maandag 4 april 2022

Geocachen op het Eiland van Brienenoord (NL februari 2022)

Als je wilt geocachen in de natuur middenin de metropool Rotterdam dan is het Eiland van Brienenoord echt een aanrader. Dit bijzondere eiland ligt tussen het Feyenoordstadion De Kuip en de Van Brienenoordbrug, een van de beroemdste bruggen van Nederland. Een aantal pijlers van de brug staat zelfs op het eiland! Het is werkelijk een unieke ervaring als je onder de A16 doorloopt en het verkeer over je heen hoort denderen. Natuur middenin Havenstad Rotterdam waar zelfs de Hooglanders vrij rondstruinen. Wij hadden het geluk deze prachtige dieren maar liefst twee keer tegen het lijf te lopen tijdens onze wandeling - gelukkig figuurlijk...

geocachen natuur A16
geocachen in de natuur onder de A16


Ontdekkingen dankzij geocaching


Het Eiland van Brienenoord is ook weer zo'n plek die je zonder geocachen nooit ontdekt zou hebben. Wij houden van dit soort ontdekkingen. Al eerder ontdekten we de Begrazingsweide op de Landtong van Rozenburg, wat westelijker in het Rotterdamse havengebied. En tevens Geocache-wandeling langs de snelweg, ook zo'n verrassende wandeling niet ver van Rotterdam. Als je richting de parkeerplaats bij het Eiland van Brienenoord rijdt - tussen woonboulevards, bouwmarkten en fastfoodketens in - verwacht je totop het allerlaatste moment echt geen natuur, heel verrassend.

natuur eiland brienenoord
vanaf de parkeerplaats zie je direct natuur

Eiland van Brienenoord met eb en vloed


Op het eiland is een getijdenverschil van 1,5 meter tussen eb en vloed, waardoor er zowel zout- als zoetwater is. Deze verschillen zorgen voor een diversiteit aan planten en dieren, bijvoorbeeld zeebaars en zoetwatermossel. Tijdens de wandeling kom je langs diverse uitzichtpunten en je hebt regelmatig een goed uitzicht op de vele grote schepen die op de Maas langsvaren en ook op de skyline van Rotterdam.

getijdenverschil brienenoordeiland geocaching
het getijdenverschil is goed zichtbaar

Tunneldelen metro gebouwd op eiland


Wat wij ook bijzonder vonden is dat de tunneldelen voor de Rotterdamse metro op dit eiland gebouwd zijn. Ze werden in een bouwdok gemaakt, waarna het bouwdok gevuld werd met water uit de Maas. De dokdeur kwam omhoog en de delen werden daarna over de Maas naar de plaats van bestemming vervoerd. De lieren en dokdeur zijn nog zichtbaar op het eiland. Het bouwdok staat nu vol met water en is overgenomen door de natuur.

metro rotterdam bouwdok
lier met op de achtergrond het bouwdok

Skyline Van Brienenoordbrug


Niet alleen heb je regelmatig zicht op de skyline van Rotterdam; ook op die van de Van Brienenoordbrug, de eerste en grootste brug in Rotterdam over de Nieuwe Maas. Let ook op het voetgangersbruggetje vlak voor die bekende brug. In de leuning kun je ook de skyline herkennen van de Brienenoordbrug zelf.

skyline brienenoordbrug geocache
skyline grote brug zichtbaar in kleine brug

Eiland van Brienenoord is veelzijdig


Op het eiland is niet alleen plaats voor natuur, maar ook voor recreatie. Er is o.a. een buitenplaats, een boomgaard, een natuurspeelplek en er zijn volkstuintjes. En natuurlijk liggen er ook geocaches (waarvan de meeste virtueel). Wij verkenden het eiland aan de hand van een multi en een adventure lab, die prima te combineren zijn.
***update 30-06-2022*** Inmiddels brachten we ook de blog Een eiland leeg cachen; een liefdesverhaal uit. Hierin staat ook een link naar ons filmpje over dit eiland.

buitenplaats eiland brienenoord
buitenplaats

En jullie?


Wij vonden het erg leuk het Eiland van Brienenoord aan de hand van een aantal geocaches te verkennen. We zijn heel nieuwsgierig of jullie er al een keertje geweest zijn! Leuk als je even een berichtje achterlaat onder de blog.

geocaching eiland brienenoord
Eiland van Brienenoord, een leuke ervaring

Algemeen

Geocaches

  • GCNWFB Rondje Eiland, deze multi was ons uitgangspunt. De route is ongeveer 4 kilometer lang en kan het beste te voet gedaan worden. Verrekijker (of goede ogen) komen van pas.
  • Adventure Lab Het Eiland: de locaties van deze AL kunt je prima meenemen tijdens de multi.
  • GC99F5B #21 Open Up - Kroatië: hier kom je vlak langs (mysterie eerst thuis oplossen, hoort eigenlijk bij een reeks van 41 stuks).
Overnachten

Overnachten deden wij niet. Wij gingen een dagje op en neer vanuit onze homezone Den Haag.

Parkeren

Wij parkeerden bij het parkeercoördinaat van de multi.

skyline rotterdam geocaches
de skyline van Rotterdam op de achtergrond

Gerelateerde blogs

2 opmerkingen:

  1. Wat een ontzettend leuk verhaal over mijn geadopteerde oude multi en de labs op het eiland. Het blijft bijzonder om op het eiland te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment! Wij hebben ervan genoten, dus dank dat je ons dit bijzondere eiland getoond hebt.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.