vrijdag 25 februari 2022

Hoe log je een trackable onder geocaching.com (februari 2022)

We hebben al over de diversiteit van trackables geschreven. Of er verschil is op basis van de vorm of op basis van het uiterlijk (geocoin, travel bug of tag). Of het trackables zijn die je op geocaching.com direct logt of - zoals bijvoorbeeld de Geokret - op een ander platform.

In deze blog beschrijven we aan de hand van trackables van geocaching.com hoe je ze kunt loggen als je er eentje (of meer) in een geocache of bij een event ziet.

wat doe je met een TB?

Wat doe je als je een TB in een cache ziet?

Als je een TB (TB betekent eigenlijk TravelBug, maar wordt in het algemeen voor alle reizigers gebruikt) in een geocache vindt of er eentje ontdekt bij een andere geocacher, zijn er vijf mogelijkheden:

of je doet helemaal niets met de trackable en laat hem gewoon liggen, maar dat behoeft geen verdere uitleg! We schrijven alleen over de eerste vier.

hoe log je een TB?

Discover (ontdek)

Je laat de TB in de geocache liggen en je noteert alleen de trackingcode. In je app of op geocaching.com geef je onder trackables de gevonden code in. Je komt dan op de pagina terecht van de gevonden trackable en je kunt hem loggen. Hoe dat precies functioneert hangt van het gebruikte programma af, maar spreekt eigenlijk voor zich. Bij geocaching.com vind je het onder het tabblad "Spelen". Je kunt daar kiezen wat je wilt doen (in dit geval discovern), de vinddatum aangeven/veranderen, de trackingcode ingeven (als die er niet al staat) en er een tekst bij schrijven (zoals bij het loggen van een geocache). Eventueel kun je nog een foto toevoegen (bij c:geo heb ik die functie nog niet gevonden) en dan versturen. Klaar!

waar log je een trackable bij geocaching.com?

Retrieve (neem mee)

Wil je de trackable een stuk verder laten reizen? Neem hem dan mee en doe zoals hierboven beschreven; kies dan echter voor retrieve in plaats van voor discovern. De TB komt daardoor in je inventaris; je kunt hem daar ook bekijken. Waar je je inventaris op geocaching.com vindt, toont foto A onderaan deze blog.

Hoe je de TB weer dropt (als je hem dus in een volgende geocache achterlaat), kun je hieronder lezen onder het kopje "Hoe drop je een TB".

trackable retrieven (meenemen)

Grab it from somewhere else / current holder

Het kan gebeuren dat je een TB meeneemt uit een geocache die volgens internet helemaal niet in die cache ligt. Dan raden wij je aan eerst even af te wachten en twee of drie dagen later nogmaals te kijken. Als de TB dan nog steeds niet in de cache ligt, kun je het beste even kijken waar de TB zich op dat moment (volgens internet) zou moeten bevinden. Er zijn twee opties: hij ligt in een andere geocache dan jij hem gevonden hebt of hij zit bij iemand in zijn inventaris.

  • Als hij nog bij een andere geocacher is, kun je diegene een berichtje sturen en vriendelijk verzoeken de TB te verwerken. Misschien heeft hij de TB over het hoofd gezien of nog geen tijd gehad... Als er dan nog niets gebeurt, kun je de TB grabben (grab from current holder). Dat betekent: je neemt diegene de TB (digitaal) uit handen. Je doet dat op precies dezelfde manier zoals hierboven uitgelegd.
  • Mocht de TB virtueel in een andere geocache liggen, dan kun je met niemand contact opnemen. Je weet dan niet wie de trackable gelegd heeft in de geocache waarin jij hem vindt. In dat geval krijg je in plaats van "grabben van holder" de mogelijkheid "grab it from somewhere else" (meegenomen van ergens anders) aangeboden. De rest blijft hetzelfde.

Maar let op: niet iedere geocacher is met een smartphone onderweg en logt direct; vaak wordt pas thuis gelogd. Of er wordt bij een vakantie vanwege gebrek aan wifi pas weken later gelogd. Alhoewel dat tegenwoordig wel minder wordt met steeds meer smartphones en steeds beter internet. Iedere TB die door grabben gelogd wordt, verliest (minstens) een bezochte locatie, daarom moet je dat eigenlijk niet direct doen. Want net zoals jij de TB graag in je statistiek wilt zien, wil de TB-eigenaar ook graag de bezochte plaatsen in zijn TB-statistiek hebben.

GEOrg probeert de trackable van GeoKars te grabben

Write note (schrijf notitie)

Alle drie de boven omschreven acties zorgen ervoor dat het aantal gevonden TB's in je eigen account stijgt (behalve als je de TB al eerder gelogd had, dan telt hij niet dubbel mee). Als je echter kiest voor de optie write note, dan gebeurt er niets; er verschijnt alleen een log op de pagina van de TB. Een write note kun je ook schrijven als je geen trackable-code hebt, maar via het referentienummer (dat met TB... begint) terecht gekomen bent op de pagina van de betreffende TB. Het referentienummer zie je rechtsboven op de TB-pagina bij geocaching.com (de trackable-code staat op de TB zelf). Een WN schrijf je bijvoorbeeld als de TB niet meer in de geocache zit, als je de eigenaar iets wilt vertellen over de toestand van de TB, etcetera. Het heeft een soortgelijke functie als een WN bij een geocache.

Korte uitleg verschil trackable-code en referentienummer


De trackable-code is het nummer op de TB zelf. Als je dat nummer hebt, kun je de TB loggen. Soms echter wil je iemand op een trackable opmerkzaam maken (bijvoorbeeld op deze: TB5EFXK) zonder direct de code te verraden. Daarvoor is het referentienummer, dat altijd begint met TB... Met dit nummer kom je op dezelfde pagina terecht als met de TB-code, maar je kunt niet discovern omdat je de trackable-code niet hebt (je kunt alleen een write note plaatsen).

met een referentienummer kun je alleen een WN plaatsen

In bulk trackables loggen


In principe weet je nu alles om een gevonden trackable te loggen. Maar op events zijn vaak heel veel TB's aanwezig en dan ben je uren bezig met discovern en retrieven. Dat is niet zinvol en individuele logs zul je dan waarschijnlijk niet schrijven, eerder iets in de trant van "op het XY-event gezien, dank voor het tonen". Voor dit soort bulklogs bestaan hulpmiddelen, bijvoorbeeld op de internet-pagina Project-gc.com van Groundspeak zelf. Onder "tools" vind je "discover trackables". Hier kunnen hele lijsten met TB's ingegeven worden. En zoals de naam al zegt kun je hier TB's discovern; retrieven kan je ze hier niet. 

in bulk trackables loggen


Maar hoe krijg je al die TB-codes in het betreffende veld? Intypen is een mogelijkheid als je ze vooraf op een papiertje genoteerd hebt of gefotografeerd. Op het event direct intypen kan ook, maar eenvoudiger gaat het met hulp-apps zoals TB Scan of TB Wolf. Hierbij scan je de trackingcode in. Deze code wordt automatisch in een lijst geschreven die je dan bijvoorbeeld in Project-gc kunt invoegen. Vele geocachers hebben ook een lijst van hun eigen TB's als QR-code; die krijgen dan natuurlijk een eenheidslog voor al hun TB's.

Met de hier genoemde app TB Scan kan meer dan alleen discovern, maar hij neemt ook 10 x zo veel geheugen in op je telefoon als TB Wolf. Je kan direct de gescande TB-Code in een log verwerken (discovern, meenemen, ...). Dat kan met Cachly (een geocaching app voor iPhones) overigens ook.

TB Scan werkt zowel op iPhone als met Android; TB Wolf loopt alleen op Android.

trackable loggen met TB Scan

Hoe drop je een trackable?

Heb je een trackable meegenomen, dan kun je hem bij iedere cachelog op "bezocht" zetten. De afgelegde kilometers tellen dan mee op de pagina van de betreffende TB. Hierbij maakt het niet uit of de TB in de geocache past of niet; je kunt dat ook doen bij een nano of bijvoorbeeld een earthcache. Maar op een gegeven moment komt het punt dat je de TB ook weer in een cache of op een event achterlaat. Dat doe je op de pagina van de geocache of het event met een log (gevonden, will attent, write note, deelgenomen, etc.). 

Bij geocaching.com moet je eventueel nog het pulldown menu "trackables' openklappen (je ziet dan alle TB's in je inventaris). Je hebt daar een aantal keuzes: alle trackables droppen, ze alleen op bezocht zetten of je behandelt iedere TB individueel. In de diverse apps werkt het ongeveer hetzelfde.

trackable droppen met c:geo


Reizen van cache naar cache


Laat ik de trackables in mijn inventaris iedere geocache en ieder event bezoeken ook zonder dat ik ze drop? Bij een trail komen er dan zeker veel locaties bij, maar qua kilometers bereik je daarmee niet veel. De TB's geen enkele geocache laten bezoeken is ongeveer hetzelfde als ze thuis laten. Maar ja, hij wil reizen! De TB iedere geocache-dag langs een geocache laten reizen, is misschien een idee. 

Hiervoor zijn geen regels; dat moet je zelf beslissen. Misschien heeft de eigenaar wat op de pagina van de TB geschreven. Omschrijvingen van geocaches en TB's worden sowieso te weinig gelezen. Daar moeten we zelf mee beginnen dat te veranderen!

Waarom kun je trackables soms alleen discovern?

Vaak krijg je alleen de mogelijkheid "discovern" of "write note" aangeboden als activiteit bij een TB. Dat is natuurlijk zo als de TB al in jou inventaris of verzameling zit. Die kun je niet nogmaals meenemen en hem grabben (van jezelf) gaat al helemaal niet. 

Het kan ook zijn dat de eigenaar van de TB opties uitgeschakeld heeft, bijvoorbeeld bij een wooden coin of stempel met TB-code. In dat geval zijn alleen kopieën onderweg (diverse woodies met dezelfde code of een stempelafdruk met een code). Deze kunnen natuurlijk alleen maar gediscoverd worden. Meer hierover en over diverse andere thema's rondom het bezit van een trackable (bijvoorbeeld het verschil tussen inventaris en verzameling) volgt in een van onze volgende blogs.

Per ongeluk een trackable gegrabd / online meegenomen?

Heb je een TB op een auto ontdekt en wil je die discovern? De app heeft "meegenomen" als standaard ingesteld en dat heb je over het hoofd gezien? Daar sta je met de auto van je cache-collega, wat nu? Teruggeven gaat niet!

Je kunt natuurlijk afwachten, hij zal wel een keertje merken dat "zijn auto" weg is. Maar dat is niet zo netjes! Hem ergens droppen is niet beleefd. Je kunt het beste de eigenaar een berichtje sturen en je verontschuldigen. Meer kun je niet doen. Hij is dan geïnformeerd en kan actie ondernemen; hij kan de TB namelijk van je grabben.

per ongeluk meegenomen of gegrabd.....

Als je per ongeluk een trackable uit een geocache meegenomen hebt, kun je hem natuurlijk gewoon met een WN weer droppen. 

In beide gevallen hoef je de TB niet meer te discovern. Door het meenemen is hij al meegeteld in je statistieken en de tekst die je de TB-owner wilde schrijven, heb je hem al meegedeeld met je retrieve-log.

Trackable markeren als vermist? 


Een trackable markeren als vermist is een optie die alleen de eigenaar van de TB of de cache-eigenaar waar de TB (online) in ligt kan uitvoeren. Als je in een geocache een TB verwacht en deze ligt er niet in, kun je de cache- of de TB-owner een bericht sturen dat je de trackable niet in de geocache gezien hebt. Dan kan hij beslissen of hij hem als vermist meldt.

Vragen? Leuke verhalen?

Hebben jullie nog vragen over het discovern, meenemen en droppen van TB's? Hebben jullie leuke verhalen meegemaakt met TB's? Vertel het ons!

foto A:

hier staat je inventaris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.