woensdag 20 april 2022

Campercaching in de textiel-regio Twente (NL juni 2021)

Voor campercaching kun je perfect terecht in Twente! Wij stonden er op drie gratis camperplaatsen, namelijk in Tubbergen, Losser en Borne. Vanaf deze camperplaatsen gingen we met de fiets op pad om geocaches te zoeken. Tevens hebben we een wandeling gemaakt in de Engbertdijksvenen en bij Hoge Hexel, waar we in beide gebieden een geocache-rondje deden. In deze blog wat meer details over onze campervakantie in Twente en over de geocaches die we daar zochten. We komen achtereenvolgens in Tubbergen, Fleringen, de Engbertdijksvenen, Losser, Overdinkel, Borne, Zenderen en Hoge Hexel.

textiel-regio Twente
textiel-regio Twente

Campercaching vanuit Tubbergen

Onze reis begon in Tubbergen, voor mij - als fervent ex-amazone - bekend van de gebroeders Schröder (meervoudige Nederlandse kampioenen en olympiadegangers). We pakten de fiets en verkenden eerst het centrum van Tubbergen aan de hand van een aantal geocaches. Daar viel mijn oog direct op de wegwijzers met een verwijzing naar de paardensport, zo leuk! Het centrum oogt leuk en gezellig en het voormalige gemeentehuis 't oale Roadhoes uit 1930 met de felrood gekleurde luiken valt direct op. Evenals de moderne "boom" en de bank die er vlak naast staat, gemaakt met Glinsteringen (glazen bouwsteentjes).

campercaching Tubbergen geocaching
't oale Roadhoes in Tubbergen

Fietstocht met geocaches richting Fleringen

Daarna fietsten we door richting Fleringen en kwamen via diverse geocaches bij allerlei leuke locaties uit. In Fleringen zelf bijvoorbeeld kwamen we bij de mooie Molen van Frielink, die dateert uit 1822 (GC2QB03, eerst de eenvoudige internet-puzzel oplossen!; de cache is leuk en goed verstopt). En net erbuiten bij de Watermolen Herickhave uit 1350 (GC49KPD) en het leuke kasteeltje Hof te Vlederingen uit 1337 dat er vlak naast staat. Ook de Kroezeboom (GC6TE6P) is een bezoek waard. Het is een van de oudste en bekendste bomen van Nederland. Hoe oud hij precies is, is niet bekend. De schattingen variëren tussen de 500 en 1.000 jaar. Dat is hem wel aan te zien, want hij wordt met metalen stangen bij elkaar gehouden.

geocaches Fleringen fietstocht
Watermolen Herickhave in Fleringen


Wandeling met geocaches Engbertdijksvenen

Aan de hand van een reeks geocaches (GC8ATM5 CET'19: #1 On the beach - Long Beach is de eerste) maakten wij de volgende dag een wandeling door de Engbertdijksvenen, een van de Natura-2000-gebieden in Europa met een bijzonder veenlandschap waar ook kraanvogels leven. De kraanvogels zagen we helaas niet; wel een ree en heel veel libellen. Het is echt een prachtig en waterrijk gebied waar veel veenpluis groeit.

geocaches Engbertdijksvenen wandelen
Engbertdijksvenen met veenpluis


Campercaching vanuit Losser

Losser was onze volgende overnachtingsplaats. We maakten van daaruit een mooie fietstocht waarvan de route werd bepaald door de geocaches. Als eerste gingen we richting het natuurgebied Oelemans, een prachtige plek voor vogelliefhebbers. Wij genoten van het uitzicht en beklommen ook de uitkijktoren. Je komt er als je richting GC510WB LL3D  Nano fietst.

campercaching Losser Oelemans
uitzicht over Oelemans


Fietstocht met geocaches richting Overdinkel, het smokkeldorp

Vervolgens fietsten we richting Overdinkel, een bekend smokkeldorpje. Er ligt alleen een smalle sloot (en wat grenspalen) als grens tussen de "dubbele weg", dus je begrijpt wel wat daar vroeger gebeurde....  Onderweg erheen kom je langs diverse geocaches van "In het Spoor van Bommen Berend" (waarvan GC5Z349 #1 Drilandsteen de eerste is (die wij overigens niet deden)). Maak bij de virtual van deze serie niet de fout het weiland in te lopen, want dan krijg je een boze boer achter je aan! Het is een leuke geocache-serie.

smokkeldorp Overdinkel geocaches


Campercaching vanuit Borne

Vervolgens reden we met de camper door naar Borne, waar we met de Adventure Lab "Oud Borne" te voet het centrum verkenden. Borne heeft het landelijk predikaat beschermd dorpsgezicht, waardoor het oude stratenpatroon nog bestaat. Tevens staan er vele monumentale gebouwen en is het verleden van de textielindustrie nog zichtbaar. Meer informatie over het verleden van de textielindustrie in Borne vind je in het Bussemakerhuis. Borne is echt een prachtig stadje dat je niet over mag slaan! Als geocache-tips geven wij nog mee: GC7R61M Speelveld en GC2CQ3R (TB Motel Borne).

adventure lab borne
Adventure Lab "Oud Borne"


Fietstocht met geocaches richting Zenderen

De volgende dag fietsten we al geocachend richting Zenderen. De Adventure Lab "Karmeliet" namen we als uitgangspunt. Het is heerlijk fietsen hier en er is veel te zien in en om Zenderen. Onder andere twee kloosters, De Kloostergaard (een vrij toegankelijke tuin met theehuis, vlakbij GC2TH32 De Groene Poort 6) en een mooie Mariakapel (GC22XTK). Je kunt hier ook heerlijk wandelen. Bij het Toeristisch OverstapPunt (N 052°19.312 E 006°43.959) kun je allerlei routekaartjes ophalen. Als geocache-tips geven wij nog mee: GC9081Y A2A2: Oermelk en GC9BH5E Hej al een ei had. Bij Blije Zuivel (de eerste) vind je heerlijk ambachtelijk ijs en zuivel van Oermelk; je kunt er een kleine pauze houden en de kalfjes aaien. Bij 't Hedevelds Bio Ei (de tweede) is een rustpunt en tevens boerderijwinkel met locale producten en "eitomatiek". Je kunt er koffie of thee drinken, ijs eten of ... zelf een ei bakken: "Bak-oe 'n ei". Op het erf staat tevens de musemboerderij Erve Daggel.

geocaching Zenderen fietstocht
Muur van één van de kloosters bij Zenderen


Wandeling met geocaches Hoge Hexel

We vertrokken met de camper richting Hoge Hexel waar we een rondje liepen met geocaches die een mooie afsluiting vormden voor onze dagen met de camper in Twente. Ze staan namelijk allemaal in het teken van textiel en hebben aardig wat favo's. Wij zijn gestart bij GC7PNCJ Twente: Handwerken - wie heeft er wol?. Ze zijn destijds neergelegd voor het mega in Twente, waar wij wel waren (zie onze blog Geocaching mega-event CET2018 Almelo), maar dit rondje niet deden. Het bleken inderdaad erg mooie caches en het is een prachtig wandelgebied(je).  Wel zagen we eikenprocessierupsen; ook aan een van de caches. Brrrr....., ik wil daar niets mee te maken hebben. We hebben nu al overal zo'n jeuk en rode plekjes, waarschijnlijk van haartjes die we deze dagen ongemerkt opgepikt hebben. GEOrg is dapperder en logt de geocache. Hij is trouwens echt goed bezig want hij raapt onderweg afval op en houdt zo een privé CITO. Perfect, dit bos is ook weer een stukje schoner. Als iedereen dat nou deed... (of gewoon z'n eigen afval mee naar huis neemt!). Wij leveren regelmatig een bijdrage, lees onze blog 10 maanden GC8NEAT - een terugblik maar eens.
Meer foto's van dit geocache-rondje staan op ons IG-account (spoilers!)

CITO Hoge Hexel
CITO tijdens onze ronde bij Hoge Hexel


Campercaching in Twente is perfect!

Wij hebben genoten van Twente! Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen en er liggen prachtige geocaches. Bovendien troffen we fantastisch weer (een beetje te warm zelfs). En last but not least konden we op de camperplaatsen die we uitgezocht hadden - en die alle drie gratis waren - prima terecht in het zomerseizoen. Voor herhaling vatbaar wat ons betreft.

campercaching Twente afsluiting
perfecte afsluiting bij de Mexicaan (Borne)

Algemeen

Geocaches

In de tekst staan diverse geocaches vermeld (overigens niet alle caches die we deden).

geocaches Bommen Berend
in het Spoor van Bommen Berend (Overdinkel)

geocache Hoge Hexel
geocaches in het teken van textiel (Hoge Hexel)

Overnachten met de camper

Onze overnachtingsplaatsen vind je op onze pagina "Overnachtingen met de camper". We stonden in deze periode op officiële (gratis) camperplaatsen. In Losser kwamen we langs een hele luxe camperplaats met een eigen geocache: Skop'nBoer. Hij ligt bij GC74WDZ. Wij stonden daar niet. In deze regio zijn vele camper- en kampeermogelijkheden, dus trek gerust je eigen plan.

camperplaats Borne campercaching
goed toeven op camperplaats Borne

Points of Interest

Op diezelfde pagina ("Overnachtingen met de camper") tref je onze POI's aan, zoals bijvoorbeeld de plaatsen waar we water haalden of het fietsoplaadpunt in Borne.

route campercaching Twente
onze route door Twente

Gerelateerde blogs

Top 3 blogs volgens google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.