donderdag 12 augustus 2021

Geocachen in en om Schalkwijk (NL juli 2021)

Wat is een geo-art? Een geo-art is een soort van kunstwerk van geocaches op de kaart, die samen een reeks of trail vormen. In onze blog Geo-Art Maasland Paasland krijg je meer uitleg over wat een geo-art is. We schrijven daar ook dat de geo-art Het verloren sprookje bij Schalkwijk op onze to-do-lijst staat. In de blog hieronder kun je lezen hoe wij het verloren sprookje gevonden hebben. En tevens lees je over het bezoek dat wij in deze regio brachten aan twee onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, namelijk het Werk aan de Groeneweg en Fort Honswijk.

geoart verloren sprookje schalkwijk
geo-art Het verloren sprookje

Puzzelen voor geo-art Het verloren sprookje

De eer voor het oplossen van de puzzels gaat (alweer) naar GEOrg. Uiteraard bood ik wel de helpende hand, maar het merendeel deed hij. En ik was er erg blij mee, want daarmee had ik een excuus om weer een keer naar Schalkwijk te gaan. In mijn pre-geocaching-tijd kwam ik hier bijna elke weekend en vele vakanties. Ik had hier namelijk paardrij-instructie. Maar tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit verder ben geweest dan het terrein waar ik les kreeg. Het verloren sprookje was een mooie gelegenheid dat goed te maken.

geo-art verloren sprookje schalkwijk
geo-art Het verloren sprookje


Geocaches in en om Schalkwijk

En het was het waard. Het is een prachtige regio om te fietsen of te wandelen en de geocaches waren zeer de moeite waard. Ze waren allemaal in het sprookjes-thema en je kwam langs markante plekken van Schalkwijk. Zoals bijvoorbeeld de mooie tuin van Kasteel Schalkwijk en de restanten van Kasteel Marckenburgh. Verder toonde de Betuwe zich in een heel ander seizoen (en natuurlijk ook een andere regio) aan ons dan toen we de geo-art Flipje fietsten. Toen kon je net het begin van de vorming appels en peren zien; nu was het echt al mini-fruit. En dan die prachtige aalbessen! We genoten van zowel de omgeving als de geocaches. Heel veel geocaches heeft Schalkwijk niet, dus wij cachten het echt leeg. Ook de bijvangst lag op leuke plekjes en was de moeite waard!

geocaching betuwe aalbessen
aalbessen in de Betuwe


Het Werk aan de Groeneweg 

De volgende dag stond een multi op het programma bij Het Werk aan de Groeneweg, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zoals wij al eerder schreven, vinden wij lost places, forten en vestingsteden erg leuk, dus dit past daar perfect bij. Wij schreven al eerder over:

geocaching werk aan de groeneweg
tientallen bunkers

Nu dus Het Werk aan de Groeneweg, aangelegd in 1914 en flink uitgebreid in 1940. Wij volgden (te voet) het spoor van de multi, die prima te combineren is met de Adventure Lab die er ligt. Alleen jammer dat de verhaallijnen tegengesteld liggen. Het is een mooie wandeling door een prachtig natuurgebied met echt ongelofelijk veel bunkers (waarvan er ook vele toegankelijk zijn), maar ook loopgraven. Ik heb er nog nooit zoveel bunkers bij elkaar gezien, het zijn er meer dan 50! De multi volgt de soldaten, die het verhaal van destijds kindvriendelijk vertellen.

geocaching werk aan de groeneweg
loopgraven met zandzakken

Fort Honswijk


Vervolgens bezochten wij het even verderop gelegen Fort Honswijk, ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van het Fort is gebouwd tussen 1841 en 1848 en het is het oudste en grootste ronde fort van de hele waterlinie. Het was jammer dat het fort in de steigers stond, maar desondanks was het een bezoek waard. Er is een klein museum en een foto-expositie. En er ligt een kleine, niet moeilijke multi. Vergeet vooral niet een kopje koffie of thee (zelfbediening) te halen bij de toiletten en hou je ogen open. Wij hadden dat niet.....

geocaching fort honswijk
Fort Honswijk


Dank aan alle CO's


Allereerst dank aan de CO van Het verloren sprookje (ook voor de mooie woodie!), want met deze geo-art lokte ik GEOrg richting Schalkwijk. Maar ook veel dank aan de CO's van de andere geocaches die wij vonden. Daaraan hebben we net zoveel plezier beleefd en de caches bij elkaar toonden ons op een leuke manier deze regio. Uiteraard ook dank aan onze vrienden voor het beschikbaar stellen van hun weiland en de gezellige avond die we bij hen hadden.

camper geocaching schalkwijk campercaching
een heel weiland ter beschikking


En jullie?


Hoe is het met jullie? Waren jullie al in de regio van Schalkwijk? Heb je Het verloren sprookje al gevonden? En nog andere geo-arts? Leuk als we wat van jullie horen! Klik hier als je wilt weten welke geo-arts wij nog meer gedaan hebben.


Algemeen

Geocaches

GC8V39F Het verloren sprookje (dit is de bonus van de geo-art)
GC8HE45 Vendriks Briefings (de multi bij Het Werk aan de Groeneweg),
te combineren met de AL Loopgraven)
GC8EJDM Fort Honswijk (de multi bij Fort Honswijk)

Parkeren
Wij fietsten van de camper naar Schalkwijk en hebben die dag alles fietsend gedaan. Naar Het Werk aan de Groeneweg konden wij lopend; naar Fort Honswijk reden we met GEOrg zijn auto. Deze twee locaties zelf bekeken wij te voet. Bij beide is een parkeerplaats.

Overnachten
Wij hebben ergens privé overnacht.

Horeca
In Schalkwijk zijn diverse horeca-gelegenheden; bij Het Werk aan de Groeneweg zijn alleen bankjes; bij Fort Honswijk: koffie/thee/water, picknicktafel, toiletten.

geocaching fort honswijk
koffie & thee bij Fort Honswijk ;-)
***update 30-01-2022***

2 opmerkingen:

  1. Leuk dat jullie op zoek zijn gegaan naar het verloren sprookje en erg leuk om jullie verhaal hier te lezen!
    (De CO 😀)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben er echt van genoten! Dank voor het mooie sprookje.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.