Zoals jullie weten, gaan wij soms net buiten de gebaande paden van geocaching. Zo schreven we al een blog over Waymarking - ook een onderdeel van Groundspeak. En tevens over Intercaching, interactieve caches die vaak wel maar niet altijd via geocaching gelogd kunnen worden. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om caches te zoeken. In deze blog noemen we een aantal voorbeelden van platforms die niet via Groundspeak lopen en we gaan specifieker in op Opencaching, omdat dit platform voor Europa - na GC.com - het grootste aanbod heeft.
Opencaching versus geocaching, laat je inspireren ...
![]() |
log op Opencaching |
Diverse aanbieders voor caches
- Navicache
Navicache is een van die cache-websites, maar de meest recente cache is van november 2014 en kaarten van Europa zijn daar ook niet ingebed.
***update 01-02-2023***
Een van onze lezers maakte ons erop attent (waarvoor dank!) dat Navicache niet meer bestaat. Kennelijk is Navicache tussen het schrijven en publiceren van deze blog opgeheven. De website staat te koop, dus wie interesse heeft.... - TerracachingOok Terracaching is zo'n webpagina die heel veelbelovend klinkt. Als je naar de website van Terracaching gaat, vind je volgende tekst:
We are a growing group of innovative geocaching enthusiasts focused on creating quality outdoor experiences. Head out on adventures to find traditional, locationless, and cyber geocaches. Join us and explore the world around you!
Locationless caches en cyber geocaches - prachtig! Kwaliteit en creativiteit zijn voorwaarden bij deze cache-pagina. Maar wereldwijd minder dan 5.000 caches is echt niet veel! Zien kan je zonder aanmelding ook niet veel, geen caches, geen kaart. Dat is jammer! - Opencaching
Opencaching.NL (kortweg: OC.NL) heeft slechts 3.972 actieve caches (december 2022) in (voornamelijk) BeNeLux liggen. Daarnaast bestaat er ook nog OC.CZ, DE, ES, PL, RO, UK en US. Dus hier heb je een grotere keuze aan caches. Maar ook OC is vergeleken met GC.com bijna niets qua hoeveelheid.
OC heeft echter het voordeel - speciaal in Coronatijden - dat hier bijvoorbeeld ook virtuele evenementen mogelijk zijn! GC.com heeft dit nooit toegestaan.
In deze blog gaan wij dieper in op Opencaching.
GeoKars logt een OpenCaching-cache |
Verschillende websites voor Opencaching
Omdat OC voor de meesten landen eigen webpagina's heeft, moet je in elk land een eigen account aanmaken, anders zie je alleen de caches van toeristen uit je eigen OC-land op je vakantiebestemming. Als je bij OC.DE aangemeld bent, zie je in Nederland slechts een stuk of 20 caches, die Duitsers aangelegd hebben onder Opencaching.DE. De caches van OC.NL zie je dus niet. Dat is een beetje dom! Maar gelukkig bestaat er geen OC.BE en .LU. Opencaching.NL is voor de hele BeNeLux!
Deze OC webpagina's zijn beschikbaar:
![]() |
websites Opencaching |
Opencaching en c:geo
Wat heel goed functioneert is de combinatie van Opencaching en c:geo. Bij c:geo kun je onder "instellingen" en "diensten" je OC.xx inschakelen als je daar een account hebt. Daarna heb je vierhoekige symbolen voor deze caches. Dan zie je ook alle OC-caches van die landen waar je een account aangemaakt hebt. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of ze van OC.NL of OC.DE afkomstig zijn. Deze symbolen kun je dan net zoals de GC-symbolen aanklikken, de beschrijving lezen, loggen, enzovoort. Heel makkelijk!
![]() |
op c:geo kan je alle caches zien |
Meer apps voor opencaching
Behalve c:geo zijn er voor Android diverse andere apps beschikbaar voor opencaching. Ook voor iOS en Windows Phone is er een aantal apps beschikbaar. Klik hier voor meer informatie over de beschikbare apps. Let erop dat sommige apps alleen de gpx kunnen verwerken en andere kunnen veel meer.
Cachly - de app die GeoKars normaal gesproken gebruikt - kan helaas alleen maar de GPX verwerken. Zij heeft ook GCBuddy op haar iPhone en probeerde opencaching daarmee uit. De opencaches zien is geen probleem: klik op het plusje rechtsboven en kies vervolgens bij "Zoek op" het platform dat je wilt gebruiken (bijvoorbeeld opencaching.de). Loggen kan je daar helaas niet (dat lukt alleen met GC-caches).
Opencaching bij ons in de regio
Helaas zijn er geen actuele caches in Den Haag bij OC.NL. Maar als je onder gearchiveerde kijkt, zie je er heel veel, o.a. ook RD-meetpunten, waar je geen kokertje hebt, maar een foto moet maken. Dit soort caches vind je bij Groundspeak als Waymark. OC.DE heeft wél een cache in Den Haag, namelijk OC139AF Sight Seeing: Het Binnenhof.
Vlakbij Den Haag - in Nootdorp en Delft - vind je wel caches bij OC.NL, twee multies en een virtuele. Ook bij Rotterdam vonden we een OC en wel een couch potatoe cache. Lekker loggen vanaf de bank op een regenachtige dag! Het gaat om OB1B36 Raven.
![]() |
OC.NL in Den Haag - geen groot succes |
Ook Bedburg heeft geen OC's maar er zijn er wel een paar in de regio: bij de Tagebau, op de Sophienhöhe, in Jülich enz. Het zijn virtuele, tradies en mysteries.
***update 20-07-2023*** Deze opencaches zijn inmiddels gearchiveerd.
OpenCache geplaatst door ons |
Opencaching is gebruikersvriendelijk
- Heb je een Geokret gevonden? Die kan je gemakkelijk via de tab GEOKRETY op de internetpagina van Opencaching loggen.
- Een link naar Cache-WIKI is hier ook verwerkt.
- Onder DOWNLOADS (OC.NL) vind je logboekjes en cache-informatiebladen als pdf.
- Een GPX is snel gemaakt.
- Vaak kan je de taal veranderen. Je kan bijvoorbeeld Opencaching.de in de Nederlands taal bekijken (maar de caches zelf zijn toch weer in de taal die de CO gebruikt).
![]() |
de startpagina van OC.DE |
Opencaching.PL
Opencaching.PL heeft meer dan 50.000 actieve caches, volgens OC.PL zijn ze de belangrijkste geocaching site van Polen. Misschien een reden om daar een van je volgende vakanties te door brengen. Deze pagina kan je in drie talen bekijken: in het Pools, Engels en ... Nederlands!
![]() |
de startpagina van OC.PL |
Virtueel event OpenCaching
OpenCaching virtueel event |
Overige events op opencaching
![]() |
event van DNF op OC.NL + OC.DE + GC.com |
Opencaching een aanrader?
- Bij Opencaching vind je ook webcam-caches, locationless en virtuele caches en zelfs virtuele events, dat is mooi!
- Opencaching heeft een typisch probleem: in regio's waar weinig OC's zijn, zullen maar weinig mensen OC gaan spelen. Gevolg is dat er ook niet gauw meer caches neergelegd zullen worden.
- Als je Opencaching met c:geo gebruikt, zie je naast de GC-caches ook OC-caches, dat is fijn en handig. Dus ik ga het proberen! En misschien komt er echt nog een vakantie in Polen ...
wij proberen het en plaatsen zelfs enkele OpenCaches |
cmanager - heb je de cache al op GC.com gelogd maar niet op OC.de?
Er bestaat ook een programma dat dubbele caches checkt, caches die zowel op GC.com als ook op OC.de beschikbaar zijn. Het programma checkt of jij de cache wel op GC.com maar niet op OC.de gelogd hebt. Dat kleine op Java gebaseerde programma heet cmanager. Het werkt goed, maar je hebt nog wel wat werk met je vondsten. Je moet elke "found" (bij mij waren het er 293) checken of hij goed is, maar daarna is het slechts één klik per cache! Helaas werkt cmanager op dit moment alleen met Opencaching.DE; niet met de anderen landen.
Binnenkort komt onze handleiding voor cmanager online, dus hou onze website in de gaten!
***update 08-02-2023*** De handleiding cmanager is inmiddels online: Handleiding cmanager voor gebruik met Opencaching.de.
![]() |
OC.de voor en na gebruik van cmanager |
En jullie?
Hebben jullie al eens een OC-cache gevonden? Of hebben we jullie nu nieuwsgierig gemaakt en gaan jullie het ook een keer proberen? Leuk als je een reactie achterlaat onder deze blog.
Gerelateerde blogs
- Safari-caches bij opencaching
- Handleiding cmanager voor gebruik met Opencaching.de
- Waymarking en de combinatie Waymarking/Geocaching
- Wat is intercaching?
- Wat is Munzee - alleen de QR achter het bord?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.