Top 10 geocaches in Den Haag en meer tips voor geocaching in de regio

O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen. De begintekst van het officieuze volkslied van Den Haag. Maar ook de begintekst van mijn Adventure Lab in Den Haag. En mooi is Den Haag zeker! Dat bracht mij op het idee een overzicht te maken wat er in Den Haag zelf, maar ook in de regio te doen is. Dat alles gebaseerd op onze prachtige hobby geocaching. Dus zoek je geocaches om Den Haag en de omgeving te verkennen? Dan tref je hier een overzicht aan. Het is geen overzicht van de caches met de meeste favopunten, die kunnen jullie tenslotte zelf ook opzoeken. Maar ik probeer jullie aan de hand van geocaching Den Haag en de omgeving in al z'n veelzijdigheid te laten zien. Ik heb gepoogd het zo divers mogelijk te houden.

Het overzicht is als volgt opgedeeld:

Deze pagina zal regelmatig aangepast worden als we weer wat bijzonders tegenkomen. Want Den Haag zelf hebben we vrij 'leeg', maar in de regio hebben we nog lang niet alle geocaches gedaan. Dus wie weet wat voor verrassingen we nog tegenkomen. Veel plezier in het mooie Den Haag en omgeving! En mochten jullie nog een geocache tegenkomen waarvan jullie vinden dat hij in dit overzicht thuis hoort, laat het ons vooral weten.

geocaching Den Haag Haagse Harry
Haagse Harry

De voor mij bijzonderste geocaches in Den Haag!

GC4YX6E Vitamine X (tradi)
Een heel gewone geocache in een mooi wandelgebied. Maar voor mij een zeer bijzondere omdat het de allereerste geocache was die ik vond en wel in juli 2015. Ik weet nog wat een unieke ervaring dat was. Precies hier liggen zo vele voetstappen uit mijn jeugd. Hoevaak ben ik hier al voorbij gelopen zonder dat ik wist dat daar een schat verstopt lag? Heel speciaal ook om deze in oktober 2018 nogmaals te zoeken, maar nu voor en met mijn schatje GEOrgCACHING. Voor jullie hoort hij misschien niet bij de top 10 van geocaches in en om Den Haag, maar voor mij wel!

GC92227 Old School Multicache
In ditzelfde wandelgebied ligt voor mij nóg een bijzondere geocache en wel mijn 10.000ste gevonden cache! Als je van een mooie wandeling door de duinen houdt met niet al te moeilijke waypoints, is dit een prachtige multi. Voor mij werd dit na ruim vijf jaar geocachen mijn 10.000ste, dus jullie begrijpen wel waarom deze voor mij zo speciaal is. Wil je wat meer lezen over GeoKars en 10K-caches (en GEOrg en bijna 20K-caches) en hoe ik met geocachen begonnen ben, lees dan deze blog!

10000 geocaches gevonden Den Haag
mijn 10.000e geocache gevonden

Mijn top 10 van geocaches in Den Haag

Een door mij gelegde Adventure Lab (mijn eerste geocache in het veld!) in de binnenstad van Den Haag. Haagse Harry neemt je bij de hand en toont een paar locaties in het centrum die alleen de echte Hagenees ("Hageneis" op z'n Harry's) kent. Op deze pagina hebben wij meer informatie over deze AL geschreven en daar is hij tevens in het Engels en Duits beschikbaar.

GC6KF3P Haagse Harry (korte multi)
Een korte, niet moeilijke multi in de Haagse binnenstad, waarbij je Haagse Harry zelf ontmoet én plat Haags kunt leren spreken. Leuke eindcache ook, maar let wel op de logtijden.

GC7B68M De Binnenhof Virtual
Bezoek het (wereld)beroemde Binnenhof. Bekend van Prinsjesdag en "het Torentje" waar de minister-president zitting heeft.

GC36CHR De nieuwe kerk (tradi)
De schitterende Nieuwe Kerk uit 1656 is een Rijksmonument en opgenomen in de top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

GC8KA9Q La cache qui rit: Wilhelmina en de postzegelboom (tradi)
Bekijk het Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. De geocache die hier vlakbij ligt is mooi toepasselijk. De paleistuin aan de achterkant is gratis toegankelijk (GC8M0A9 La cache qui rit: de Paleistuin) en vooral 's zomers erg druk bezocht en gezellig. 

GCHQ7K De Maagd (tradi)
Bezoek dit Onafhankelijkheidsmonument uit 1869 ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon en de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden.

GC7YT4Z garfield on tour (diverse tradi's + bonus)
Doe één van de 'garfield on tour' caches. Ze liggen allemaal bij een kinderboerderij verstopt en zelfs ik heb kinderboerderijen ontdekt, die ik nog niet kende. En dat terwijl ik al bijna mijn hele leven in Den Haag woon!
Het zou leuk zijn als je de CO hiervan kunt ontmoeten: leipeooievaar, Haagser kan het niet! Vraag ook naar zijn trackable als je hem tegenkomt.
En wil je iets verder uit de regio een leuke kinderboerderij bezoeken? Ga dan naar GC4WGBE Boerderij 't Geertje. Je kinderen kunnen zich daar de hele dag vermaken!

GC7FCXV De Putter (tradi)
Een 'voortuin'cache die leuk verstopt is.

GC2XBTQ Emma's Hof (tradi)
Deze prachtige Stadstuin Emma's Hof ligt niet ver van waar ik woon en heb ik ontdekt dankzij het geocachen.

GC6PP8Y George (tradi)
Een cache die (bijna) dezelfde naam heeft als GEOrg hoort natuurlijk ook op deze lijst! Tevens ligt hij vlakbij het huis waar ik opgegroeid ben en waar mijn ouders nog steeds wonen. Bekijk Georg(e) de goedaardige draak en zoek de geocache die erg leuk verstopt is!

geocaches geocaching top 10 Den Haag
Georg(e) de goedaardige draak

Mijn top 8 van geocaches in de nabije omgeving van Den Haag
("must see" voor de toerist) + aanvullende tips

GC7B996 Virtual Reward "Maeslantkering" - Hoek van Holland - Maeslantkering
Bezoek de stormvloedkering De Maeslantkering die Zuid Holland beschermd tegen hoogwater en log deze virtual.

GC7QZRB De Hoekse Pier uit(z)waaicache (multi) - Hoek van Holland - de pier
Een niet al te lange multi die je op de pier van Hoek van Holland brengt. Geniet van het wind, het water, het zand/strand en bekijk de vele oceaanreuzen en cruiseschepen die hier langskomen.

GC6MBA0 Into the Bunker (multi) - Hoek van Holland - Atlantikwal
Op vele plaatsen in deze regio kun je delen van de Atlantikwal zien, onder andere bij deze geocache (korte multi).

GC88ZTV Virtual Reward 2.0/Pitamientje - Westland (De Lier) - tomaten/paprika's
Het Westland is bekend van zijn paprika's en tomaten. Hier kun je op de foto met paprimaten en een virtual loggen. En vergeet GC8XPDG De tas van Urs niet.

GC2KX2B Droge voeten (tradi) / Adventure Lab 't Woudt - Midden-Delfland (Schipluiden / 't Woudt) - molen + kleinste dorp van Nederland
Bekijk de Groeneveldse Molen en zoek de geocache. Deze mooie molen wordt vergezeld van maar liefst 5 andere molen(tje)s, onder andere een authentieke specerijmolen. Het wordt hier gekscherend weleens "Kinderdijk van Midden-Delfland" genoemd.
Deze molens staan vlakbij 't Woudt, het kleinste dorp van Nederland. Naar dit dorp loopt maar één weg en die is doodlopend. Er staan hier zo'n 10 huizen, een kerk én er is horeca (Koffiehuis de Hooiberg (tevens B&B)). Dit dorp is echt een oase van rust in de drukke Randstad en leuk te bezichtigen met de Adventure Lab die hier ligt.
Meer informatie over molens in de hele regio treft u hier aan. Want er zijn er hier nog veel meer! Deze cache bijvoorbeeld GC86FBP Rondje Rotte #3 ligt bij De Molenviergang in Zevenhuizen: vier achter elkaar geschakelde molens die gezamenlijk het waterniveau in de polder op peil hielden. Deze geocache is onderdeel van het Rondje Rotte dat verderop genoemd wordt.

GC891R0 Turrells Celestial Vault Virtual Reward 2.0 - Den Haag / Kijkduin - Hemels Gewelf 
Het Hemels Gewelf is een kunstwerk in een kom op de top van een van de puinduinen (30 x 40 meter): "een plek om naar de lucht te kijken". Bekijk de hemel en log de virtual.

GC64RG3 ArgusMast (tradi) - Den Haag / Monster - de Zandmotor
Een geocache die een bijzondere locatie toont: De Zandmotor met daarop de ArgusMast. De Zandmotor is een nieuwe manier om de Nederlandse kust te verdedigen tegen de zee. De camera's op de mast maken beelden om te analyseren hoe de Zandmotor zich ontwikkelt. Een schitterende wandeling hierheen! Vergeet ook niet GC39EZ5 Delta Duin 1 mee te nemen.

GC8XG64 Tour De Driemanspolder Het Einde! (14 tradi's + bonus) - Zoetermeer - polderlandschap
Wil je het Nederlandse polderlandschap van dichtbij bekijken? Dan is deze tour misschien leuk. Hij bestaat uit 14 tradi's en een bonus en is ongeveer 8 km lang. Het advies is wandelen, maar wij hebben hem gefietst. Het is een nieuw aangelegd natuur- en recreatiegebied dat ertoe dient overtollig regenwater op te vangen. Als het heel hard regent, wordt dit gebied onder water gezet om elders overstromingen tegen te gaan. Hier in de regio zijn diverse van deze waterbergingen. Bijvoorbeeld ook in de Woudsepolder bij Den Hoorn. De earthcache GC2HRA7 Woudsepolder waterberging gaat hier specifiek over.

GC923RM Pluk ie al? - Westland - bezoek aan de kassen in het Westland
Uiteraard horen de kassen in het Westland ook thuis in dit overzicht. Deze geocache gaat over de veranderingen in de glastuinbouwsector en je hebt vanaf GZ een uitstekend zicht op een aantal grote kassen. Loop je iets verder door dan tref je daar een Boeregoed BuurtKas & Farmshop aan (op N52°00.482 E004°11.076) met dagelijks verse groente en fruit (op het moment van schrijven: asperges!) uit de kas en van de telers uit de regio.

Fietsviaduct met antivries-asfalt
Een bijzonder fietsviaduct tref je aan bij Westerlee. Dit viaduct heeft de toepasselijke naam De Snelbinder en kreeg als eerste locatie in Nederland antivries-asfalt. Het wordt wel het zusje van de Erasmusbrug genoemd. Bij het viaduct zelf ligt (helaas nog) geen geocache. Momenteel ligt GC7WZ9N Dierenroute #4 De vogel er het dichtste bij (wij deden deze nog niet).

Bezoek aan de bollenstreek
Als je rond april in de regio bent, sla dan vooral de bollenstreek niet over! Wij waren er uiteraard al een paar keer, maar vonden niet echt een geocache die juist deze bloeiende bollen goed toont. Zodra we die wel vinden, melden we dat hier. In het bollenseizoen is een bezoek aan de Keukenhof ook een aanrader.
Ben je in deze regio (ook in andere seizoenen), dan is een bezoek aan GC388FY Ze Bestaan Echt! een bezoek waard. Evenals het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen, waarover we een separate blog schreven.

geocache geocaching omgeving Den Haag
Atlantikwal

Mijn top 10 van langere rondjes (trails/multi's/geo-art) in en rond Den Haag

GC3YVPH Bierlap en Kijfhoek in Meijendel (wandelmulti) - Den Haag / Wassenaar
Een wandeling van zo'n 9 kilometer door het schitterende natuurgebied Kijfhoek & Bierlap (15 WP's). Toegang EUR 2,00 (op het moment van schrijven).

GC8V6C5 Rondje Vlietland BONUS (serie) - Voorschoten
Een serie van 11 tradi's, 2 korte multi's en een bonus rond het recreatiegebied Vlietland. Het rondje is ongeveer 9 km lang en kan zowel te voet als met de fiets gedaan worden.

GC775P0 BONUS Kustpad (fietstrail) - Den Haag tot Hoek van Holland
Dit is een fietstrail (57 tradi's + bonus) van ongeveer 22 kilometer. Een heerlijke fietstocht tussen Kijkduin en Hoek van Holland over vrijliggende fietspaden door de duinen en langs de kust met gemakkelijke oppikkers (en bijvangst).

GC64FYH Kano Den Haag # 1 | Haagse Hogeschool (reeks kanocaches) - Den Haag
In Den Haag ligt ook een reeks geocaches die alleen vanaf het water bereikbaar zijn. Dit is de eerste ervan. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik deze reeks nog nooit deed.

GC4FRF3 Rondje Klein Delfgauw (multi) - Delfgauw
Hou je van een mooie wandeling door een waterrijk natuurgebied? Dan is deze multi van ongeveer 7 km een aanrader! Heb je wat minder tijd of hou je het liever wat korter? Loop dan het rondje De bewoners van de Kaboutervilla, ongeveer 3 km door een deel van dit gebied. Dit zijn 9 tradi's en een bonus (GC789KW)

GC8X4Q6 Rondje Rotte Bonus 2.0 (fietstrail) - Bleiswijk / Zevenhuizen
Een fietstocht rond de Rottemeren is zeer de moeite waard. Je fietst hier heerlijk over vrijliggende fietspaden en autoluwe weggetjes. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met het Rondje Rotte, een serie van 9 tradi's, 2 mysteries en een korte multi. De ronde is zo'n 20 km lang en de meeste caches zijn redelijk eenvoudig, op een paar pittige na. De route toont diverse molens, het polderlandschap en uiteraard veel water. Even een afwijking naar de virtual GC8924M Uitkijkpunt Lührs is de moeite waard. Je hebt daar rondom een mooi prachtig uitzicht: aan de ene kant de Rottemeren en aan de andere kant de vele kassen. En een speciaal voor ons geocachers aangelegd kunstwerk, namelijk een kompas;-)

GC8D5TK #35/BONUS Euromast Rotterdam (GeoArt) - Rotterdam
Ook als je van een GeoArt houdt, kun je aan je trekken komen in deze regio. Net voor Rotterdam ligt de GeoArt Euromast, een leuke fietstocht langs (het merendeel) autoluwe wegen en fietspaden. Er liggen ook nog 5 losse caches verspreid over de regio die erbij horen; die hebben wij helaas gemist.

GC4QMXK Sterren kijken (Nachtcache, wherigo)
Dit is de dichtstbijzijnde nachtcache, die inmiddels een beetje anders is als toen wij hem destijds hebben gelopen (bij windkracht 8-9 en regen en hij gaat gedeeltelijk over het strand, dus dat was flink zand happen....).

GC8XG64 Tour De Driemanspolder Het Einde! (14 tradi's + bonus) - Zoetermeer - polderlandschap
Zie het overzicht 'must see' voor de toerist.

GC946BA Geo-Art Maasland Paasland - Maasland
Een echte geo-art in mijn homezone! Die mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Eerst even puzzelen voor een route van 16 kilometer met 24 geocaches (inclusief de bonus). Wij schreven hierover een separate blog.

geocaching regio denhaag top 10
waterberging De Driemanspolder

Mijn top 11 van 'steden' voor geocaching rond Den Haag

Scheveningen
Den Haag, mooie stad achter de duinen! Een bezoek aan het voormalige vissersdorp Scheveningen (tegenwoordig stadsdeel van Den Haag) hoort daar natuurlijk ook bij. Je kunt Scheveningen uitstekend verkennen aan de hand van de twee Adventure Labs die daar liggen: Nieuw Scheveningen en Scheveningen Beach. Je komt in de buurt van GC5TMVP Beelden aan Zee: bekijk daar de grappige en soms lugubere beelden en beeldjes. Let op de details! Loop je nog even verder, dan kom je bij GC4KPV6 Zeezicht. De cache ligt bij een luchtwachttoren en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Scheveningen, het strand en de duinen. Heb je nog wat tijd over? GC4ZCXT De blauwe vogel is leuk verstopt en het Westbroekpark is een prachtig park met een Rosarium waar ook een Adventure Lab ligt met GC8H3K5 Rosarium Westbroekpark als bonus.

Delft
Delft is zeker ook een bezoek waard. Over het geocachen in Delft is al eerder een zeer uitgebreide blog geschreven. Graag verwijs ik jullie naar deze blog van geocachen.nl. Leuke bijkomstigheid is dat in deze blog een foto van ons staat (met toestemming).

De Lier
Wil je De Lier verkennen? Wij vonden de Adventure Lab Lierse Plekjes erg leuk. En als je een voortuincache niet uit de weg gaat, dan raden wij je GC78H73 Steampunk aan, maar ook GC7R90F De Eikenhofjes Achtertuincache is leuk. Vergeet de onder 'must sees' genoemde earthcache die hier ligt niet!

Maassluis
Maassluis is een leuk stadje om te bezoeken. Wij bekeken het destijds aan de hand van twee leuke multi's, maar die liggen er helaas niet meer. Wel liggen er twee Adventure Labs waarmee je een leuke indruk van Maassluis krijgt: spreekwoorden en gezegden in Maassluis en HolderdeBOLder door Maassluis. Wij combineerden ze. Wij schreven ook een blog over dit leuke stadje, klik hier voor de blog.

Monster
Als je het kustdorpje Monster wilt bekijken, kun je dat doen aan de hand van een korte serie van 6 Mini Monsters en GC1M5JZ Mega Monster. Deze caches voeren je langs bijzondere plekjes in en om Monster, o.a. langs een Lourdesgrot, grafheuvel, molen en watertoren. Je komt dan tevens langs een aantal locaties van de Adventure Lab die hier ligt (Een Monsters tourtje). Kom je door de Seringenstraat? Neem dan de voortuincache GC91W2Y De Huismuis mee, deze is klein maar fijn!

Midden-Delfland
Ook Schipluiden is een bezoek waard. De multi GC17GA7 Rekenen in Schipluiden geeft een leuk overzicht. Wel is het flink rekenen (maar dat losten wij op met GCBuddy, klik hier voor meer informatie). Hou je niet van rekenen? Dan kun je voor de multi GC2A228 Westlands Monopoly - station Schipluiden kiezen. Lost Places vind je niet veel in deze regio, maar hier in Den Hoorn is er eentje. Hou je van LP's, ga dan op zoek naar GC8YK4Q EL 5 - Lost Place.  Een eenvoudige letterbox zoals de naam al zegt, naast een LP van voormalige tuinderswoningen (waar je overigens niet in kunt!). En als je daar toch bent, ga dan ook even naar GC928PY Heen en Weer. Een geocache die gebruik maakt van de techniek NFC (klik hier voor meer informatie over moderne technieken bij geocaching, zoals NFC) en die bovendien een hele leuke eindcache heeft!

Kinderdijk
De molens van Kinderdijk en de waterrijke omgeving geven een indrukwekkend beeld van een oud Hollands polderlandschap en zijn zeer zeker een bezoek waard. Wij hebben Kinderdijk verkend aan de hand van een multi die er niet meer is. Maar je kunt bijvoorbeeld deze virtual doen: GC88ZKT Kinderdijk - Water, Wind en Molens.

Rijswijk
Rijswijk kun je leuk verkennen aan de hand van de Adventure Lab Oud Rijswijk (die je ook weer goed kunt combineren met de AL Rijswijkse Landgoederen en Buitenplaatsen). Neem ook GC4RE4J Wachtkamerpraat mee, die is leuk!

Leidschendam-Voorburg
Wij bekeken het mooie Voorburg aan de hand van de multi GC5B45Y Monumenten Oud Voorburg. Een wandeling van 3,5 km langs 12 monumenten. In Leidschendam willen wij uiteraard  GC6E778 Balkon scène noemen, een leuke geocache die GEOrg had uitgekozen voor zijn 20.000e (klik hier voor de blog). Daar niet ver vandaan ligt het leuke TB-hotel GC8DWQD TB B&B en de prachtig beschilderde GC7CF1G Minibieb Mariahoeve met een mooie en toepasselijke geocache erin.

Naaldwijk
Wat waren wij aangenaam verrast door het centrum van Naaldwijk. Hier is het gezegde klein maar fijn echt van toepassing. Een klein, maar heel mooi en oud centrum. De Adventure Lab LaB LaP leent zich er uitstekend voor dit te bewonderen en deze AL heeft ook nog eens een hele leuke bonus.

Schiedam
Last but not least noemen wij Schiedam, stad van de molens en jenever. Schiedam heeft niet alleen veel windmolens (7); het zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld! En om de diverse jenever-branderijen kun je ook niet heen! Je krijgt een leuke indruk van het oude centrum aan de hand van de Adventure Labs Oud Schiedam en Oud Schiedam #2. Wil je veel windmolens zien, doe dan de AL Don Quichot en de Reuzen van Schiedam.

geocaches geocaching scheveningen top10 rond Den Haag
Scheveningen met het Kurhaus op de achtergrond


geocaching regio Den Haag
Kinderdijk

geocache Kijkduin regio Den Haag top 10
Hemels Gewelf

geocache molen regio Den Haag top 10
de molens bij 't Woudt

geocache Zandmoter Monster top 10 regio Den Haag
De Zandmotor met de Argusmast

ALGEMEEN

Overnachten

In de regio van Den Haag zijn diverse camperplaatsen. Wij overnachten hier echter nooit op een CP, omdat ik (GeoKars) in deze regio woon. Derhalve noemen wij ze hier ook niet. Jullie kunnen ze vinden via Campercontact (of andere soortgelijke apps en websites). Overnachten op parkeerplaatsen is in de gehele regio officieel NIET toegestaan.

***gepubliceerd 03-01-2021; update 17-05-2021***


Geen opmerkingen:

Een reactie posten