woensdag 15 februari 2023

Safari-caches bij opencaching (februari 2023)

Enige tijd geleden schreven wij de blog Opencaching - de kleine broer van geocaching. Daar kwamen wij met het interessante fenomeen safari-caches in aanraking. In deze blog vertellen wij jullie wat meer over deze safari-caches. We leggen uit wat het zijn, tonen diverse voorbeelden, laten wat geo-arts van safari-caches zien, laten zien hoe je op safari-caches kunt filteren en we tonen de speciale safari-cache-kaart. Wij vinden ze zeer speciaal, deze virtuele caches die meerdere locaties hebben. Wat vind jij ervan?

safari-caches opencaching
wat zijn safari-caches


Wat zijn safari-caches


Safari-caches zijn virtuele caches die niet plaatsgebonden zijn en vanaf verschillende locaties in de hele wereld opgelost en gelogd kunnen worden (any place at any time). Eigenlijk is virtueel in dit geval een rare benaming. De safari-caches hebben namelijk wel een locatie, zelfs meer dan één. In elke log dien je namelijk een coördinaat aan te geven. Je vindt echter geen cache-container, dus ze passen perfect bij onze blog Schone handen - geocaches zonder container.  Meestal krijg je een opdracht in de trant van: maak een foto van een bepaald object met ook je GPS in beeld, zodat echt duidelijk is dat je ter plekke bent (geweest). De safari-caches hebben een eigen attribuut. Helaas zijn ze alleen beschikbaar op OC.DE.
attribuut safari-cache
attribuut safari-cache


Voorbeeld van een safari-cache


De opdracht van een safari-cache kan bijvoorbeeld zijn: vind een ijsautomaat en maak een foto (OC17641 Auf Safari: Automatisiertes Eis). Waar die ijsmachine staat is dan niet belangrijk (maar hij mag niet eerder gebruikt zijn voor een log!). In de log moet je het coördinaat aangeven waar jij de ijsmachine gevonden hebt. De door jou aangegeven locatie verschijnt dan (na enige tijd) automatisch op de kaart als een soort waypoint bij de betreffende safari-cache (meer info hierover verderop bij het hoofdstuk "safari-cache-kaart).

Wij logden deze safari-cache in Georg zijn homezone, maar virtueel ligt de cache ergens ver weg in de Noordzee.

Sommige van deze safari-caches kun je ook meer dan één keer loggen (tot maximaal 3 keer).

safaricache opencaching
wij loggen een safari-cache (de ijsautomaat)


Geo-art van safari-caches


Er liggen ook enkele geo-arts op de kaart met deze safari-caches, kijk maar eens bij de Bodensee (het woord safari), in de Oostzee onder Malmö (het logo van opencaching) of in de Noordzee tussen Denemarken en het VK (een min of meer oneindige spiraal). De cache die wij hier als voorbeeld logden, is onderdeel van deze spiraal.

safari-cache geoart
geo-art van safari-caches in de Oostzee: het OC-logo

Safari-caches filteren


Standaard verschijnen de safari-caches automatisch op de kaart, alhoewel de coördinaten eigenlijk geen rol spelen. Wil je dat niet, dan kun je ze ook weghalen. Ga naar de kaart, klik op het filter van de kaart (de pijl rechts bovenin) en dubbelklik daarna op het safari-attribuut. Je kunt deze instelling ook als standaard instellen (rechtsboven "Opslaan").

Als je specifiek safari-caches op wilt zoeken, kies je bij cache attributes voor Safari Cache (onder Waypoints). Of ga direct naar de kaart en klik op het safari-attribuut rechts bovenin.

Alle safari-caches (ook die zonder het juiste attribuut) vind je hier.

Het zoeken binnen de safari-caches vinden wij lastig (of doen we iets niet goed?). We hadden bijvoorbeeld een safari-cache gezien me de opdracht "maak een foto van een grote patatzak". Toen we die patatzak in het veld tegenkwamen, konden we de betreffende cache er niet meer bij vinden.

safari-cache opencaching
welke safari-cache kunnen we loggen?


Speciale safari-cache-kaart


Safari-caches en de bijbehorende logs worden op een speciale safari-cache-kaart getoond. Hierop verschijnen ze automatisch. Dagelijks worden alle logs van safari-caches op opencaching.de uitgelezen, op coordinaten doorzocht en in de kaart geïntegreerd. Mits de CO het safari-attribuut heeft vermeld. En mits je je log op de juiste manier van een coördinaat voorziet (zonder het "graden-teken"). Op deze safari-cache-kaart kun je goed zien op welke locatie(s) de betreffende safari-cache al gelogd is.

safari-cache-kaart
wij logden deze safaricache bij Bedburg


Meer informatie


- enkele safari-caches zijn als challenge-caches neergelegd (bijvoorbeeld OC10250 16 Bundesländer Challenge (Final).
- meer informatie over safari-caches op de Wiki van opencaching.de (duits-talig).

safari-cache-kaart
deze safari-cache is vaak gelogd

En jullie?

Kenden jullie het fenomeen safari-caches al? Hebben jullie al eens een safari-cache gevonden? Wat vinden jullie ervan? Leuk als je een reactie achterlaat onder deze blog.


Gerelateerde blogs

Top 3 blogs volgens google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.