woensdag 22 februari 2023

Camper afgekeurd voor APK (NL februari 2023)

Door de nieuwe regels bij de APK-keuring - namelijk de invoering van de deeltjestellertest voor diesels - worden er momenteel veel campers en auto's afgekeurd. Wij hebben dat aan den lijven ondervonden met onze camper, die werd ook afgekeurd! In deze blog vertellen wij over de mogelijke gevolgen én over de opties die je hebt.

camper afgekeurd
camper afgekeurd

Camper afgekeurd


Het nieuwe jaar begon niet goed voor ons, want onze camper werd afgekeurd voor de APK-keuring. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is sinds 1 januari jl. de deeltjestellertest voor diesels ingevoerd bij de APK-keuring. Onze camper ging de dag daarna naar de garage voor een grote beurt en APK-keuring en wat ik totaal niet verwacht had, gebeurde wel. De camper kwam niet door de test heen! Net zoals 2 op de 3 auto's op die dag in de garage. Wat nu?!?
Meer informatie over de resultaten van de APK-deeltjestesten in Nederland en België (en overige informatie) treft u aan op de website van Deeltjestest.nl.

camper afgekeurd deeltjestellertest
camper afgekeurd bij deeltjestellertest

Keuzemogelijkheden bij afkeuring roetfilter


Als je camper (of dieselauto) niet door de deeltjestellertest komt, zijn er enkele mogelijkheden. Je laat het roetfilter verwijderen (administratief), je laat het roetfilter schoonmaken of je laat een nieuw roetfilter plaatsen. Of je koopt een andere camper;-) Wij lichten de keuzes roetfilter verwijderen, roetfilter schoonmaken en nieuw roetfilter plaatsen toe.

deeltjesteller roetfiltermeting
de deeltjesteller

Roetfilter administratief laat verwijderen


Navraag bij de RDW leerde mij het volgende:

1) de emissieklasse in Nederland verandert niet (klik hier voor meer informatie). 
2) alle milieugegevens worden verwijderd (dus in ons geval de Euro 5).
3) de kosten om het roetfilter administratief te laten verwijderen zijn EUR 64,95.
4) daarna zal fijnstoftoeslag betaald moeten worden (klik hier voor de bedragen) - behalve voor bestelauto's ouder dan 12 jaar

Toelichting 1) en 2):
Emissieklasse is een nationaal Nederlands gegeven voor de milieuzones in Nederland (klik hier voor meer informatie). De emissieklasse wordt door het verwijderen van het roetfilter opnieuw vastgesteld a.d.h.v. de datum eerste toelating. Dus alleen de emissieklasse blijft staan en is ook alleen van belang in Nederland. Door het verwijderen van het roetfilter voldoet het voertuig alleen niet aan de vastgestelde milieugegevens zoals uitlaatemissieniveau (Euro) en die wordt daarom verwijderd.

Meer informatie over de nieuwe regeling m.b.t. de deeltjestellertest bij de APK-keuring vind je hier. Overigens kun je het roetfilter ook weer administratief aan laten zetten als je de problemen met het roetfilter opgelost hebt (kost nogmaals EUR 64,95).

roetfilter camper
roetfilter

Roetfilter schoonmaken


Een veelgehoord advies is het roetfilter schoonmaken. Wij gaan niet zeer gedetailleerd hierop in - we zijn tenslotte geen experts - maar zo eenvoudig als het klinkt, is het zeer zeker niet! Je moet het hele roetfilter onder je auto vandaan halen en je weet van te voren niet of dat gemakkelijk gaat en wat je tegenkomt. Het moet open gemaakt en ook weer dicht gelast worden. Als het schoonmaken niet lukt, moet je eigenlijk een nieuw roetfilter klaar hebben liggen, dat je er dan onder kunt zetten.

deeltjestellertest roetfilter camper
roetfilter moeilijk bereikbaar


Nieuw roetfilter (laten) plaatsen


Ook over hoe je een nieuw roetfilter plaatst gaan wij hier niet in detail schrijven, dat laten we aan de vakmensen over. Maar het feit dát zoveel auto's een nieuw roetfilter moeten laten plaatsen door deze nieuwe wetgeving is wel een dingetje. Je plaatst een roetfilter namelijk niet "zomaar even", hij moet besteld worden. En dat is nu juist het probleem! De levering ervan duurt een paar weken. Als je daar dus tegenaan loopt als je APK bijna afloopt, heb je een probleem.


camper roetfilter meten
hierbinnen vindt filtering roet plaats

Niet meer rijden na afkeuring


Tot (dus niet tot en met!) de vervaldatum van de APK mag je nog in je camper (of auto) rijden, maar daarna niet meer (behalve als je onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring - dat moet je ook kunnen aantonen). Je hebt dan nog 2 maanden om je auto te laten keuren, anders krijg je automatisch een boete (of je moet je auto schorsen). Klik hier voor meer informatie.

Wij hadden het geluk dat ik de camper naar de garage bracht voor een grote beurt + APK-keuring ruim voor de vervaldatum, omdat hij al aan z'n kilometers zat. Maar de andere auto's die op die dag afgekeurd werden door deze nieuwe regeling met de deeltjestellertest mochten de weg niet meer op!

camper afgekeurd roetfilter
nieuwe en oude roetfilter

Welke optie kiezen wij?


Wij hebben ervoor gekozen een nieuw roetfilter te laten plaatsen. Bij ons duurde de levering ervan zo'n vijf weken. En dan moet de garage nog tijd inplannen om hem in te bouwen. Bij ons was schoonmaken geen optie geweest, want het roetfilter was gescheurd. Het was - op het oog - nog heel schoon. Tijdens de eerste meting was het resultaat 2,5 miljoen deeltjes; na inbouw van het nieuwe filter werd dat ineens 43.000! De kosten voor het filter inclusief het plaatsen bedragen zo'n EUR 1.300 - EUR 1.400.

camper afgekeurd apk
gescheurd roetfilter

Leveringsproblemen roetfilters


In België is deze deeltjestellertest al sinds 1 juli jl. verplicht. Daar kwamen grote problemen naar voren bij het leveren van de roetfilters: lange tot zeer lange levertijden. De Belgen hebben daarom eerst 3 en later 12 maanden uitstel gekregen om hun roetfilter te vervangen. Klik hier en hier voor meer informatie. Beetje bijzonder dat deze regeling in Nederland dan toch ingevoerd wordt zonder dat deze leveringsproblemen opgelost zijn. Wij hebben echt geluk gehad met deze relatief korte leveringstijd, want het had veel erger kunnen zijn! En dat was voor mij extra lastig geweest, omdat de camper tevens mijn auto is.

afkeuring camper deeltjestellertest
camper in de garage, dus leenfiets

Ons advies voor de APK


Ons advies voor de APK moge na dit verhaal wel duidelijk zijn. Laat tijdig je camper (of dieselauto) keuren en niet een paar dagen voor de vervaldatum.

uitslag deeltjestellertest camper
roetfiltertest geslaagd!

Dank aan Tettero's Autobedrijf


Deze blog is mede tot stand gekomen met hulp van Tettero's Autobedrijf. Zij hebben ons vanaf de eerste minuut dat dit probleem naar boven kwam geholpen waarmee ze konden. Gebeld met collega-autobedrijven en keuringsstations, opties bij de RDW uitgezocht en ga zo maar door. Last but not least hebben ze - toen het roetfilter geleverd werd vlak voordat onze APK afliep - op hun vrije zondag het roetfilter ingebouwd, zodat onze camper op maandag bij de APK afgemeld kon worden, op de laatste dag! Dankjewel Tettero's Autobedrijf, onze dank is groot! En we hopen door middel van onze blog onze mede-camperaars (en andere dieselrijders) tijdig voor dit mogelijke probleem te waarschuwen.

pech met de camper
dankzij Tettero stonden we niet zo!










4 opmerkingen:

  1. Wat een gedoe zeg! Maar wat fijn dat het is goed gekomen! We hadden onze vorige auto bij Tettero gekocht 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha dat is toevallig zeg! Ik kom er al jaren (en mijn vader inmiddels ook). Ja, heel blij dat alles net op tijd in orde gekomen is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even attentie,een auto die APK afgekeurd word moet ook afgemeld worden als afgekeurd bij RDW.En of je APK nog geldig was heeft hier niets mee te maken.Met een afgekeurde auto mag niet gereden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste lezer, dank voor uw reactie, maar uw reactie klopt niet. Op de website van de RDW staat het volgende:

      quote
      Als de datum van de voorgaande APK nog niet verlopen is dan voldoet u gewoon nog aan de APK-verplichting.
      unquote

      Het is natuurlijk niet altijd verstandig om nog met je auto te rijden, met name als hij afgekeurd is voor een technisch gebrek. Daarvoor kun je wel een bekeuring krijgen of problemen met de verzekeringsmaatschappij. Maar dit is geen technisch gebrek, dit heeft te maken met - nieuw ingevoerde - milieu-eisen.

      Een en ander is ook na te lezen op de website van de RDW: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk/gevolgen-van-een-afkeuring.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.