zondag 27 december 2020

Geocaching in Maassluis en camperplaatsen aanwezig (NL januari/november 2020)

Maassluis, Eerste stad aan de Waterweg?

Dit prachtige, historische stadje aan de Nieuwe Waterweg roept bij mij nostalgische gevoelens op. Jaren geleden verliet ik mijn ouderlijk huis om hier samen met mijn toenmalige vriend te gaan wonen. Op 't Hoofd, een oude wijk met kleine knusse huisjes. Onze straat keek uit op de Nieuwe Waterweg. Als je door de straat liep en er voer net een containerschip voorbij, stak dat torenhoog boven de huizen uit. Pas dan zie je goed hoe reusachtig groot die schepen zijn! De wijk lag buitendijks. Ik kan me nog goed herinneren dat de politie 's nachts door de straat reed en omriep dat wij onze auto's weg moesten halen. Het water klotste over de kades en kwam steeds hoger..... Van geocaching en campercaching had ik toen nog nooit gehoord.


maassluis geocaching camperplaatsen
Maassluis aan de Waterweg?

Het centrum van Maassluis en de haven bezoeken met of zonder de camper

Leuk om hier een keer met GEOrg heen te gaan om samen met hem dit stadje te verkennen. En uiteraard liepen we ook even over 't Hoofd en door mijn oude straatje. Maassluis heeft echt een mooi, oud en gezellig centrum en ook de haven is een bezoek waard. En uiteraard hoort even uitwaaien aan de Nieuwe Waterweg en daar de grote zeereuzen voorbij te zien komen er ook bij! Ook de camperplaatsen van Maassluis liggen aan de Nieuwe Waterweg. Camperplaatsen? Ja, Maassluis heeft er zelfs twee en ze zijn beide gratis. Overigens stonden wij hier nog nooit. Den Haag is op dagtrip-afstand van Maassluis, dus wij gingen op en neer.

maassluis thoofd nostalgie
't Hoofd en mijn oude straatje

Camperplaatsen Maassluis en het veer naar Rozenburg

Vlakbij de camperplaatsen kun je ook oversteken met het veer Maassluis - Rozenburg. Ga je met het veer naar de overkant, lees dan ook onze blog over de Begrazingsweide op de Landtong van Rozenburg even. Wij maakten er dagtrips van, maar een camperweekend zou hier uitstekend passen!

maassluis 't hoofd camperplaats
't Hoofd, vlakbij de camperplaatsen


Maassluis verkennen door het zoeken van geocaches

Inmiddels waren GEOrg en ik al twee keer in Maassluis. De eerste keer verkenden wij het oude centrum aan de hand van twee geocaching-multi's, die er nu helaas niet meer liggen. Inmiddels liggen er wel twee Adventure Labs, die je ook het oude centrum en de haven met de Nieuwe Waterweg tonen als je ze beide combineert. Dus wij gingen een tweede keer naar Maassluis en deden deze AL's door elkaar heen en dat functioneert prima. De AL spreekwoorden en gezegden in Maassluis komt langs historische plekken in het oude centrum en de vragen zijn erg leuk. Ook HolderdeBOLder door Maassluis toont prachtige plekken, maar dan meer langs de haven en richting de Nieuwe Waterweg. Een leuke combinatie dus!

geocaching maassluis oudecentrum haven
historisch centrum

Geocaching in de omgeving van Maassluis

Vlakbij Maassluis ligt ook nog een trailtje van 6 tradi's en een bonus genaamd Sterretjesbos. Een wandeling van ongeveer 3,5 kilometer, waarbij je een groot deel langs de Nieuwe Waterweg loopt. Hier vlak in de buurt ligt ook GC72BZM Negeer deze cache. Wij vonden hem erg leuk! Ik moest er wel twee keer heen en had een hint nodig om hem te vinden, dus weet waar je aan begint!
Ook het dichtbij gelegen Maasland is een bezoek waard. Er ligt een leuke Adventure Lab, maar ook de geo-art Maasland Paasland, waarover wij deze blog schreven.
Aan de andere kant van Maassluis (richting Vlaardingen) ligt ook nog een trailtje van 10 tradi's en een bonus genaamd Krabbeplas. Een mooie wandeling (of fietstocht) van zo'n 5 kilometer door een recreatiegebied (surfplas).

Ik deed deze trails bij Maassluis in het verleden al eens. Zolang er nog geocaches in de regio liggen die wij beiden nog niet hebben, gaat onze voorkeur daar naar uit. Door de grote hoeveelheid Adventure Labs die momenteel uitkomen, lukt dat nog steeds prima. Vandaar dat wij deze trails nog niet samen deden en GEOrg ze dus ook nog niet gelogd heeft. Maar als je hier een weekend met de camper staat, is er dus genoeg te beleven!

maassluis haven furieade ssfurie
mooie haven

S.S. Furie en de FurieAde

Overigens dankt Maassluis zijn naam aan de Maas, toen de vaarweg nog rivier was en gewoon Maas heette. Maassluis is ook bekend van de FurieAde, een groot stadsfeest dat jaarlijks gehouden wordt. Dit feest is genoemd naar de S.S. Furie, de laatste door stoom aangedreven sleepboot van Nederland. Heel leuk dat die in de haven lag op het moment dat wij er aan het geocachen waren!

Maassluis S.S. Furie FurieAde
S.S. Furie


Ervaar Maassluis

Eigenlijk ligt Maassluis niet aan de Nieuwe Waterweg, maar aan het Scheur, de vaargeul ter hoogte van Maassluis. Dus tegenwoordig is het slogan niet meer "Maassluis, eerste stad aan de Waterweg", maar "Ervaar Maassluis." En wij hebben Maassluis al twee keer ervaren. Ga jij Maassluis ook ervaren? Of heb jij Maassluis al ervaren? Leuk als je ons je ervaringen laat weten!maassluis haven furie

maassluis verlicht mooie stad haven centrum

maassluis grachten lantaarnpaal historischcentrum

Algemeen

Geocaches
Wij deden alleen de Adventure Labs. Meer informatie over geocaches in en om Maassluis tref je in de tekst van de blog aan.

Parkeren
Wij parkeerden bij N051
°55.169 E004°15.267 (Fenacoliusplein).

Overnachten
Wij hebben hier niet overnacht (ik woon in Den Haag). Maassluis heeft wel twee gratis camperplaatsen. Meer informatie over de camperplaatsen tref je in de tekst van de blog aan.

Horeca
Er is hier veel horeca, maar alles was gesloten vanwege Corona.


***gepubliceerd 27-12-2020, update 11-04-2021***

2 opmerkingen:

  1. Toevallig vorige week nog met Rob naar Maassluis geweest en met het pontje naar Rozenburg gegaan. Zo af en toe gaan wij naar het prachtige Maassluis. Ik wist niet eens dat jij daar gewoond hebt, Anne-Mieke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk dat jullie regelmatig gaan. Ja het is echt een leuk stadje! Haha, nee dat is ook heeeeeeel lang geleden;-)

      Verwijderen