woensdag 20 juli 2022

De lost places van Vliegveld Weeze (DE april 2022)

Vliegveld Weeze is ook welbekend in Nederland. Het ligt vlak over de grens met Duitsland (bij Venray) en bijvoorbeeld prijsvechter Ryanair vertrekt vanaf dit kleinschalige vliegveld. Je treft er een nieuwgebouwde terminal aan en je kunt vlak voor de deur parkeren. Het is openbaar terrein en er lopen zelfs fietspaden. Wat velen niet weten, is dat je hier ook lost places kunt bezoeken. Vroeger was hier het militair vliegveld van de RAF (Royal Air Force) en alles was hermetisch afgesloten. Vele bunkers, barakken en vliegtuighangars uit deze tijd staan hier nu nog als lost places. Een deel ervan wordt door de brandweer en politie gebruikt voor trainingsdoeleinden (en is nog steeds afgesloten). Een ander deel is "vrij toegankelijk". Bovendien liggen er een aantal geocaches, dus wij maakten er een campercaching-weekend van! In deze blog meer informatie over Urbex Airport Weeze en de geocaches aldaar en nog een aantal extra tips om te doen rond Weeze. Uiteraard vermelden we ook overnachtingsplaatsen.

nano geocache Weeze
nano gevonden op Vliegveld Weeze


De lost places van Vliegveld Weeze


Parkeren kun je op het vliegveld - officieel tegen betaling. Maar wij vinden in de nabije omgeving een mooie en rustige (gratis) parkeerplek op fietsafstand, waar we ook de nacht kunnen doorbrengen (meer info: klik hier). We treffen een mooie, maar winderige dag en fietsen op ons gemak richting Vliegveld Weeze. Binnen een paar minuten zien we een kettingbotsing, uitgebrande auto's en een paar "lijken" in de berm. Nee schrik niet, we komen als eerste bij de trainingslocatie van brandweer en politie terecht. Die kunnen daar mooi trainen met sloopauto's en in en om de verlaten gebouwen. Het geheel is min of meer goed afgezet en wij wagen ons niet verder, want wie weet zijn ze aan het trainen! Later op de dag zien we inderdaad een training: een grote brand met flinke rookontwikkeling.

geocaching weeze vliegveld
trainingslocatie politie en brandweer


Geocaching op Vliegveld Weeze


We vervolgen onze weg en verwonderen ons over de contrasten. Aan de ene kant zo mooi onderhouden: de grasvelden liggen er keurig gemaaid bij. Maar de gebouwen zelf zijn totaal vervallen. Wat zijn lost places toch leuk! Klik hier voor meer urbex-locaties die wij bezochten. We fietsen via de geocaches van het ene gebouw naar het andere en treffen al gauw een paar fietsen aan achter een verlaten gebouw. Dat zijn vast geocachers! En jawel: het blijken onze campercache-vrienden Kissieszoekers, die ook ergens in de regio staan met hun camper. Wat ontzettend leuk hen na zo lange tijd weer een keertje te treffen. Ze kunnen wel wat hulp gebruiken, want ze vinden de geocache niet. Het helpt hen niet veel, want wij vinden hem helaas ook niet! Onze wegen scheiden zich direct weer, want zij hebben de Adventure Lab die wij willen gaan doen net gedaan.

lost places vliegveld weeze
een van de Lost Places


Voormalig RAF-vliegveld Weeze


Vervolgens komen we terecht bij het in gebruik zijnde deel van Vliegveld Weeze, waar we ook regelmatig een vliegtuig zien opstijgen. Die start- en landingsbanen kun je uiteraard niet betreden, maar verder fiets je gewoon langs en zelfs over de voormalige startbanen van het militair vliegveld. Je komt langs barakken, bunkers (met zware, dikke deuren), vliegtuighangars. Wat een bijzondere locatie hebben wij weer ontdekt dankzij het geocachen. De mensen die wij met hun rolkoffertjes richting Mallorca zien vertrekken, hebben hier vast geen weet van. Wij genieten er volop van. En GEOrg krijgt op het einde van de dag nog een bonus als er zelfs een echte boomklimcache blijkt te liggen. Ik zie hem genieten (en ik hou mijn hart vast als hij naar boven klimt, want het is echt hoog!).

lost places airport weeze
oude naast de nieuwe startbaan


RAF Museum Weeze


Op het terrein ligt ook nog een museum: het Royal Air Force Museum Laarbruch - Weeze. Wij bezochten het niet, maar het is - zelfs zonder bezoek - zeker de moeite waard om er even langs te fietsen. Ook buiten staat namelijk het een en ander opgesteld.

mysterie geocache weeze
RAF Museum Weeze


En jullie?


Wij hadden een prachtige dag op en rond Vliegveld Weeze en we zijn natuurlijk benieuwd naar jullie ervaringen. Zijn jullie al eens gevlogen vanaf Weeze naar een vakantiebestemming? Hebben jullie al geocaches gezocht op dit vliegveld? Laat het ons weten!

Meer tips om te doen in Weeze tref je aan onder het kopje geocaches hier vlak onder en in onze video.

geocaches fietsen weeze


The lost places of airport Weeze ***SPOILER ALERT***

Algemeen

Geocaches

Op één dag kun je gemakkelijk alle geocaches (inclusief Adventure Lab) die hier op en rond het vliegveld liggen doen. Los wel even thuis die ene mysterie op als je dat wilt (wij deden dat niet). Hou je van earth caches, ga dan ook even langs GC2FZMD Renaturiertes Kieswerk oder Kies schafft Natur, dan kom je ook langs de "kettingbotsing". Met de fiets is het allemaal een makkie; ben je te voet, dan maak je aardig wat kilometers.

In het bos aan de andere kant van de hoofdweg (L361) liggen ook nog een paar geocaches. Een toepasselijke (maar niet bijzondere) is GC281MB Airport TB / Coin Hotel Weeze. De leukste daar vonden wij GC2VKQR Das Grab des Tabak's Jan. Het was een heerlijke wandeling (die wij een andere dag deden), maar wel een flinke tippel voor deze niet zo heel bijzondere geocaches. Overigens zijn ze met de fiets ook goed te doen.

Het is ook zeker de moeite waard even naar de andere kant van Weeze te rijden. Daar vind je een natuurbelevenispad en een kleine dierentuin, beide gratis toegankelijk. Leuk voor kinderen én geocachers: GC5QXVM Natur-Erlebnis-Pfad Bonus en GC8YET1 Bonus Tierpark Weeze-Labcaches.
***update 01-08-2022*** Van CO Anneke&Sarah kregen we een leuke reactie op onze blog en de melding dat er inmiddels een extra Adventure Lab ligt bij het Natur-Erlebnis-Pfad: Erweiterung Natur-Erlebnis-Pfad.

***update 28-07-2022*** Twee van deze caches zijn mooie ammo boxes. Kijk maar eens bij onze blog over ammo boxes hoe mooi Jan Tabak daar in zijn graf ligt!

geocache vliegveld weeze
een van de geocaches op Vliegveld Weeze


Overnachten met de camper en/of parkeren

Onze overnachtingsplaats vind je op onze pagina "Overnachtingen met de camper". Als je niet met de camper bent, is dat ook een goede locatie om gratis te parkeren. Je treft op onze pagina met overnachtingen ook een parkeer- en/of overnachtingsplaats aan dichter bij Weeze (bij het natuurbelevenispad en de dierentuin). En tevens een fietsoplaadpunt.

overnachten camper weeze
overnachten met de camper bij Airport Weeze


Meer campercaching-tips in deze regio


Meer blogs over lost places

Top 3 blogs volgens google

***update 28-07-2022***
***update 01-08-2022***

3 opmerkingen:

  1. Wat een waaghals is Georg, zo hoog in de boom!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van Team 2611 (een van de CO's in deze blog) kregen we zo'n leuke reactie via een berichtje op GC dat we de vrijheid nemen die hier te plaatsen:

    Vielen Dank für die Information zu eurem Blog! Er ist sehr gut gemacht! Wir haben auch ein Wohnmobil und cachen dann natürlich auch wenn wir unterwegs sind. Aber ihr seid was das angeht professioneller! Das Video ist sehr schön gemacht! Vielen Dank!!! So eine tolle Rückmeldung zu den Caches habe ich in 11 Jahren geocaching noch nicht erhalten! Macht weiter so und bleibt gesund!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.