Eerder dit jaar waren we - min of meer toevallig - al in drie vestingsteden geweest: Bourtange, Naarden en Sloten en we bezochten Fort Pannerden (en het voormalige Fort Sterreschans). We vonden zowel de vestingsteden als het fort echt schitterend en genoten er met volle teugen van.
Derhalve kwam vestingstad Willemstad op onze to-do-lijst te staan voor na het camperseizoen. Deze is namelijk goed geschikt voor 'een dagje uit' vanuit mijn homezone. We besloten dit te combineren met een bezoek aan Fort de Roovere, omdat ik nieuwsgierig was naar de Mozesbrug: de 'loopgraaf door het water'. En wat hadden we een leuke dag!
Fort de Roovere
Fort de Roovere is onderdeel van de Zuiderwaterlinie en is aangelegd in 1628. De forten en vestingsteden (in totaal 11 steden) van deze linie liggen niet al te ver uit elkaar en je kunt er prima een aantal met de fiets bezoeken. Wij deden dat niet, maar maakten een prachtige wandeling buitenom het fort (er is een wandelroute van circa 3 km uitgezet). Je krijgt dan een prachtig zicht op de Pompejustoren, genoemd naar Pompejus de Roovere, een politicus die destijds de bouw van de fortificaties begeleidde.
de Pompejustoren |
De Mozesbrug
Maar voor we bij de toren aankwamen, liepen we eerst over de Mozesbrug. Nou ja....over....eigenlijk: door de Mozesbrug. De brug is namelijk door het water aangelegd, waardoor je tussen het water loopt. Of is het Lopen op het water, waar mijn favoriete zanger Marco Borsato zo mooi over zingt? Zo 100% van toepassing als ik hier met mijn liefste GEOrg loop: lachend zijn we destijds beiden in het diepe gesprongen. Met zijn armen om mijn middel kan ik de wereld aan!
zie GEOrg lopen op het water... |
De Pompejustoren
Vervolgens liepen wij naar de Pompejustoren. Het is een zeer bijzonder bouwwerk van ongeveer 25 meter hoog en van bovenaf kun je een groot deel van de West Brabantse Waterlinie overzien. Velen uit de regio hebben meegebouwd aan deze toren en ook nu kun je nog deelnemen door een plank te verdienen of te kopen. Een van de geocaches die wij hier gedaan hebben, heeft ook een eigen plank, zo bijzonder!
![]() |
een geocaching-plank in de Pompejustoren |
Fort de Roovere heeft ook een informatiecentrum, genoemde De Schaft. Je kunt daar normaal gesproken ook een hapje eten en drinken, maar vanwege Corona was het dicht toen wij daar waren. Nadat we uitgekeken waren op het fort, aten wij een boterham uit onze rugzak en vertrokken richting Willemstad.
Willemstad
Wat een leuk stadje is dit ook weer! De liefhebber van lost places kan direct bij binnenkomst zijn hart ophalen. Je komt binnen bij de restanten van een van de 7 bastions (bastion Gelderland) en bij het restant van de antitankmuur. Ook dit is weer onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Je kunt overal tussendoor (en overheen) lopen en op vele plaatsen kun je ook naar binnen.
![]() |
de restanten van de Zuiderwaterlinie |
Vervolgens gingen wij het oude stadje zelf in. Wij vonden onze weg door middel van de geocache-multi, die je langs vele historische plekjes leidt. Het was lekker rustig, maar ook ongezellig omdat de horeca vanwege Corona dicht was. Desondanks zagen we dat dit normaal gesproken waarschijnlijk juist een heel gezellig stadje is met vele leuk gelegen terrassen. Maar het gaf ons wel de gelegenheid Willemstad in alle rust te bekijken en leuke foto's te maken. Ook dit vestingstadje kon ons bekoren en zonder compleet te zijn hebben wij genoten van de mooie gevels van de Bovenkade en de Voorstraat, het Oude Raadhuis, de Koepelkerk, het Mauritshuis (let ook op de bijzondere parkeerplaats! en ja.....ook wij gingen met ons hoofd en handen in de schandpaal....), de vestingswallen met diverse andere bastions en de molen. Wij vonden Willemstad zeker een bezoek waard!
![]() |
het Mauritshuis in Willemstad |
Volkeraksluizen
En als afsluiting van de dag reden wij langs de Volkeraksluizen. Ik heb een passie voor techniek, dus ik vond het sowieso leuk hier even te gaan kijken. En GEOrg kon ik meelokken, omdat hier ook een virtual ligt ;-) Het was er koud en vooral winderig, maar het was toch erg leuk om het sluizencomplex even te bekijken. Want een complex is het wel: wat is dat enorm groot! Het is een van de grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplexen van Europa. Het zijn drie sluizen voor de beroepsvaart (elk 330 meter lang en 24 meter breed), een jachtensluis en een inlaat-/spuisluis (48 sluisdeuren in totaal!). Er passeren jaarlijks zo'n 150.000 vrachtschepen en 35.000 recreatievaartuigen. Leuk om dat even van dichtbij gezien te hebben!
de Volkeraksluizen |
Bourtange
Zoals in de inleiding van deze blog beschreven, waren wij eerder dit jaar al in het vestingstadje Bourtange. Wij hebben daarover destijds geen blog geschreven, maar eigenlijk mag dit unieke stadje niet ontbreken. Daarom in deze blog ook nog kort even wat over dit vestingstadje. Bourtange is namelijk zo uniek, omdat het totaal herbouwd is in de staat zoals die in 1742 geweest is. Je waant je echt in een (bewoonde!) vestingstad uit vervlogen tijden, die vrijelijk te bezoeken is. Het is heel toeristisch, maar toen wij daar waren vanwege Corona vrij rustig. Er is een prachtig marktplein met lindebomen, de vestingmolen is herbouwd, de rosmolen gereconstrueerd, de voormalige synagoge is tegenwoordig een museum en er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals de nabootsing van de Slag om Bourtange. Wij bekeken Bourtange aan de hand van de geocache-multi die daar ligt, aangevuld met de labcaches en de virtual.
vestingstadje Bourtange |
Je komt ook langs de eerste (en enige?) handaangedreven kabelbaan van Nederland, beslist een bezoek waard! Hij heet Ol' Graitje en is genoemd naar de stoomtram die vroeger in deze regio reed. De kabelbaan is 22,4 meter lang en verbindt de oevers van het kanaal Ruiten Aa en daarmee diverse lange-afstand wandelpaden met elkaar.
![]() |
het klooster van Ter Apel |
Algemeen
Geocaches
de virtual Ol' Graitje |
Horeca
Toen wij hier waren, was de horeca gesloten vanwege Corona. Bij Fort de Roovere is horeca aanwezig: De Schaft. In Willemstad is zeer veel horeca aanwezig. In Bourtange is ook genoeg horeca (en een hotel). In het klooster van Ter Apel is ook horeca; ernaast is een hotel-restaurant: Hotel Boschhuis (zeer lekker weet ik uit ervaring!).
![]() |
geocache gevonden in de Pompejustoren |
Overnachten deden wij niet bij Fort de Roovere of Willemstad.
Zowel bij Fort de Roovere, bij Willemstad (N051°41.766 E004°26.292), als bij de Volkeraksluizen is een parkeerplaats aanwezig (gratis). In Willemstad stond de slagboom open, dus geen hoogtebeperking; bij de Volkeraksluizen is wel hoogtebeperking (ca. 2.00 meter, wij konden er niet onderdoor).
In de regio van Ter Apel hebben wij de eerste nacht net over de grens overnacht bij de kerk in Rütenbrock op N052°50.283 E007°06.031. Op zich een prima plek als je een diepe slaper bent, maar ik werd elk half uur wakker van de klok. De volgende nacht hebben wij over de grens bij Bourtange overnacht op een ruime en rustige parkeerplaats op N052°59.606 E007°18.386 in Heede
de stash gevonden van de multi in Willemstad |
***update 23-08-2021*** Meer informatie over Ter Apel in onze Camperroute Noord- en Oost-Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.