woensdag 8 februari 2023

Handleiding cmanager voor gebruik met Opencaching.de (februari 2023)

In onze vorige blog schreven we over Opencaching, de kleine broer van Geocaching. We schreven daar al dat er een programma bestaat dat dubbele caches checkt, dus caches die zowel op GC.com alsook op OC.de beschikbaar zijn. Dit programma genaamd cmanager checkt of jij de cache wél op GC.com maar niet op OC.de gelogd hebt. En daarmee kan je je vondsten op OC.de bijwerken! In deze blog een korte Nederlands-talige handleiding hoe je het programma cmanager voor OC.de kunt gebruiken.
cmanager opencaching deutschland

Achtung!!!! Da dieser Blog auch verstärkt unsere deutschen Leser betrifft, hier nochmal der Hinweis auf die Möglichkeit den Text zu übersetzen.

cmanager opencaching deutschland
cmanager voor Opencaching.de



Nederlands-talige handleiding cmanager

Op de blogwebsite van Opencaching Deutschland e.V. en bij Der Gründel vind je een beschrijving in het Duits hoe je met cmanager kunt werken. Wij hebben hieronder een korte Nederlandse handleiding voor jullie geschreven hoe je cmanager gebruikt. Helaas werkt cmanager op dit moment alleen met OC.de, niet met andere landen. Bij ons functioneerde het ook niet met iOS maar wel met Windows.

nederlandse handleiding cmanager
cache bij GC.com en OC.de en mijn GC-log


Installeren cmanager


Om van het programma cmanager gebruik te maken moet je de actuele versie van java op je computer hebben. Heb je niet de actuele versie, ga dan naar Java. Je komt dan bij Oracle terecht waar je de benodigde Java-versie gratis kunt downloaden. Daarna nog even installeren en dan kan je verder met cmanager, dat je hier kunt downloaden. 


handleiding cmanager nederlands
cmanager laden

cmanager maakt een lijst van jouw caches op GC.com en OC.com


Voordat je begint moet je nog even jouw find-statistiek van GC.com downloaden en je op OC.DE aanmelden. In onze eerdere blog Pocket query "my finds" downloaden, leggen we uit hoe je je geocaching-vondsten kunt downloaden. Daarna open je het programma cmanager. Daar is nog niet veel te zien. Ga eerst naar MENU / SETTINGS: hier geef je je GC-naam in en je wordt gevraagd of je jouw gegevens van OC.de met dit programma wilt delen ("request new token"). YES!

De volgende stap is het inlezen van jouw GC-vondsten: MENU / OPEN en klik op jouw Find-statistiek.gpx (geel omkaderd hier beneden in het plaatje). Daarna klik je op LIST / SYNC WITH OC (blauw omkaderd). De PC zoekt de caches die op OC bestaan en die je op GC.com hebt gevonden en maakt daaruit een lijst (rood omkaderd). Nu begint jouw werk!

cmanager opencaching installeren
eerste stappen met cmanager


Met cmanager je caches op OC.de loggen


In die lijst (rood omkaderd) staan 2 regels voor een cache. De eerste is voor GC.com, de tweede voor OC.de. Klik op de tweede regel (OC). Daarna zie je beide caches naast elkaar plus jouw GC.com-log. Boven zie je de gegevens van beide caches. Als ze gelijk zijn, zijn ze groen, anders rood. Check of het echt dezelfde caches zijn (ik had een keer twijfel) en of de OC-cache tijdens jouw bezoek nog actief was. Als alles goed is, klik rechts beneden onder jouw GC-log op COPY LOG TO OPENCACHING.DE. Daarna - of eerder als je hem niet wilt loggen - sluit je het venster en ga je naar de volgende cache.

caches loggen cmanager
de OC-cache was al gearchiveerd voordat ik de GC-cache vond dus geen log creëren

cmanager caches loggen
deze OC-cache werd pas later gearchiveerd dus loggen OK


Caches op OC.de gelogd!


Misschien duurde het even maar nu heb je jouw OC.de caches toch weer up-to-date. 
Gefeliciteerd!

cmanager geocaches loggen
253 "nieuwe" vondsten

Delen van info tussen cmanager en opencaching wijzigen?


Wil je het delen van informatie tussen cmanager en opencaching herroepen? Of wil van account wisselen (op dezelfde computer)? Dat gaat als volgt:

  • ga naar de pagina OKapi op opencaching.de
  • klik hier bij cmanager op "entfernen" (= verwijderen)
  • ga naar OC.DE en log uit (linksboven)
  • start cmanager op
  • ga naar settings -> opencaching.de -> daar moet nu staan: "OKAPI: missing or offline"

Je hebt het delen van informatie nu herroepen. Wil je nu van account wisselen?

  • klik op "request new token"
  • log op de tevoorschijnkomende pagina van OC.DE in met het account waarmee je nu informatie uit wilt wisselen
  • kies voor "ja" en kopieer het getal dat dan verschijnt
  • sluit de browsers en vul het gekopieerde getal in bij cmanager in het invoerveld

Je deelt nu informatie met een ander account

opencaching cmanager
informatie wordt gedeeld tussen OC en cmanager

En jullie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.