donderdag 14 juli 2022

Hoe activeer je een trackable en wat kan je ermee? (juli 2022)

Gekocht, gekregen, gewonnen... De eerste trackable is in huis! En wat moet je nu doen? Hoe meld je een trackable aan en hoe gaat het daarna verder? Vragen die we in deze blog die gaat over het activeren van trackables zullen beantwoorden.

kamp koral spongebob
de nieuwe Kamp Koral SpongBob trackable


Wat ontvang je bij de trackable?

Behalve een rekening en een envelop krijg je normaal gesproken een plastic hoesje met de trackable en een briefje erbij of een sticker op het hoesje. Bij travelbugs of tags zijn de hoesjes meestal wat eenvoudig; bij coins wat steviger en stabieler. Vaak bevat het briefje of de sticker een codewoord. Dat woord heb je nodig om de trackable aan te melden, dat is de activatiecode. Heb je geen codewoord ontvangen, dan kun je die online aanvragen. Dat wordt vanzelf duidelijk als je de TB-code ingeeft bij GC.com onder "Trackables".

trackable ontvangen activeren
wat ontvang je bij je trackable?


Trackables correct activeren

Voordat de trackable kan gaan reizen of in een eigen schatkist of vitrine door anderen gediscoverd kan worden, moet hij eerst eenmalig bij geocaching.com aangemeld en geactiveerd worden. Ga op de website van GC via "Spelen" en "Trackables" en geef de trackingcode van de TB of coin in bij "Trackable zoeken" (gemakshalve schrijf ik vaak TB, maar het functioneert bij alle trackables die via geocaching.com worden uitgegeven hetzelfde). Je geeft de bovengenoemde activatiecode in (of vraagt hem op) en belandt dan eindelijk op de pagina voor je trackable, hier kan je creatief worden!

Naam, foto en datum zijn logische velden, die hebben geen uitleg nodig. Wat je bij land of provincie invult, kun je zelf bepalen. Ik vul hier de plaats van de aankoop in, bijvoorbeeld Deutschland, Rheinland Pfalz als ik een coin op een event in Rheinland Pfalz gekocht heb.

Hieronder komt een klein, maar heel belangrijk veld dat je aan kunt klikken: MAKE THIS TRACKABLE COLLECTIBLE, hierover later meer.

hoe activeer ik een trackable
trackable aanmelden
(hier de "edit" omdat we geen nieuwe TB hadden)

Missie van de trackable

Reis om de wereld, breng mensen aan het lachen, verzamel geen stof in mijn verzameling, ... hier vertel je wat je met de trackable bereiken wilt. Maar of dat zo ook werkelijk gebeurt...???

Het doel van de TB heeft ook gevolgen voor het verder aanleggen van de pagina van de TB. Maar eerst nog het volgende veld.

Beschrijving van de TB


Hier kun je wat over de TB zelf schrijven, hoe hij eruit ziet, waar je hem vandaan hebt, enzovoort. Er zijn geen beperkingen wat hierin komt, hooguit is het veld een keer vol.

Wat echter belangrijk en zinvol is, is de taal. Als de TB in het binnenland moet blijven, kun je je eigen taal gebruiken (in bijvoorbeeld België en Zwitserland zijn dat er dus al drie). Bij wereldreizigers zijn talen die veel gesproken worden handig, zoals bijvoorbeeld Engels.

Collectible of niet?

Het kleine vinkje dat je hier kunt zetten, is heel belangrijk! Het beslist wat er met de trackable kan gebeuren en het is essentieel voor de opdracht van de trackable.

Om dat beter te begrijpen, leggen we eerst de begrippen inventaris en verzameling uit.

Wat is het verschil tussen inventaris en verzameling?

Alle trackables die je meegenomen hebt of zelf aangelegd hebt, komen automatisch in je inventaris terecht. Ze blijven daar, totdat je ze er weghaalt. Ze gaan er pas uit als je ze ergens dropt (of als iemand ze "grabt").

Je eigen TB's kun je ook uit je inventaris halen door ze te verplaatsen naar je verzameling ("collection" in het Engels). Daar stop je normaal gesproken al je coins en TB's in die je niet wilt laten reizen: degene die je bij je houdt, bijvoorbeeld thuis in je vitrinekast of om ze op events te tonen. De verzameling is een veilige plaats voor je schatten, ze kunnen daar niet gegrabd worden en ze staan ook niet meer in je inventaris tussen de andere TB's die je op een gegeven moment ergens wilt droppen.

Vinkje collectible: ja of nee?


Bij het maken van de trackable-pagina beslis je, of je de TB in je verzameling wilt opnemen of niet. Alleen als je het haakje bij "collectible" aanzet, kan de trackable in je collection (verzameling) opgenomen worden. Maar niet alleen in de jouwe! Iedereen die de TB-code heeft, kan hem in zijn eigen verzameling opnemen. Als je dus niet van plan bent de trackable in je verzameling op te nemen, dan kun je het vinkje beter weg laten!

Nadat de TB-pagina klaar is, misschien nog een foto (als hoofdfoto) geplaatst is - natuurlijk zonder TB-code - vind je midden rechts een dropdown-menu, waar je "move to collection" kunt kiezen, maar alleen als je voorheen het vinkje geplaatst hebt bij "collectible". Dan is de trackable in de veilige thuishaven.

move to collection trackable
move to collection, de veilige thuishaven


De coin wordt naar je verzameling geschoven en kan daarna niet meer gegrabd, gedropt of wat dan ook worden, alleen gediscoverd. De betekent ook, dat je hem niet langs elke geocache mee kan laten reizen.

Heb je een stempel, een autosticker of t-shirt met trackcode, voeg die dan ook toe aan je verzameling. Zo kan niemand per ongeluk (of zelfs expres om je te plagen) je TB meenemen. Gaat de travelbug bijvoorbeeld op reis door Europa, laat het "collectible"-haakje dan weg! Dan kan de TB gedropt, meegenomen, gediscoverd worden zoals in onze blog Hoe log je een trackable beschreven. Zonder dat vinkje kan je de trackable niet in je verzameling opnemen; hij blijft in je inventaris totdat je hem dropt of totdat hij gegrabd wordt.

trackable not collectible
deze trackable is not collectible


Niets is voor eeuwig

Wat je ook voor je eigen trackable beslist, je kunt het altijd nog veranderen.

In je verzameling, uit je verzameling (vergeet niet het haakje te wissen), andere opdracht of beschrijving, nieuwe naam, alles is mogelijk. Rechts op de TB-pagina staat "edit this trackable", daar kan alles veranderd worden.

trackable wijzigen
page "edit trackable"


De trackable op een lijst

Facebook & Co. zijn leuke social-media-programma's, maar ze bieden ook mogelijkheden die vaak niet zo gewenst zijn. Zo gaan hier vaak lijsten met TB's rond, die dan door vele gebruikers gediscoverd worden zonder dat ze de TB ooit gezien hebben. Misschien stoort dat je, misschien niet bij de eerste log, maar zeker wel bij de 10e. Onderstaand twee mogelijkheden daar wat aan te doen:

  1. Je kunt de log verwijderen. Je moet echt in elke log gaan en daar op de vuilnisbak klikken. Veel werk; de logger heeft niet zoveel energie in zijn log gestoken. Eén log minder voor hem, maar de 99 andere TB's gaan door, een goede score!
  2. Je kunt de TB blokkeren voor logs. Op de pagina van de trackable kun je de TB "op slot" zetten. Dat helpt niet voor de bogus-logs (= valse logs of neplogs) die al geplaatst zijn, maar er komen in elk geval geen nieuwe meer bij. Het nadeel is, dat een echte log ook niet meer geplaatst kan worden.

Persoonlijk ga ik daar heel tolerant mee om. In mijn begintijd - toen alles voor mij nog om statistieken ging - heb ik zelf ook wel het een en ander uitgehaald... Iedereen moet zelf weten in hoeverre hij zichzelf wil bedriegen.

trackables activeren
kikker met vele trackables

De trackable is vermist

En dan is het ogenblik aangebroken, dat je niets meer van je TB hoort...

Dat is jammer, want op de een of andere manier reis je in gedachten toch een beetje met je TB mee en geld heeft hij ook gekost. Het is zeker zinvol de CO van de geocache waarin de TB ligt of de geocacher die de TB heeft een berichtje te sturen. Als dat niet helpt, kun je de TB als vermist melden (dat doe je op de pagina van de trackable). De geocaching-wereld heeft echter nog een paar dingen bedacht:

  • TB-redding;
  • TB-kerkhof
  • 2e-leven-event
  • TB-ziekenhuis
Hierover hebben we in onze blog "De diversiteit van trackables" al geschreven.

trackable vermist
wat doe je als je trackable vermist is?

Wat is er nog meer?

Kijk eens rond op de pagina van de trackable, daar vind je beslist nog een paar andere interessante dingen zoals bijvoorbeeld de reis van de TB op de kaart laten zien of bekijk de logs eens. Gewoon een keertje uitproberen.

reis trackable geocaching
de reis van de trackable


Gerelateerde blogs

Top 3 blogs volgens google


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.