vrijdag 18 februari 2022

Wat is intercaching? (NL februari 2022)

Wat is een intercache? Een intercache is een interactieve geocache. Het is in principe een soort Wherigo, die je online kunt spelen op je smartphone. Je hoeft daarbij geen app te downloaden, maar speelt de intercache via de webbrowser op je telefoon. In deze blog vertellen wij jullie wat meer over intercaching aan de hand van een geocaching-multi die daar gebruik van maakt. Bovendien legden we zelf ook een intercache aan.
wat is intercaching
wat is intercaching?


Enige tijd geleden lazen we ergens - bij instagram ofzo - het woord "intercaching". Daarvoor hadden we er nog nooit van gehoord. Vlak daarna zagen we een geocache die precies daarnaar verwijst: GC60B0W [3DMGE] Delft, kunst- en cachewerk van Wilxlii Carrotte, een multi in Delft (NL). Nieuwsgierig? Dat waren wij en we hebben het geheel eens bekeken.

intercaches geocaching multies
intercaches zijn multi-stations-caches

Intercaching is een nicheproduct


Zoals je aan de GC-code al kunt zien, is intercaching al wat ouder en de actuele versie ervan (3.3) dateert uit november 2013. Dat kan twee dingen betekenen. Of het programma is zo fantastisch, dat er niets te verbeteren valt. Of het is een doodgeboren kindje ...

Het eerste kan ik gelijk ontkennen. Al direct na de start merk je dat, maar daarover later meer. Over het tweede kan ik hier nog niets zeggen, laten we het programma eerst maar eens van dichtbij bekijken.

De multi ziet er in eerste instantie uit als elke andere multi. Maar ergens in de listing staat een link naar de Intercaching-website en daar draait de eigenlijke intercache. De eindcache zelf kun je met de Geocaching-app of met je GPS-apparaat vinden. Of je de eindcache ook via intercaching kunt vinden is afhankelijk van hoe de CO de intercache geprogrammeerd heeft.

startscherm intercaching
het startscherm

Oh help... alle intercaches van de wereld door elkaar heen


De link in de bovengenoemde geocache voerde ons naar de hoofdpagina van intercaching. Op die pagina staat meer uitleg en er staan wetenswaardigheden over het programma, inclusief links naar een helppagina. En natuurlijk vind je hier ook je weg naar de intercaches zelf om ze te spelen en naar de mogelijkheid zelf een eigen intercache aan te leggen.

Maar wij willen nu eindelijk gaan spelen en gaan in de database met de intercaches ... en we schrikken! Hier staan alle intercaches van de hele wereld bij elkaar, ze lijken geen sorteervolgorde te hebben en we vinden geen zoek- of sorteerfunctie.
***update 18-02-2022: naar aanleiding van onze blog heeft de CO een directe link naar zijn intercache gemaakt in de listing.***

database intercaches chaotisch
waar is de intercache de we zoeken?

Het spelen van de intercache verloopt vlot


Als je de betreffende intercache eenmaal in de lijst gevonden hebt, kun je direct op pad: nog 713 meter tot de start! Je kunt ook met je geocaching-app of GPS naar de start gaan en pas daar intercaching starten. Of je gebruikt de werkelijk goede en gedetailleerde kaart van intercaching.

intercache lijkt op wherigo
een beetje zo als een wherigo

Na aankomst bij de start - of bij alle andere waypoints waar je heen gaat - moet je een of twee opgaves uitvoeren, een vraag beantwoorden en/of iets meenemen. Zo leidt het programma je van WP naar WP. Vaak is het volgende WP pas zichtbaar als de opdracht is uitgevoerd, het doet sterk denken aan de meer bekende wherigo's.

intercache eindcache multi
gearriveerd

Als je alle opdrachten uitgevoerd hebt, kun je naar de eindcache. Voor ons vandaag niet, want wij hebben de auto niet op het aangegeven parkeercoördinaat geparkeerd (waar de eindcache in de buurt ligt), maar precies aan de andere kant van Delft. Wij zullen de eindcache bij een volgend bezoek aan Delft loggen.

intercache delft multi
Hugo de Groot

intercaching opdracht waypoint
opdracht


Soms gaat het sneller dan gedacht ...


Direct de volgende dag zijn we weer op pad gegaan en we zijn in de regio van de parkeerplaats gaan geocachen. De intercache was een van de eerste die we zochten.

intercache eindcache gevonden
gevonden

Onze mening over intercaching


De zoektocht naar de intercache zelf in de database is een ramp, maar gelukkig zijn het er niet zo heel veel. Overigens kan de CO in de listing van de geocache ook een directe link maken naar de intercache zelf, dat spaart een hoop zoekwerk. Het spelen van de intercache zelf is gemakkelijk, de kaart is prima en als je internet hebt, is er niets op tegen een keer een intercache te doen. Wij vonden het leuk! Het heeft echter wel minder mogelijkheden dan een wherigo; het is een soort "wherigo-light".

intercaching goede kaarten
goede kaarten


Wat ons nog meer opviel aan intercaching


Niet alle intercaches staan op de website van Geocaching.com; ook andere platforms kunnen intercaching gebruiken, zelfs stand-alone intercaches (zonder eindcache) zijn mogelijk.

Het aanleggen van een intercache ging gemakkelijk (eerst de foto's laden, daarna de teksten schrijven!), ook al liep ik een paar keer dood (foutmelding, wit beeldscherm). Toch ontstond vrij vlot een klein avontuur voor de intercachers, kijk hier (GC9JWC9 Zwerven door het Zuiderpark - Intercache) maar eens. Het is een kleine geocaching-multi die gebruik maakt van intercaching.
***update 13-07-2023*** Na 1,5 half jaar tijd is deze cache - na nogmaals geript te zijn - helaas het archief ingegaan.

onze eerste geocache met intercaching

Mocht er bij intercaching een keertje iets niet functioneren, dan worden er twee helpfuncties aangegeven. De eerste is een facebook-groep. De tweede mogelijkheid is het aanschrijven van de programmeur via zijn GC-account; mijn vraag aan hem is totop heden niet beantwoord.

Alhoewel het programma ook geschikt zou moeten zijn voor de iPhone, functioneerde het bij ons helaas niet op de iPhone 11 PRO van GeoKars. Inmiddels weten we waardoor dat kwam en hebben we de oplossing opgenomen bij onze tips.

Aanvullende tips n.a.v. vragen op onze blog

Werkt Intercaching niet op je telefoon?

Bij iPhone los je dit als volgt op:
- ga naar instellingen
- privacy
- locatievoorzieningen aan
- appclips
- scroll naar safari-sites
- kies voor "vraag volgende keer of wanneer ik deel"

Als je daarna met Intercaching aan de slag gaat, vraagt je iPhone "Toestaan dat Safari je locatie gebruikt". Kies daar voor "Sta één sessie toe". Vervolgens vraagt hij "intercaching.com wil je huidige locatie gebruiken.". Kies daar voor "Sta toe".

Bij andere telefoons moet je waarschijnlijk een soortgelijke instelling wijzigen.

Bij Samsung-telefoons functioneert dit niet op deze manier, omdat Samsung een eigen browser heeft. Als je de Intercaching-link kopieert en gebruikt in Chrome, functioneert Intercaching ook met een Samsung.

Directe link maken naar jouw intercache:
- intercaching.com
- edit
- zoek je intercache
- klik op "direct link to play game"
- je komt dan in je intercache terecht en kunt bovenaan in de browser de link kopiëren

En jullie?


Hebben jullie al wel eens een intercache gespeeld? Lukte het met jullie telefoon of moest je een instelling wijzigen? Leuk om een terugkoppeling te krijgen.

2 opmerkingen:

  1. Leuk artikel over intercaching. Ben het met je eens dat het een beetje ouderwets aandoet. Hoort volgens mij prima bij geocaching zo ik dat ooit deed. Haha, die goeie oude tijd.
    De meeste geocachers komen er wel uit. Sommige haken mopperend af.
    Met vriendelijke groeten, Wilxlii Carrotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke reactie. Haha, die goeie ouwe tijd.....toen was ik nog niet eens met geocachen begonnen....

      Hartelijke groet terug!

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.