In het thema koken in een kleine camper hebben we deze keer weer een combinatie-recept dat we met jullie willen delen. Beide recepten hebben als basisingrediënt witlof en toch zijn ze totaal anders. Wat ze gemeen hebben is dat ze heel gemakkelijk in de camper te maken zijn en natuurlijk dat ze witlof bevatten. Het ene recept is een witlofsalade, een koud gerecht en het andere een warme witlofstampot.
Ben je op zoek naar meer gerechten die snel te maken zijn in de camper, kijk dan even op onze pagina Koken in de camper, daar vind je meer recepten (ook combi's) en tips voor snelle en gezonde maaltijden met weinig potten en pannen.
 |
koken in de camper |
Koken in de camper met witlof
Deze keer zagen we witlof in de winkel liggen, maar alleen een zak vol. Teveel voor de witlofsalade die ik in gedachten had. Dus de volgende dag maakte ik ook nog een witlofstampot.
Ik had ook nog witlof met banaan, ham en rijst kunnen maken, een van de recepten die we al eerder deelden, maar ik wilde wat anders proberen.
 |
witlofrecepten |
Witlofsalade
Ingrediënten
- 2 grote stronken witlof
- 1 komkommer
- 1 gekookte, gebraden of gerookte kipfilet (dat laatste is het lekkerste maar in het buitenland niet altijd verkrijgbaar)
- 1 klein blikje ananas (of een verse)
- olie/azijn/kwark/zout/peper/kerrie/paprikapoeder
 |
ingrediënten witlofsalade |
Bereidingswijze
- was de witlof en snij hem in reepjes. Gebruik de stronk ook zoveel mogelijk, maar snij die extra fijn vanwege de bittere smaak (of laat dat deel weg als je daar niet van houdt)
- schil de komkommer (of niet) en snij hem in blokjes
- giet het sap van de ananas af (en eet bijvoorbeeld kwark met ananassap als dessert of de volgende dag als ontbijt) en snij de ananas klein (indien nodig)
- snij de kip in stukjes
- maak een olie-/azijndressing zoals op
onze website omschreven en voeg hier 2 eetlepels kwark (of Griekse yoghurt of fromage blanc) aan toe
- op smaak brengen en dan alles door elkaar heen mengen
- eet smakelijk!
Witlofstampot
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen (wij koken 1 kilo en bewaren de helft ervan voor een volgend gerecht)
- 2 grote stronken witlof
- spekblokjes
- beetje melk
- zout en peper
 |
ingrediënten witlofstampot |
Bereidingswijze
- schil de aardappelen, snij ze in blokjes, was en kook ze
- was de witlof en snij klein (zie boven)
- bak de spekblokjes uit
- giet de aardappelen af (en hou de helft apart voor de volgende dag)
- maak (van de andere helft) een puree met een beetje melk (en eventueel een klontje boter)
- voeg de witlof, de spekjes en het spekvet toe.
- zet nog even op het gas (blijf roeren) zodat de witlof een klein beetje zacht wordt
- goed op smaak brengen met zout en peper en eet smakelijk!
Wij hebben dit recept ook al een keer gegeten met gerookte kip erdoor in plaats van spekjes. Ook erg lekker!
 |
witlofstampot |
Restant aardappelen
Daar kan je zoveel mee! Een van onze favorieten is deze
aardappel-/eiersalade, maar we hebben nog meer recepten met gekookte aardappel met jullie gedeeld, kijk
hier maar eens.
 |
restant aardappelen |
En jullie?
We zijn heel nieuwsgierig of jullie wel eens een van onze recepten uitgeprobeerd hebben. Laat het ons even weten onder de blog.
Gerelateerde blogs
- Koken in een kleine camper, tips en recepten
- Recept gevulde paprika in de camper
- Aardappel-/eiersalade in de camper
Meest gelezen blogs afgelopen 7 dagen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.