestal koud) vlees bij, bijvoorbeeld een dikke plak ham of een kippenpoot. Als we dat niet hebben, bakken we bij de eerste stap al spekblokjes mee. Uiteraard kun je nog andere groentes toevoegen, bijvoorbeeld courgetteblokjes, champignons of mais (uit blik).
Klik hier voor de blog van dit recept met meer informatie en foto's.
|
aardappelprutje met kip in de camper |
Bananenwraps
Kant-en-klare wraps besmeren met notenpasta. Banaan in plakken snijden en in het midden leggen. Bestrooien met cacao-nibs (of cacaopoeder als je geen nibs hebt). Oprollen en smullen maar!
|
bananenwraps |
Cassoulet (of Shakshuka of witte bonen in tomatensaus)
500 gram tomatensaus zonder toevoegingen
groot blik witte bonen
paprika (hoort eigenlijk met peen!)
ui
knoflook
worstjes
Eerst de worstjes opbakken -> apart houden.
Ui + knoflook bakken en paprika toevoegen.
Rode saus erbij en even laten pruttelen.
Witte bonen en worstjes toevoegen en goed doorwarmen.
In plaats van met worstjes kun je het ook met ei maken (dan wordt het shakshuka) of met geraspte kaas (dan zijn het witte bonen in tomatensaus). De eieren laat je even meekoken in de saus; de geraspte kaas strooi je er op je bord overheen.
|
shakshuka |
Chili con of sin carne (1 of 2 dagen)
Ui + knoflook bakken en paprika toevoegen. Eventueel gehakt (300 gram) meebakken.
Mexicaanse kruiden toevoegen (ca. 1 eetlepel).
500 gram tomatensaus toevoegen.
Kidneybonen + mais toevoegen.
Voor 2 dagen koken? Gebruik dan een ui en een paprika extra. En voeg rijst toe.
|
chili con carne (met een extraatje) |
Courgette met champignons
1 courgette, 1 ui, 1 teen knoflook, bakje champignons (250 gram) en casselerib, Leberkäse of spekreekpjes.
Groenten inclusief de champignons klein snijden (courgette grof, champignons in 4-en) en gezamenlijk in 1 pan bakken.
Voor een eenpansgerecht spekreepjes (gerookt, gezouten, 125 gram) direct toevoegen aan het courgette-mengsel. Het is ook lekker dit gerecht te serveren met casselerib of Leberkäse (die je in een separate pan bakt). In het eerste geval voeg je geen zout toe aan het courgettemengsel; in het tweede wel.
Of courgette bakken, witvis bakken en serveren met restant salsasaus.
|
Courgette met champignons (en spekjes) |
Gevulde paprika
Italiaanse roerbakgroenten met gehaktballetjes (1 of 2 dagen)
400 gram Italiaanse roerbakgroenten opbakken, 1 pak rode saus toevoegen + halve hoeveelheid water, 1 pakket soepballetjes (vers, 275 gr) toevoegen en 10 minuten meekoken. Op het laatst geraspte kaas toevoegen. Wil je er 2 dagen van eten, voeg dan een extra pak roerbakgroenten toe en een bakje champignons (en eventueel wat extra water). Serveer het gerecht dan met rijst. In plaats van geraspte kaas kun je ook blauwe kaas toevoegen (bijvoorbeeld Danablue).
Mexicaans
Paprika, gevulde
Ingrediënten:
- 1 zak puntpaprika's
- 1 bakje houmous
- 1 pakje rookvlees
- 1 bakje kiemgroenten
Bereidingswijze:
- Was de paprika's, snij ze in de lengte doormidden en verwijder de pitten.
- Vul de paprika's met houmous.
- Leg er een plak rookvlees op.
- Bestrooi het geheel met kiemgroenten.
Eet smakelijk!
Variaties:
- In plaats van rookvlees kun je ook kip of ham gebruiken.
- In plaats van houmous kun je ook roomkaas zoals bijvoorbeeld philadelphia gebruiken.
- Je hebt diverse varianten kiemgroentes.
Klik
hier voor de blog van dit recept met meer foto's.
|
gevulde paprika |
Pasta pesto met kip
Kipfilet bakken (200 gr. in stukjes) -> 7 minuten
Champignons (250 gr. in plakjes) en 5 eetlepels groene pesto (zie
recept) toevoegen -> 1 minuut half hoog
Courgettespaghetti (400 gr.) toevoegen -> 1 minuut mee verwarmen
Of de eenpans-variatie zonder vlees: blokjes courgette en in stukjes gesneden champignons bakken. Pesto erdoor roeren met de voorgekookte noodles. Van het gas afnemen en een paar kleingesneden snoeptomaatjes en wat spinazie erdoor roeren. Bestrooien met Parmezaanse kaas.
De iets minder gezonde variant: spekjes / champignons / ui / pesto / spaghetti ("normale").
|
pasta pesto (de minder gezonde variant) |
Pizza in de Omnia
Brooddeeg van Danerolle o.i.d. in de Omnia leggen (siliconen gebruiken)
Dun rode saus erover (of tomatenpuree) en bestrooien met zout en peper, eventueel Italiaanse kruiden.
Daarna beleggen met paprika/ui/knoflook/champignon en salami of tonijn of rauwe ham (al dan niet met feta).
Bestrooien met geraspte kaas.
Circa een half uur met de gaspit zo laag mogelijk.
|
pizza |
Rijstsalade met groene pesto
Rijst (voorgekookt of zelf koken)
Tomaatjes in vieren snijden (500 gr.)
Paprika in blokjes snijden (1 stuks)
Zwarte bonen uit blik afspoelen (400 gr. netto)
Half pak feta in blokjes snijden (= 100 gr.)
Pesto (ca. 60 gr.) (zie
recept) en wat balsamico erdoor roeren.
Hand hazelnoten halveren en er overheen verdelen.
|
rijstsalade met groene pesto |
Shakshuka
Shoarma-wrap en shoarma-salade (2 dagen)
Tzatziki thuis maken en meenemen (zie separaat
recept).
Helft van het shoarmavlees opbakken met een fijngesneden paprika erbij. Serveren in wraps met de helft van de tzatziki en een klein beetje sla.
De volgende dag de andere helft van het shoarmavlees opbakken. Serveren op een bedje van sla en tomaat. Rest van de tzatziki erover.
|
shoarma op dag 2 als salade |
Spätzle met rode saus (of spaghetti)
In plaats van Mexicaanse kruiden alleen zout/peper toevoegen.
In plaats van kidneybonen / mais de Spätzle toevoegen. Het kan uiteraard ook met spaghetti i.p.v. Spätzle.
Sinds kort gebruiken wij de voorgekookte mie noodles voor dit soort gerechten. Daardoor blijft/is het een eenpansgerecht en dat spaart ons een hoop gas uit (en afwas).
Sperziebonen
Sperziebonen samen met aardappelen koken (aardappelen goed klein snijden!).
Vlees naar keuze, onze favoriet is een blik gehaktballen in pindasaus (erg ongezond maar ook erg lekker....).
Tip: dubbele portie aardappelen en sperziebonen voor de tonijnsalade van de volgende dag (800 gram sperziebonen voor 2 dagen), zie
recept.
Taco's (Mexicaans)
Gehakt rul bakken met mexicaanse kruiden. Of voor de vegetarische variant: gesneden paprika met mexicaanse kruiden opbakken en kidneybonen toevoegen.
Taco's serveren met gehakt (of paprika/kidneybonen), tomatensalsa (van tevoren thuis maken, zie
recept), stukjes tomaat, veldsla, geraspte kaas. Eventueel ook crème fraiche.
|
Taco's (officieel is dit een tostada) |
Tonijnsalade met sperziebonen
1 ei per persoon koken.
Gekookte sperziebonen (van vorige dag) + gekookte aardappel (van vorige dag) + zoete appel klein gesneden mengen
Tonijn uit blik (waterbasis) toevoegen.
Dressing olie/azijn toevoegen (zie
recept).
1 gekookte ei per persoon toevoegen.
Tortilla, Spaanse
Ingrediënten
- kwart kilo gekookte aardappelen (in blokjes)
- 1 paprika
- 1 teentje knoflook
- een halve ui
- 5 eieren
- zout, peper, paprikapoeder, kerrie
Bereidingswijze
- snij de paprika, ui en knoflook fijn
- bak de ui en knoflook in de pan en voeg kort daarna de paprika toe
- klop ondertussen de eieren met de kruiden en het zout erdoor
- voeg de gekookte aardappelblokjes toe bij het paprikamengsel en roer goed door
- giet de geklopte eieren over het mengel, doe een deksel op de pan en draai het vuur laag
- het geheel is klaar als de bovenkant goed gestold is; als je handig bent, kun je de tortilla nog een keertje omkeren, zodat beide kanten mooi bruin worden
- eet smakelijk!
Eventueel kun je spekblokjes toevoegen. Doe die dan als eerste in de pan en voeg dan de ui en knoflook toe.
Tip! Je kunt (een gedeelte van) de tortilla de volgende dag ook koud eten.
Klik
hier voor de blog van dit recept met meer informatie en foto's.
|
lekker Spaanse tortilla in de camper
|
Witlof met banaan, ham en rijst
Ui en knoflook bakken, flink kerrie erbij, 4 stronken witlof (in stukjes gesneden) erbij. Daarna 200 ml. kokosmelk toevoegen en zout/peper naar smaak. Op het laatste moment rijst toevoegen (wij gebruiken voorgekookte), 2 bananen in stukjes en 100 gram ham. Strooi er op het laatste moment wat pitten overheen.
Dit was een eerste poging. Qua smaak heerlijk maar moet nog wat verfijnd worden. Er was in verhouding vrij veel witlof en vrij veel saus. Bovendien was het wat veel voor twee personen. Volgende keer doen we de dubbele hoeveelheid rijst en ham en gaan we er twee dagen van eten. Op dag 2 dan misschien nog een extra banaan toevoegen.
We hebben dit recept ook al een keertje gemaakt met spekblokjes, ook heerlijk. Spekblokjes gelijk bij de eerste stap al toevoegen.
|
Witlof met banaan en ham |
Witlofsalade
Ingrediënten
- 2 grote stronken witlof
- 1 komkommer
- 1 gekookte, gebraden of gerookte kipfilet (dat laatste is het lekkerste maar in het buitenland niet altijd verkrijgbaar)
- 1 klein blikje ananas (of een verse)
- olie/azijn/kwark/zout/peper/kerrie/paprikapoeder
Bereidingswijze
- was de witlof en snij hem in reepjes. Gebruik de stronk ook zoveel mogelijk, maar snij die extra fijn vanwege de bittere smaak (of laat dat deel weg als je daar niet van houdt)
- schil de komkommer (of niet) en snij hem in blokjes
- giet het sap van de ananas af (en eet bijvoorbeeld kwark met ananassap als dessert of de volgende dag als ontbijt) en snij de ananas klein (indien nodig)
- snij de kip in stukjes
- maak een olie-/azijndressing zoals op
onze website omschreven en voeg hier 2 eetlepels kwark (of Griekse yoghurt of fromage blanc) aan toe
- op smaak brengen en dan alles door elkaar heen mengen
- eet smakelijk!
|
ingrediënten witlofsalade |
Klik
hier voor de blog van dit recept met meer foto's.
Witlofstampot
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen (wij koken 1 kilo en bewaren de helft ervan voor een volgend gerecht)
- 2 grote stronken witlof
- spekblokjes
- beetje melk
- zout en peper
Bereidingswijze
- schil de aardappelen, snij ze in blokjes, was en kook ze
- was de witlof en snij klein (zie boven)
- bak de spekblokjes uit
- giet de aardappelen af (en hou de helft apart voor de volgende dag)
- maak (van de andere helft) een puree met een beetje melk (en eventueel een klontje boter)
- voeg de witlof, de spekjes en het spekvet toe.
- zet nog even op het gas (blijf roeren) zodat de witlof een klein beetje zacht wordt
- goed op smaak brengen met zout en peper en eet smakelijk!
Wij hebben dit recept ook al een keer gegeten met gerookte kip erdoor in plaats van spekjes. Ook erg lekker!
|
witlofstampot
|
Klik
hier voor de blog van dit recept met meer foto's.
Witte bonen in tomatensaus
Wraps (bananen)
Wraps (Mexicaans)
1 paprika, 2 uien, een knoflook bakken met mexicaanse kruiden. Een potje kidneybonen toevoegen. Dit mengsel in een wrap rollen, geraspte kaas erover en tomatensalsa (zie
recept). Smaakt heerlijk, maar is een beetje nat, dus ik moet het recept (van de salsa) nog wat proberen te wijzigen.
|
Mexicaanse wrap |
Wraps (shoarma)
Zie
shoarma.
Olie-/azijndressing
1:1 olijfolie extra vierge + balsamico azijn
5 druppels stevia (of een beetje suiker)
kurkuma + peper + paprikapoeder + gedroogde peterselie
Pesto
Pesto maak ik altijd een beetje uit de losse hand. Ik neem ongeveer de hoeveelheid olijfolie die ik wil hebben. Voeg daar een flinke hoeveelheid verse basilicum aan toe en een teen knoflook. Dat gaat door de blender, dan is het nog flink vloeibaar. Daarna gooi ik er pijnboompitjes en parmezaanse kaas doorheen tot de gewenste dikte is bereikt (uiteraard weer blenden). Eventueel zout toevoegen. Daarna proef ik en afhankelijk van de smaak voeg ik van het een en ander nog wat meer toe. Als het wat te sterk smaakt, kun je ook zongedroogde tomaten toevoegen of wat (ongebrande, ongezouten) cashewnoten. Ik maak dat altijd thuis, vries het in en neem het ingevroren mee. Overigens is het in de koelkast ook wel 1-2 weken houdbaar.
Salsasaus
400 gram tomaatjes (of 1 blik tomatenblokjes)
teentje knoflook
rode peper of chilipoeder plus zeezout
ui
sap van 1 limoen (uittesten met een halve, het wordt nogal nat)
handje verse koriander (of gedroogde peterselie)
Alles klein maken en door elkaar roeren, eventueel staafmixer erdoor. Wij hebben geen staafmixer in de camper, dus ik maak dit altijd de dag voor vertrek.
Gebruiken als saus bij taco's of courgette/vis of als dipsaus met nacho's of op een bruschetta.
Tzatziki
500 ml Griekse yoghurt
halve komkommer
3-4 teentjes knoflook
sap van een halve citroen
scheutje olijfolie extra vierge
Komkommer wassen en schillen, daarna raspen boven zeef/vergiet. Er een beetje zout overheen strooien, een kwartiertje laten staan en met de bolle kant van een lepel het vocht eruit drukken.
Terwijl de komkommer uitlekt de overige ingrediënten door elkaar mengen. Eigenlijk hoort er ook een beetje munt en dille in.
Komkommer toevoegen en mengen. Op smaak brengen met peper en een beetje zout.
Een aantal uren laten staan voor gebruik (liefst 24 uur). Ik maak deze ook altijd de dag voor vertrek. Ook een rasp hebben wij niet in de camper.
Levensmiddelenlijst camper verse producten
- aardappelen (soms)
- appels (inclusief 1 granny smith)
- bananen
- brood (brood/broodjes/mueslibollen)
- chocolade puur 85% (Moser Roth Aldi)
- dadels
- feta
- knoflook
- komkommer
- kwark (of Griekse yoghurt)
- paprika
- radijs
- tomaatjes (snoep)
- ui
- worteltjes
Noodrantsoen (lang houdbaar)
- Afbakbroodjes (kampioentjes voorgebakken, 4 stuks), een paar pakken
- Bietjes (verpakte gekookte rode bieten, 500 gram, bijv. AH)
- Courcous (voorgestoomd kant-en-klaar Lassie, 200 gram)
- Crackers (Tasty Basics Crackers, 8 st. à 25 gr.)
- Kikkererwten (pot, 350 gram)
- Kokosmelk (pakje, 250 ml, Go-Tan)
- Linzen (pot, 360 gram)
- Kidneybonen (pot, 360 gram)
- Mais (pot, 340 gram)
- Noodles mie (voorgekookt, Koh Thai, 200 gram)
- Notenpasta (gemengde zonder pinda's, Horizon, 350 gram)
- Pulled Turkey (kalkoen, blik 400 gram, bijv. Dreistern te koop bij AH)
- Quinoa (voorgestoomd kant-en-klaar Lassie, 250 gram)
- Quinoa tomaat & olijf (kant & klaar van Zonnatura, 250 gram)
- Repen Nākd cocoa (4 repen met noten/fruit zonder toegevoegde suikers)
- Repen Tasty Basics noten en zaden (6 repen)
- Rillette de canard (Jean Larnaudie, potje 180 gram, lang houdbaar)
- Rode kool (verpakte gekookte rode kool met appel 520 gram, bijv. AH)
- Rijst (voorgestoomd panklaar Lassie, 250 gram)
- Tomaten passata (pakje zonder toevoegingen, 500 gram)
- Tonijn (blikje, op water, 160 gram)
- Witte bonen (pot, 720 gram)
- Zwarte bonen (blik, 400 gram)
Levensmiddelenlijst standaard in camper aanwezig
- Balsamico-azijn
- Cacao
- Kaneel
- Koekjes
- Koffie
- Kokosolie
- Kruiden (ook curry madras en mexicaanse)
- Melkpoeder
- Muesli (Tasty Basics)
- Noten (ongebrand en ongezouten)
- Olijfolie
- Peper
- Pitten (meloen/pijnboom/zonnebloem)
- Rozijnen
- Stevia-druppels
- Suiker
- Thee
- Vanillepoeder
- Zaden (chia/hennep/lijn)
- Zout
Combinaties van recepten (2 of 3 dagen hetzelfde ingrediënt)
***update 20-11-2024***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.