dinsdag 22 maart 2022

Campercaching Lost Places Henegouwen (BE september 2021)

Hou je van Lost Places of urbex-locaties? En dan liefst in combinatie met geocaching? In deze blog tref je een (korte) camperroute aan door de provincie Henegouwen (België) die specifiek langs dit soort locaties gaat. Je komt terecht bij lost-place-geocaches in Baudour, Les Sartis, Stambruges, Roucourt en Wiers. Ook de overnachtingsplaatsen voor met de camper worden beschreven.
campercaching lost places Henegouwen
campercaching Lost Places Henegouwen


Baudour (Lost Place multi geocache)

Onze eerste stop was in Baudour voor GC8PHW2 Lost Place : Loup y es-tu ? Een multi geocache met een D-waarde van 4 en dat is hij beslist waard. Wij hebben de multi als zeer moeilijk ervaren, maar dat kan ook komen omdat de listing in het Frans is en dat niet onze beste taal is om zo te zeggen.... Gelukkig bood de CO steeds vlot hulp. Het heeft ons wel twee dagen gekost, maar dat mocht de pret niet drukken. Het is een heerlijk gebied om te wandelen (of fietsen, want dag twee pakten we de fiets). Er lagen ook genoeg andere geocaches die we tussendoor gedaan hebben. En de eindcache - de daadwerkelijke lost place - is het echt meer dan waard. Niet groot, maar heel gaaf en bijzonder mysterieus. Wat het oorspronkelijk geweest is, geen idee... Aangezien de CO vraagt bij de logs geen foto's te plaatsen die teveel verraden, plaatsen we die alleen elders (op Youtube en Instagram bijvoorbeeld) zonder de GC-code te vermelden. Als je nieuwsgierig geworden bent, volg ons daar dan ook. Hou in Baudour wel rekening met veel muggen in het bos!

Lost Place Baudour Hainaut
op weg naar een gave en mysterieuze Lost Place


Les Sartis (Lost Place oude kolenmijn)

Naar Les Sartis gingen we voor GC6E6CQ Au secours des gnomes des Sartis. Een niet al te moeilijke multi geocache bij de oude kolenmijn van Les Sartis. De multi heeft ons de hele dag bezig gehouden. Niet door de lengte, maar gewoon omdat we ervan genoten, veel foto's en filmpjes hebben gemaakt, tussendoor gepicknickt hebben, etc. Just a perfect day! Dit was misschien wel de leukste lost place van deze dagen. De multi begint in de diverse gebouwen en eindigt met een wandeling op het erbij behorende terrein. Heel gaaf en bijzonder! En al weer: muggen!

Lost place Les Sartis Hainaut
één van de gebouwen


Stambruges (3 Lost Places, o.a. een oude steenfabriek)

Wij hebben de hele dag heerlijk gefiets rondom Stambruges, het is een prachtige omgeving en er liggen diverse geocaches (die wij niet allemaal bij naam noemen). Wij kwamen hier specifiek voor twee lost places. De eerste was GC6WNZ7 Lost place: l'ancienne briquetterie. Dit was echt zo'n lost place van doen we het wel of doen we het niet...? We deden het wel en het was een bijzonder gave locatie (een oude steenfabriek)!

lost place stambruges hainaut
oude steenfabriek

Daarna kwamen we langs GC6REJD La pompe des eaux. Die stond niet op ons lijstje, maar het is wel een (kleine) lost place (oud gebouw van een waterpomp).

lost place stambruges henegouwen

Vervolgens door naar GC6ZW15 Lost place: l'ancienne bâtisse. Een niet al te grote LP op een plek die je zonder geocaching niet ontdekt zou hebben.

lostplace stambruges geocaching

Tip: GC8FFGN Arbres à clous : Robinier ND de l'Arcompuch, geen lost place, wel een bijzondere locatie.

Roucourt (Lost Place kasteel)

Naar Roucourt gingen we specifiek voor GC7E5HJ Lorsque WD rencontre une légende (3) - Château. Ook bij deze Lost Place dachten we weer: doen we het wel of doen we het niet, maar ook hier trokken we de stoute schoenen aan en het was echt fantastisch. Gewoon een echt kasteel met slotgracht als lost place, ongelofelijk! Wat daar nog allemaal aan huisraad binnen lag, je houdt het niet voor mogelijk. Rekeningen, huiswerk, foto's, kinderspeelgoed, rolstoel, maaimachine, noem maar op. Wat is er gebeurd dat je iets zo achterlaat?!? Het kwam triest over op mij en het was een bijzondere ervaring.
***update*** Helaas is de geocache inmiddels gearchiveerd. Het lijkt erop dat de locatie zelf nog wel toegankelijk is (maar wij waren niet ter plekke om dat te controleren).

roucourt lostplace kasteel
wat is er gebeurd dat je iets zo achter laat?!?

Wiers (2 Lost Places: een huis en een school)

Ook in Wiers pakten we de fiets voor een rondje. Als eerste kwamen we langs GC4PER9 Wiaers - Maison du Mouche (URBEX). Een kleine, niet heel bijzondere lost place. Ja ik weet het, we raken een beetje verwend door al de fantastische locaties die we al zagen deze dagen.

lost place wiers geocaching
kleine lost place onderweg

Vervolgens door naar GC7252M Wiers - Couvent St Joseph - URBEX. Dat blijkt echt weer een fantastische locatie midden in het dorp. Ook hier is het ongelofelijk wat we aantreffen: handgeschreven sollicitatiebrieven, potten en pannen, leerboeken, schoolbankjes en heel veel vlinders in de tuin. We genieten ervan en maken weer vele foto's. We maakten deze dag een mooie fietstocht langs diverse geocaches (die we hier niet noemen) en kwamen zelfs nog even in Frankrijk! Een mooie afsluiter van deze camperroute langs diverse Lost Places.

lost place hainaut wiers
achtergelaten schoolbanken

Meer foto's van deze locatie vind je hier op ons IG-account.
Meer foto's van de gehele trip vind je hier op ons IG-account.
Let op! Zowel onze posts op IG als de video hieronder bevatten veel spoilers!


Video van de Lost Place camperroute

Algemeen

Geocaches

De geocaches die wij deden, staan in de tekst vermeld. We hebben niet alle caches genoemd, maar alleen de lost places (en een enkele tip).

camperroute hainaut geocaching
overnachten met de camper (Wiers)

Overnachten met de camper

  • Baudour:
    Een heerlijk rustige plek vlak bij de start van de multi aan de rand van het bos.
  • Harchies:
    Ook een fijne rustige plek, dit keer aan het kanaal.
  • Stambruges:
    Een heerlijk plekje bij het Mer de Sable op fietsafstand van de lost places die we wilden doen. Als je hier 's avonds in het donker ineens "wilde dieren" denkt te horen, dan kan dat kloppen! Het schijnt normaal te zijn dat hier een (ongevaarlijke) pony staat de grazen.
    Internet heb je hier helaas niet; waar wel staat ook op onze pagina Overnachtingen met de camper.
  • Wiers:
    We hebben overnacht bij de visvereniging, maar dat is niet echt een aanrader. 's Nachts heerlijk rustig, behalve een pomp die bleef draaien, maar al heel vroeg in de ochtend kwamen er veel vissers die onze camper ook inbouwden. Kies liever voor Gourgues (naast Wiers).
  • Gourgues
    Weer een heerlijke plek aan het kanaal.

Meer informatie over deze overnachtingsplaatsen en POI's (bijvoorbeeld watertappunten) op onze pagina Overnachtingen met de camper.

camperroute geocaching henegouwen
de route


Gerelateerde blogs over Lost-Place-geocaching


Op onze pagina geocaching-ideeën staat een overzicht van alle Lost Places die wij bezochten.


Top 3 blogs volgens google

2 opmerkingen:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.