zondag 11 april 2021

Geo-Art Maasland Paasland (NL april 2021)

Wat is bij geocaching een GeoArt of geo-art? Dat is een soort van kunstwerk van geocaches op de kaart. Samen vormen deze een reeks of trail. In deze blog geven wij hierover meer uitleg aan de hand van de geo-art Maasland Paasland (GC946BA) die wij eerst oplosten en vervolgens ook logden. Uiteraard komen er ook andere geo-arts aan bod.

geoart geo-art uitleg Maasland Paasland
de paashaas van Maasland Paasland

Wat is een geo-art?


Een geo-art is een figuur van geocaches op de kaart, in het geval van Maasland Paasland (het hoofd van) een paashaas. Een geo-art bestaat vrijwel altijd geheel uit mysterie-caches. Op die manier kun je een mooi kunstwerk van mysteries vormen op de kaart zonder dat je er rekening mee hoeft te houden waar ze in het veld echt liggen. Heel soms zitten er multies bij, dan krijg je zelfs een twee-kleurig kunstwerk (of letterboxes of wherigo's). Alleen in erg grote landen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten lukt het een geo-art neer te leggen met tradies (GC3FA3B).

geoart tradies usa
geo-art met tradies

Veel puzzelen voor een geo-art


Je zult elke mysterie moeten oplossen om uit te vinden waar de geocache in werkelijkheid ligt. En ja, wij hebben al deze mysteries zelf opgelost. En daarbij gaat de eer naar GEOrg, want die loste de overgrote meerderheid op. Dit even voor onze trouwe volgers, want die weten dat wij geen puzzelaars zijn.... De geo-arts Het verloren sprookje en ODV willen wij ook graag gaan doen, maar het oplossen van al die mysteries en puzzels is nog wel even een dingetje voor ons;-(

geo-art ontdek de veluwe
geo-art Ontdek De Veluwe

De mysteries van een geo-art


Het soort mysterie verschilt echt per geo-art. Soms zijn ze allemaal min of meer hetzelfde. Heb je er dan eentje opgelost, dan kun je de hele reeks oplossen. Of het zijn allemaal digitale legpuzzels. Of vragen over een bepaald thema of ...., mogelijkheden genoeg. Bij Maasland Paasland had de CO zeer veel moeite gedaan voor de mysteries. Ze waren echt allemaal anders en zeer afwisselend. En het paas-thema kwam vaak terug. Er zaten best pittige bij, wij kwamen er niet altijd uit. Maar de CO was zeer behulpzaam bij vragen en reageerde ook snel. Echter super!

geo-art in paasthema maasland
geo-art in het paasthema

De route van Maasland Paasland


En dan heb je alle mysteries van een geo-art opgelost en komt er een route uit. Die kan (zeer) lang of kort(er) zijn, afhankelijk van de geo-art. Deze geo-art was een kilometer of 16 lang en als je ze op nummer volgorde fietste, kwam er een redelijk logische route uit. Op een enkel uitstapje na, bijvoorbeeld de 14, die ligt vrij ver weg en ook niet langs een route waarvan je denkt: mooi fietsen (of wandelen) hier. Ook de 21 ligt een eindje om, maar daar is het redelijk leuk fietsen. Er zitten nog een paar heen-en-weertjes bij: de 5 (leuk, bij een Lost Place), de 16 (leuke kleine gemeenschap) en de bonus (die mag je niet missen!). Dus persoonlijk adviseren wij voor deze geo-art de fiets. Overigens wordt wel netjes in de listing vermeld dat je 14 en 21 eventueel eerst met de auto kunt doen. Wij misten ook een parkeercoördinaat. Later zagen wij dat die bij de 13 genoemd staat (maar het is niet logisch daar te beginnen, specifiek niet voor de bonus).

route geo-art maasland paasland
heen-en-weer langs de snelweg (bij nummer 14)

De geocaches en de omgeving


Verder is het echt een heerlijke en afwisselende fietstocht. Over soms prachtige, zeer smalle fietspaadjes langs het water, over 'normale' fietspaden of autoluwe wegen en een enkele keer gaat de kortste route over goed fietsbare wandelpaden (hetgeen waarschijnlijk officieel niet is toegestaan). Alhoewel ik goed bekend ben in deze regio (ik heb in Maassluis gewoond, lees ook deze blog maar eens), ben ik toch op zeer veel onbekende plekken geweest, echt heel leuk! De geocaches zijn over het algemeen vlot te vinden. Eentje vonden we er niet. Na contact met de CO bleek deze echt weg te zijn en kregen we log-vrijgave. Toen wij 's avonds thuis logden, bleek de CO alweer een nieuwe behuizing neergelegd te hebben. Wat een service! Diverse geocaches zijn ook in het paas-thema. Evenals de berekening voor de bonus, heel leuk! En de bonus zelf? Die is echt super gaaf en ook een echte paas-geocache. Maak daar niet de fout de weg over te steken en rechtuit te fietsen net als wij. Ga even naar links en dan direct weer rechts. Anders ga je namelijk over privé-terrein. Een spoilerfoto van deze prachtige bonus plaatsen wij hier niet. Op IG en FB zal deze wel langskomen.

geocaches omgeving geo-art maasland
prachtige fietsroute

Eerste geo-art voor ons


Was dit onze eerste geo-art? Nee, dat niet. Wij hebben elkaar leren kennen tijdens het fietsen van een geo-art. Ik heb mijn prins namelijk gevonden bij het fietsen van De kikker wordt Prins, lees onze blog Poppies in Flanders Field maar eens! Al weer bijna drie jaar geleden, time flies when you are having fun. En die geo-art ligt nog steeds in het veld: GC7JJ8K. Wij sloten daar aan bij andere geocachers, dus gepuzzeld......nou nee!

geo-art paaslunch maasland
onze paaslunch tijdens de geo-art

Nog meer geo-arts


Ook de geo-art Back To Earth (GC7MTMP) staat nog in ons geheugen gegrift. Tijdens het Back To Earth Event ging onze DNF-vriendschap over in liefde. De geo-art zelf deden we dat weekend niet (maar we hebben echt wel gecached, hoor!), daar kwamen we in december van dat jaar voor terug. Wij hebben hier mooie herinneringen aan; de geo-art is helaas gearchiveerd. Ook hier hadden we weer het geluk van geocache-vrienden, want gepuzzeld......nee!
Meer geo-arts die wij samen deden zijn Euromast Rotterdam (GC8DTMZ) en Het wapen van Haarlem (GC7N5A1).

geo-art wapen van haarlem
Het wapen van Haarlem, verrassend mooie fietstocht

Geo-arts op onze to-do-lijst


Ik weet het, sommige geocachers vinden het echt 'not done' om niet zelf te puzzelen. Wij zijn ook niet echte "coördinaat-cachers", een leuke multi - ook als die lang is - doen wij echt zelf. Maar voor zo'n geo-art maken wij toch heel graag gebruik van ons motto: The best finds are ... other geocachers! 
Wij willen heel graag de hierboven al genoemde geo-arts Ontdek De Veluwe (GC958ND) en Het verloren sprookje bij Schalkwijk (GC8V39F) doen. Dus als jij een van onze 'best finds' bent, tegen de coördinaten van deze (of andere) geo-arts zeggen wij geen nee... Maar zo niet, dan gaat er echt weer gepuzzeld worden! De eerste paar puzzels zijn zelfs al opgelost.
En natuurlijk hoort Flipje (GC8YEW9) ook thuis op onze to-do-lijst. Maar die hebben we al opgelost klaar liggen! We wachten even tot de bloesem echt uit is en dan gaan we pogen deze om te zetten in smileys.

geo-art flipje opgelost bloesem
Flipje ligt klaar en wacht op de bloesem

The best finds ...


"The best finds" gold overigens ook tijdens de geo-art Maasland Paasland. Allereerst natuurlijk de CO Ruiterdam. Dankzij Ruiterdam hadden wij een perfecte dag met deze prachtige Paas-Geo-Art. Zeer behulpzaam, uitermate vlot met reageren, mooie route en last but not least een fantastische bonus. Onze welgemeende dank hiervoor!
Maar ook onderweg "best finds" aangetroffen. Bij een van de geocaches ontmoetten we ADHDellûft en zijn leuke hond. We maakten gezellig een kletsje en hadden later ook nog het geluk zijn auto mét TB-code te zien staan.
Tevens kwamen wij bij diverse geocaches en onderweg Peppiepower tegen. Er ontstond een gezellig contact en we hebben nog wat over en weer gebeld over de DNF die wij - maar ook zij en andere teams - hadden. Daaruit bleek dat de geocache echt weg was en is er contact opgenomen met de CO (dank voor de logvrijgave!).
Leuk jullie ontmoet te hebben ADHDellûft en Peppiepower!

geo-art maasland ontmoeting peppiepower
leuke samenwerking met Peppiepower

En jullie?


We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met geo-arts. Vind je ze leuk? Welke heb je gedaan? Los je ze altijd allemaal zelf op? Laat het ons weten!
Algemeen

Overnachten
Wil je er een campercaching weekend van maken? In onze blog over Geocaching in Maassluis vind je meer informatie.
 

***gepubliceerd 11-04-2021***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten