In deze blog schrijven we over trackables en we lichten de diverse soorten toe. Niet alleen die bij geocaching, maar ook andere. Heb je bijvoorbeeld al eens van een GeoLutin gehoord? We noemen een paar zeer speciale trackables (ja echt, een trackable op Mars!) en vertellen jullie een paar verhalen over trackables (trackable-race en -kerkhof).
trackables in alle kleuren en vormen |
Wat is een trackable?
Een trackable is een reizend (of statisch) object, dat aan de hand van zijn code op een internetpagina gevolgd kan worden. De bekendste hierbij zijn de bij Groundspeak geregistreerde travelbugs, tags en geocoins, die direct op www.geocaching.com gelogd kunnen worden. Maar er zijn nog veel meer trackables! Wat bij allemaal hetzelfde is: ze moeten eerst geregistreerd worden. Met de code van de "reiziger" en een activeringswachtwoord wordt de online listing aangelegd. Hier kan je het verhaal van de trackable vertellen en/of hem een opdracht geven. Daarna kan de reis beginnen of je kan hem in je eigen verzameling opnemen. Hoe dat moet, vertellen we in een van de volgende blogs.
Wanneer een geocacher een trackable uit een cache neemt of in de cache legt, moet dat op internet geregistreerd worden. Daarmee neemt iedereen die hem verder transporteert deel aan het verhaal van deze reiziger.
de kikker van GeoKars met trackables |
Trackables Geocaching
De trackables die - net als de geocaches - bij www.geocaching.com gelogd worden, zijn de volgende:
Travel bugs (TB)
De travel bug (TB) is een plaatje met de welbekende "bug" (de kever) en een codenummer. Veel TB-eigenaren hangen een bepaald object aan de TB (of eigenlijk: hangen de TB aan het object) dat dan meereist, bijvoorbeeld speelgoed, foto's, plaatjes etcetera.
travel bugs (TB's): kever en codenummer |
Tags
Tags zijn eigenlijk (bijna) hetzelfde als travel bugs, alleen zonder de typerende kever. Het plaatje met de kever zit er niet bij. Daarvoor in de plaats is de "code-drager" nu zelf het kunstobject geworden. Plastic, blik, plexiglas, alles is mogelijk.
tags: de code-drager als kunstobject |
Op grote events (mega of giga) zijn normaal gesproken lackeys (medewerkers van het Groundspeak HK) aanwezig. Die delen een kleine voorraad tags met hun GC-naam erop uit. Een gaaf verzamelobject! Ook reviewers (de vrijwilligers die de caches controleren) en enkele geocachers hebben zulke tags.
lackey tags |
Geocoins
De geocoin is in principe de edele versie van de TB of tag. Het is een medaille die normaal gesproken alleen - zonder aanhangsel - reist. Aangezien coins aanzienlijk duurder zijn dan travel bugs en regelmatig onderweg verloren gaan, worden ze vaak door hun eigenaar als verzamelstuk in albums of dozen bewaard en alleen om te 'discoveren' (bekijken) meegenomen naar geocaching-events. Wij hebben al geocachers gezien waar vitrinekasten, planken of zelfs de hele woonkamer ermee gevuld zijn.
geocoin, vierkant i.p.v. rond |
Giveaways
Sommige giveaways bevatten ook een trackable-code. Deze code wordt dan in veelvoud op een complete set woodies of ander presentje (kroonkurken, 1-cent-muntjes, ...) afgedrukt. De giveaways worden zo in groten getale op reis gestuurd en zijn als cadeautje of ruilobject bedoeld. Ze kunnen online alleen gediscovered worden, maar niet verplaatst.
Overige trackables
Er zijn ook trackables die elders - niet bij geocaching - worden gelogd:
Geokrety en GeoLutin
Dichtbij geocaching staan Geokrety en GeoLutin. Ze hebben beide een eigen internet-optreden en het zijn beide gratis trackables om zelf te printen. Het principe van registreren en reizen werkt ongeveer hetzelfde als bij geocaching. Over Geokrets is ook een separate blog verschenen.
Geokrety.org, de pagina met de mol |
Pathtags
Ook dichtbij geocaching, maar weer commercieel zijn de Pathtags. Die hebben ook een eigen internet-pagina. Het zijn meestal geen unieke tags, maar ze worden in grotere oplages met dezelfde code geproduceerd als giveaway, die alleen gediscovered worden. Hetzelfde principe als de giveaways bij geocaching. Als je er eentje vindt, mag je hem (in ruil voor iets gelijkwaardigs) als souvenir houden of weer in een andere geocache leggen.
***update 23-11-2022*** Gedetailleerdere informatie over pathtags vind je in onze blog Pathtags en de combinatie met geocaching.
***update 23-11-2022*** Gedetailleerdere informatie over pathtags vind je in onze blog Pathtags en de combinatie met geocaching.
website van Pathtags |
Toyvoyager, bookcrossing en andere
Zo zijn er nog veel meer artikelen met een track-code, bijvoorbeeld Toyvoyager - speelgoed van stof met een tracker eraan of Bookcrossing boeken - boeken die reizen met een bijbehorende code. Ook een AardTag is een voorbeeld van een (niet-geocaching) trackable.
aardtags |
Ruilartikel of niet
In principe zijn trackables geen ruilobjecten. Als je een trackable uit een geocache meeneemt, hoef je er niets voor in de plaats te leggen. Het is een reiziger, dus hij wil graag snel door naar de volgende geocache. Bij giveaways, pathtags, woodies etcetera is het zeker wel wenselijk een ruilartikel achter te laten.
de VW-kever, ook bij geocoin-verzamelaars geliefd |
Bijzondere trackables bij geocaching
Een zeer bijzondere trackable is TB5EFXK, die heeft het helemaal gehaald tot Mars! Sinds kort kan deze gelogd worden.
Mars Perseverance Rover |
Minstens zo bekend is de TBD600 van Moun10Bike, geocoin #001. De eerste trackable ever!
kopie van de Moun10Bike-Coin op het GeoCoinFest Eindhoven |
Verhalen en ervaringen rondom trackables
Hebben jullie al eens deelgenomen aan een trackable-race, een wedstrijd welke trackable de meeste kilometers reist? Ik heb eens een keer een kleine Smart in een wedstrijd op reis gestuurd, die is ergens in de VS op een berg ingesneeuwd. Maar GeoKars is het gelukt twee races te winnen. Daar kan ze terecht trots op zijn!
TB met Smart in de hand van mijn dochter |
Maar wat als de trackable niet meer reist? Als hij verloren is? Dan zijn er enkele mogelijkheden: trackable-redding, trackable-kerkhof, tweede-leven-event of trackable-revalidatie.
- Bij TB-redding (TB Rescue) van Project-GC bekommeren geocachers zich om een regio en kijken bij een noodgeval of de trackable nog in de geocache ligt.
- Trackable-kerkhoven zijn verzamelingen op het internet van verloren gegane trackables. Hier worden de codes op een lijst gezet en men kan de "doden" een laatste eer bewijzen, door ze te loggen.
- Ook bestaan er events, die trackables die verloren gegaan zijn nieuw leven inblazen. Bij dit soort events meld je aan de organisator van het event de verloren trackable. De organisator zorgt dan voor een vervangend exemplaar - meestal een gelamineerde fotokopie van het origineel. Deze vervangende reiziger wordt dan opnieuw de wereld ingestuurd. Natuurlijk kan dat ook zonder event, maar met is toch veel gezelliger?
- ***update 14-10-2021*** Verder bestaat er ook trackable-revalidatie. Kort na het verschijnen van deze blog over de diversiteit van trackables kwam er een blog bij geocachen.nl uit met de titel: Trackable onderhoud: Reha Dr. Phu. Wij hadden daarvoor nog nooit van trackable-revalidatie gehoord. In het kort gezegd komt het erop neer, dat geocacher Phuryr een TB-hotel heeft (helaas helemaal in Zwitserland) waarin TB's gedropt kunnen worden die aan een opknapbeurt toe zijn. Aan alle trackables die in zijn TB-hospitaal terechtkomen geeft hij een onderhoudsbeurt. Meer details vind je in de blog van geocachen.nl.
voor ons zeer toepasselijke trackable |
Hebben jullie nog vragen?
Over trackables op geocaching.com hebben we inmiddels twee blogs:
Hebben jullie nog meer vragen die we in die blog kunnen beantwoorden?
Gerelateerde blogs
- De trackable GeoKret van GeoKrety
- Pathtags en de combinatie met geocaching
- Hoe log je een trackable onder geocaching.com
- Hoe activeer je een trackable en wat kan je ermee?
Top 3 blogs volgens google
***update 23-11-2022***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.