zondag 22 augustus 2021

Camperroute Noord- en Oost-Nederland (NL mei/juni 2021)

Ben je op zoek naar een camperroute door Noord- en Oost-Nederland? Dan ben je hier aan het goede adres! De route gaat via de Noordoostpolder naar Friesland, via de Kop van Drenthe naar Groningen en daarna naar Twente. Onderweg stoppen we in leuke stadjes en dorpjes, we maken fietstochten en wandelingen en we zoeken uiteraard geocaches. Ook onze overnachtingsplaatsen met de camper beschrijven we.

camperroute noord en oost nederland
camperroute Noord- en Oost-Nederland

Camperroute via Polarsteps


Dit keer gebruiken we Polarsteps om jullie de route te tonen. We hebben dagelijks in Polarsteps onze avonturen bijgehouden en onze foto's geplaatst. Je krijgt daardoor - vinden wij - een veel leukere fotobelevening dan via de blog.


Overnachten met de camper


Al onze overnachtingen - ook die van deze camperroute - treffen jullie aan op onze pagina Overnachtingen met de camper.

Onze eerste overnachting van deze route is op een - voor ons bekende - officiële camperplaats in Huizen, die nog gratis was tijdens onze vakantie (hij is inmiddels verbouwd en schijnt momenteel niet meer gratis te zijn, wat een gemis!). Deze CP werd door ons ingediend als "bewaarcamperplaats" in de KCK en als zodanig ook geplaatst, dus klik hier voor meer informatie over de CP.

camperplaats huizen geocaching
camperplaats Huizen, zie GEOrg blij kijken!


We stonden tussendoor weer bij De Orchideeënhoeve in Luttelgeest, ook een voor ons bekende camperplaats. Hij is namelijk onderdeel van onze Camperroute Rondje IJsselmeer. En verder stonden we weer "wild" in Rinsumageast; ook daar stonden we vorig jaar tijdens ons Rondje IJsselmeer.

Verder hebben we allemaal nieuwe plekken ontdekt. De meeste waren officiële camperplaatsen (liefst gratis), we vonden een super mooi stekkie bij een particulier via Park4Night en we stonden een paar dagen bij mijn ouders op de camping. Achtereenvolgens overnachtten we in Huizen, Luttelgeest (3 n.), Warns (EUR 10), Workum (2 n.), Zurich (EUR 6), Leeuwarden (EUR 12,50), Rinsumageast, Veenhuizen (3 n.), Peize (EUR 13,50), Emmen, Ter Apel (3 n.), Tubbergen, Losser (2 n.), Borne (2 n.).
Over Leeuwarden en de camperplaats aldaar schreven we meer in onze blog Zoek de miniatuurtjes in Leeuwarden.

camperplaats warns haven
camperplaats Warns, ook zo'n mooie stek


Hoe wij VanLife in Nederland en het zoeken naar camperplaatsen hebben ervaren, lees je in deze blog.

Points of Interest: water, douches, etcetera


Onze POI's zijn vanaf nu ook zichtbaar op de kaart waar je ook onze overnachtingsplaatsen aantreft. Wel zo handig, leek ons! Je ziet zo waar we onderweg water halen, douchen, de was doen, een gasfles halen, etcetera. De was deden we deze keer bijvoorbeeld in Leeuwarden. We hadden geluk, want we troffen prima was- en droogmachines (groot!). Onze was kwam er droog en schoon uit. Met dat droog hebben we namelijk wel eens een flink probleem gehad... Herinner je je de foto's van onze Bretagne-reis? Het was slecht weer en onze camper was veranderd in een droogrek.

POI wasmachines bij Leeuwarden, prima keuze

Geocaches


De complete lijst met geocaches die wij deze vakantie deden treft staat hier. Let er wel op dat er in Polarsteps meer spoilerfoto's staan dan jullie van ons gewend zijn!

Als eerste stond deze vakantie op het programma richting Friesland te reizen voor De Elfstedentocht. Vorig jaar tijdens onze Camperroute Rondje IJsselmeer maakten wij al een begin met de virtual GC7B781 De Elfstedentocht, waarvoor je bij alle 11 steden een selfie dient te maken. Deze vakantie deden wij het tweede en laatste deel en we begonnen in Stavoren. Overigens ligt er ook een multi (GC7WJ2A Fonteinen in Friesland) langs alle 11 steden, dus als je wilt... Wij deden die niet. De tradi die in Hindeloopen ligt, past ook uitstekend bij dit thema van onze vakantie, evenals de geocache die bij de Elfstedenbrug ligt bij Giekerk. Uiteraard deden we ook Leeuwarden aan. We schreven daarover de blog Zoek de miniatuurtjes in Leeuwarden

virtual geocache elfstedentocht
een van de selfies bij Aukje


Als tweede stond de Kop van Drenthe ingepland, voor de geotour die daar recentelijk uitgekomen is. We deden een flink aantal geocaches van deze tour, maar nog lang niet allemaal. Ze liggen wat verder uit elkaar, juist om je deze mooie streek te tonen. En mooi is het er. We komen zeker terug voor de rest, want de geocaches zijn echt super gaaf!

In Veenhuizen ligt een aantal van de geocaches uit deze geotour. Vlak nadat wij daar waren, werden de koloniën van weldadigheid - waarvan Veenhuizen er eentje is - toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Wij maakten daarover deze video:


Verder is deze route niet echt bepaald door de geocaches. Stadjes onderweg bekeken we vaak aan de hand van een Adventure Lab. En als we ergens langer stonden dan een nacht, verkenden we vaak met de fiets of te voet de omgeving aan de hand van de caches die er lagen. Maar het omgekeerde gebeurde ook: dat we juist bijzondere plekken ontdekten juist door de geocaches! Lees onze blog over het trilveen maar eens! Je treft alle geocaches die wij deden aan op deze lijst.

Het watererfgoed in de Flevopolder vonden wij zeer de moeite waard. Wij bezochten de voormalige eilanden Urk en Schokland, het Waterloopbos en een vuurtoren op het droge bij Blokzijl. We schreven hierover een separate blog en vermelden in die blog nog meer tips voor deze regio.


vuurtoren blokzijl lichtopstand
bijzondere plek ontdekt door een geocache:
(herbouwde) vuurtoren Blokzijl omgeven door land

Ook Twente heeft ons kunnen bekoren! Wij stonden er op drie gratis camperplaatsen, namelijk in Tubbergen, Losser en Borne. Vanaf deze camperplaatsen gingen we met de fiets op pad om geocaches te zoeken. Tevens hebben we een wandeling gemaakt in de Engbertdijksvenen en bij Hoge Hexel, waar we in beide gebieden een geocache-rondje deden. Hierover schreven we de blog Campercaching in de textiel-regio Twente met meer tips over deze regio.

En jullie?


Hebben jullie al een campercaching vakantie op het programma staan of misschien zelfs al achter de rug? Hebben jullie de geotour in de Kop van Drenthe al gedaan? We zijn benieuwd naar jullie verhalen! Uiteraard horen wij ook graag hoe jullie onze camperroute in Polarsteps vinden.

***update 20-04-2022***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.