woensdag 1 september 2021

Geocaching in Namen met grot-avontuur Fort Samson (BE augustus 2021)

Zowel Mozet als Thon staan bekend als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Ze liggen vlak bij elkaar in de Belgische provincie Namen, in de vallei van de Samson, die daar uitstroomt in de Maas. Hoog bovenop een rotspunt nabij Thon ligt de ruïne van het Fort Samson. En daar ergens bevindt zich een tunnel waar je doorheen kunt kruipen om een prachtig uitzicht te hebben op de Maas. Aan het eind van de tunnel wacht niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een geocache. Dus wij vertrokken naar Namen, voor een campercaching weekend aldaar.

geocaching namen belgie
DNF in de provincie Namen (BE)


Mozet, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië

Onze reis begon in Mozet, waar we via Park4night een perfect plekje vonden om de nacht door te brengen. De volgende ochtend verkenden we Mozet te voet. We liepen naar de kerk, waar een korte multi begint (een aanrader, want daardoor kwamen we bij een leuk kapelletje terecht). Bij de kerk staat ook een informatiebord met een (korte) wandelroute om Mozet te bekijken, een goed startpunt dus. Na de multi liepen wij die route (min of meer) en logden onderweg wat geocaches. Mozet blijkt een dorp met een middeleeuwse uitstraling dankzij de mooie huizen, grote boerderijen en een kasteel, alles van grijze kalksteen met zwarte leisteen. Het is er opvallend rustig; zeg maar gerust doodstil.

Er liggen hier in de omgeving enkele  (geocaching-)wandelingen, dus echt de moeite waard hier nog een keer een weekend door te brengen. Vanuit Strud (een dorpje vlakbij) start ook nog een wandeling door het bos die langs kunstobjecten gaat, misschien ook interessant. In het nabijgelegen Goyet kun je een bezoek brengen aan de karstgrotten, een van de belangrijkste prehistorische plaatsen van België. Wij hebben dat allemaal niet gedaan. Nadat we Mozet hadden bekeken zijn we doorgereden naar Samson voor de grot-geocache.

mooiste dorpen wallonie mozet
Mozet is prachtig


Fort Samson

We parkeerden beneden in het dorp Samson, pal onder de restanten van het oude fort. Het fort dateert circa van het jaar 300! Als we naar boven kijken, zien we een oude muur en een toren. Eerst het pad naar boven maar eens vinden. Loop naar Rue de Thon (de doorgaande weg naar Thon) en aldaar zie je een smalle doorgang tussen twee huizen. Loop tussen de huizen door en ga daarna het trappetje op naar rechts. Vervolgens volg je het pad naar boven. Wij werden door twee vriendelijke Walloniërs gewaarschuwd dat er een kudde geiten loopt. De geiten zijn het probleem niet, maar de twee grote bokken die erbij lopen wel! Dus GEOrg en ik besloten ieder een flinke stok mee te nemen. Ook handig bij het lopen, want het gaat flink steil omhoog en het is hier en daar wat glad. Al gauw komen we bij de muur aan die we vanaf de parkeerplaats al zagen. Wow, wat een uitzicht. En kijk daar, onze camper, zo klein! We vervolgen onze weg; behalve deze muur is er niet heel veel meer over van het fort. Stenen, wat kleine muurtjes, bogen en tunneltjes (maar die lopen dood). We moeten flink zoeken om de tunnel te vinden die wij nodig hebben. Maar eigenlijk moet je gewoon het pad nemen dat rechtstreeks richting de Maas loopt. Heb je geen zin om door de tunnel te gaan? Volg dan het pad naar het westen. Ook daar heb je een fantastisch uitzicht.

fort samson geocache uitzicht
wat een uitzicht vanaf het oude fort Samson


Grot-geocache bij Fort Samson

Wij willen natuurlijk wél door die tunnel. Het avontuur lonkt om de geocache te vinden. Leuk, een ouwetje uit 2003 en een D/T-waarde van 2/4 (moeilijkheid 2, terrein 4, dus pittig want T5 is het hoogste). Nadat we de tunnel gevonden hebben, gaat GEOrg als eerste naar binnen. Ik moet zien hem bij te houden, want we hebben maar één zaklamp en die heeft hij. Ondertussen probeer ik ook nog te filmen. Au, ik stoot m'n kop. De tunnel is best smal en wordt smaller en smaller, wat een lol! Georg hoort auto's .... en ziet licht aan het eind van de tunnel ...... past hij er door ...... "Kinders" ..... hij is erdoor! Nu ik nog ....."geschafft"....! We zien er echt niet uit, onze nieuwe t-shirts van het Belgium Art Event zitten onder het stof, maar dat is het waard. We zoeken en vinden de geocache en genieten van het uitzicht, grandioos! Het begint een beetje te regenen, dus we besluiten terug te gaan. Nu mag ik voorop met lamp en GEOrg filmt. Dat laatste lukt helaas niet zo best. Ik doe onderweg een keer de lamp uit: je ziet echt letterlijk geen hand voor ogen. We komen vies maar heelhuids uit de tunnel en dalen af naar de camper. We horen de geiten onderweg wel, maar zien ze helaas niet. Of misschien eigenlijk wel fijn, want voor die geiten ben ik niet bang, maar die bokken! We hebben geluk want voordat het echt erg begint te regenen komen we aan bij de camper. We drinken een bakkie en genieten na van dit mooie avontuur.

grot geocache fort samson
op avontuur de grot in


Thon, ook een van de mooiste dorpen van Wallonië

Onze volgende korte stop is in Thon, dat ook bekend staat als een van de mooiste dorpjes. Het regent een beetje, maar we lopen toch een rondje door het dorp en loggen twee geocaches. Het is heel klein en in dezelfde stijl als Mozet. De terugweg lopen we via een landelijk weggetje tussen allemaal dikbillen door. Wat is het hier toch anders dan in Nederland. Waar je bij ons bijna alleen maar melkkoeien ziet, zie je hier bijna alleen vleeskoeien, de ene nog groter en imposanter dan de andere.

Thon mooi dorp Wallonie
Thon, klein maar ook mooi


Bonneville

Daarna rijden we door naar Bonneville, waar we onze camper voor de nacht parkeren bij de kerk met uitzicht op het kasteel. Ook deze plek vinden we via Park4night. Inmiddels begint het echt flink te waaien en regenen en we krijgen zelfs onweer. Noch het slechte weer, noch de kerkklokken houden ons uit onze slaap. We hebben een prima nacht en verlaten de volgende dag de regio.

bonneville-park4night-overnachten
overnachting in Bonneville met zicht op het kasteel


Algemeen

Geocaches

We noemen alleen de geocaches waarover we specifiek schreven. Dat zijn GC8WA1H Church Micro BE CMB279 - Mozet, Saint-Lambert en GCGZMC Samson. Misschien ook de moeite waard: GC7PR9C 20 Strud'Art Bonus.

Overnachtingen

Op onze pagina Overnachtingen met de camper kun je zien waar we overnacht hebben (in Mozet en Bonneville).




2 opmerkingen:

  1. Wow, echt bijzonder,die bergbeklimming en ik hoor je nog zeggen, je moet hier niemand tegenkomen. Eigenlijk zo dichtbij, paar uurtjes rijden en je zit weer in een heel ander gebied. Leuk filmpje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie. Ja het was echt een super gave ervaring! En inderdaad, heel dichtbij en totaal andere omgeving. Echt een aanrader.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.