woensdag 18 augustus 2021

Vanlife-vakantie in Coronatijd Noord- en Oost-Nederland (NL mei/juni 2021)

Op vakantie met de camper in Coronatijd, wij deden het (alweer)! Juist met de camper kun je super veilig op pad. Ten eerste ben je bijna geheel in je eigen "bubbel" en ten tweede kun je plannen makkelijk aanpassen (of gewoon geen plannen maken). Vorig jaar gingen wij ook direct na de versoepelingen op pad, toen in Duitsland, lees onze blog Voor het eerst weer op pad met de camper maar eens. En al met al hadden we daarna eigenlijk best een goed camperjaar, ware het niet dat we vrijwel alleen in Nederland op pad waren, zie onze blog Camperleven in Coronatijd. Op naar weer een jaar vanlife-plezier!

vanlife nederland coronatijd camperroute
VanLife in NL in Coronatijd


 

VanLife in Nederland


Op het moment dat onze vakantie dit jaar begint, is voor ons vakantie alleen in Nederland nog maar mogelijk. Maar wie weet verandert dat in de drie weken dat wij op pad zijn. Bovendien vinden we het ook niet erg om in Nederland te beginnen (of te blijven). We hebben tenslotte vorig jaar gezien hoe mooi ook Nederland is. En buiten dat ... we hebben nog wat af te maken. We waren vorig jaar begonnen de 11 steden van de Elfstedentocht te bezoeken en ongeveer op de helft gekomen, zie onze blog Camperroute Rondje IJsselmeer. Dus dit jaar eerst de andere helft en daarna zien we wel weer.

camperroute ijsselmeer elfstedentoch
Monument van de Elfstedentocht


Camperplaatsen zoeken in Nederland


Het grootste nadeel van in Nederland met de camper op pad gaan vinden wij dat je bijna nergens vrij mag staan en dat er weinig gratis camperplaatsen zijn. Wij hebben niets nodig en betalen dan ook liever niet voor de luxe die andere mensen wel graag hebben (hetgeen uiteraard hun goed recht is). Een gratis plekje op een - liefst wel rustige - parkeerplaats vinden wij prima. We zijn toch de hele dag op pad en zoeken alleen een plekje om te slapen. Het is voor ons een soort sport geworden om zo goedkoop mogelijk met de camper op pad te zijn. Wel zo handig als je zo vaak onderweg bent als wij! Vorig jaar is ons dat behoorlijk goed gelukt. Slechts 2 x een betaalde camperplaats en een keertje illegaal gestaan (bij 19 nachten). Tevens was er altijd plek. Nu waren we 20 nachten op pad en hebben 4 x betaald gestaan.  En bovendien konden we ook een keer niet terecht en moesten op zoek naar een volgende plek. De nachten in Ter Apel (op de camping bij mijn ouders) heb ik helemaal buiten beschouwing gelaten. Voor ons doen een dure vakantie! Die dan extra duur blijkt, als je een paar dagen na thuiskomst een boete in de brievenbus vindt. Maar liefs 5 kilometer te hard gereden! Maar wel even EUR 44,00 aftikken..., meer dan we aan overnachtingen kwijt waren geweest. Heel jammer!


vanlife kosten overnachten
dure vakantie (oei ... 5 km te hard ...)


Gemeentes met perfecte camperplaatsen


Het viel ons op, dat het vooral in Friesland en Drenthe moeilijk was wat gratis te vinden. Later reisden we door naar Twente en die gemeentes hadden het veel beter voor elkaar. Zoals bijvoorbeeld Tubbergen, Losser en Borne. Kleine, simpele camperplaatsen op een parkeerplaats - vaak bij een sportveld. Maar steeds 's nachts heerlijk rustig en perfect gelegen. Het centrum vlakbij, maar je was met de fiets ook zo de stad uit om een mooie fietstocht te maken. Maar eerlijk is eerlijk: ook Drenthe had een positieve uitzondering, namelijk Emmen. Ook een camperplaats op een parkeerterrein, maar met meer plekken. En wat ik nog nooit eerder meegemaakt had: ' s avonds werd een tas met foldertjes uitgedeeld met informatie over Emmen en omgeving. In onze ogen zijn dat de gemeentes die doorhebben hoe het werkt. Het kost hen niets of weinig en geeft ons camperaars veel plezier. En het levert de gemeente indirect weer wat op. In Emmen gingen velen 's avonds nog even een biertje drinken in de stad. Je doet inkopen bij de supermarkt, haalt broodjes bij de bakker of eet een ijsje. En in Borne was het dichtsbijzijnde restaurant ik denk 300 meter verderop en het smaakte perfect weet ik uit ervaring!

vanlife gratis camperplaatsen overnachten
this is all we need (thank you Borne!)



Camperroute Noord- en Oost-Nederland


Onze Camperroute Noord- en Oost-Nederland is in de maak. Dit vergt altijd enige tijd, maar is het wachten waard kan ik je vertellen. We hebben - alweer (!) - ontdekt hoe mooi Nederland is. En we kwamen op zeer bijzondere plekjes terecht. Soms doordat er geocaches liggen; soms doordat er een gratis camperplaats was; soms omdat we wat leuks langs hadden zien komen op de social media. Als ik de foto's bekijk, komen er mooie herinneringen boven en een glimlach op mijn gezicht. So stay tuned...
***update 23-08-2021*** Inmiddels is de camperroute zelf ook online!

camperroute noordnederland oostnederland
camperroute Noord- en Oost-Nederland

***update 23-08-2021***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.