donderdag 28 juli 2022

De ammo box bij geocaching (juli 2022)

Deze keer een korte blog waarin uitgelegd wordt wat een ammo box (of munitiekist) is. We geven toelichting over de grootte van een ammo box en we noemen een paar voorbeelden van bekende ammo boxes in de geocaching-wereld. En last but not least schrijven we over ammo box werpen.

ammo box geodoorn
ammo box gevonden bij GeoDoorn


Wat is een ammo box of munitiekist?

Oorspronkelijk is de ammo box (ammunition box) of munitiekist bedoeld om veilig ammunitie (munitie) te kunnen transporteren of opslaan. Meestal zijn ze gemaakt van metaal en ze gaan lang mee. Het is populair geworden ze te hergebruiken, vooral bij geocaching.

ammobox als geocache
ammo box hergebruikt als geocache


Welk formaat heeft een ammo box?

Officieel vallen de ammo boxes bij geocaching onder het formaat "regular" (normaal). Juist daarom zijn ze bij veel geocachers zo populair. De meeste geocaches zijn veel kleiner en vallen onder het formaat micro. En dan heb je natuurlijk ook nog de nano's en de "small" (klein) geocaches. Veel geocachers vinden het leuk een grote cachecontainer te vinden en zijn dus blij als ze een ammo box vinden.

Geocaches van het formaat "large" (groot) kom je helemaal weinig tegen. Sommige ammo boxes staan als large te boek, maar volgens de richtlijnen van Geocaching.com vallen ammo boxes onder het formaat regular. De inhoud van een large geocache is 5 gallon (bijna 20 liter).

ammobox gevonden
blij met de gevonden ammo box


Uitzonderingen formaat ammo box

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen... Je kunt tegenwoordig ook kleine, metalen ammo boxjes kopen. Of hele grote ammo boxes. En kijk eens naar deze kleine ammo box die wij vonden, is dat geen schatje?

mini ammobox
mini ammo box (ja dat zijn echt madeliefjes!)


Bekende ammo boxes in de geocaching-wereld

GC43 en GC40, wie kent ze niet? De oudste geocache van Europa in Ierland en de oudste geocache van het vaste land van Europa in België. Beide caches zijn ammo boxes. Ook First Dutch (GC1C6) is een ammo box.

ammo box GC40
GEOrg vindt GC40
(in 01-2014, toen was hij nog mooi (de box;-)))

ammo box GC40
GeoKars vindt GC40 (in 08-2017)


Ammo boxes in onze blogs


In de Amsterdamse Waterleidingduinen deden wij de geocaching multi Liebe im Krieg. Kijk maar eens in onze blog Wandelen en geocachen in de Amsterdamse Waterleidingduinen wat een mooie ammo box dat is!
Ook bij onze spannende blog ......misschien had ik dat niet moeten doen! vinden we een ammo box in het duistere bos daar.
In onze recente blog De lost places van Vliegveld Weeze schrijven wij over het graf van Jan Tabak, dat ook een ammobox verbergt. We vinden zelfs nog een tweede ammo box bij Weeze. Lees onze blog maar eens of bekijk de video.

ammobox als graf
Jan Tabak ligt begraven in een ammo box

Ammo box werpen


Ammo boxes worden niet alleen verstopt als geocaches. Er worden zelfs wedstrijden ammo box werpen georganiseerd. Net zo iets als petling-werpen, dat velen van jullie waarschijnlijk wel kennen. Maar in dit geval moet je dus een ammo box zover mogelijk wegwerpen. En dat is een stuk moeilijker gooien dan een petling kan ik jullie uit eigen ervaring vertellen. Zeker als de ammo box in de finale ineens een stuk groter blijkt te zijn....

ammo box werpen
ammo box werpen
(let op de grote ammo box achter de werper!)
prijs ammo box werpen
de prijs bij het ammo box werpen is ...

En jullie?

Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met ammo boxes. Heb je er wel eens eentje gevonden? Of heb je er misschien zelfs eentje in het veld liggen? Ken je nog andere toepassingen van ammo boxes? Leuk als jullie reageren!

Uiteraard hebben we wel meer ammo boxes gelogd dan hier in de blog staan. We weten ze niet allemaal meer en/of hadden geen foto voorhanden. Ben je CO van een ammo box die wij gelogd hebben en vind je het leuk als er hier een foto opgenomen wordt? Neem dan contact met ons op!

blij met ammo box
lol met de begraven ammo box

Gerelateerde blogs en pagina's


Top 3 blogs volgens google


1 opmerking:

  1. Inmiddels een leuke reactie op onze blog gehad van TeamHagelslag, de CO van GC9QWR0, een van de Ommetje Nederland caches. Dat is een "uitgebreide" ammo box, die we naar aanleiding van hun berichtje op onze to-do-lijst hebben gezet voor als we daar weer eens in de regio zijn. Wanneer dat wordt, weten we niet, want vorig jaar waren we daar ook al: Campercaching in de textiel-regio Twente: https://dnffinder.blogspot.com/2022/02/campercaching-twente-textiel.html.

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.