Pathtags zijn ook reizigers - net zoals trackables van geocaching - maar dan net een beetje anders. In deze blog vertellen wij jullie wat meer over pathtags, de verschillen tussen pathtags en de trackables van geocaching, maar ook specifiek over de combinatie met geocaching. We bezoeken niet alleen een speciaal pathtag-ruilevent (ja, een geocaching-event), maar ook een speciale pathtag-geocache!
|
heel veel pathtags |
Wat is een pathtag?
Een pathtag is een reiziger, net zoals trackables van bijvoorbeeld geocaching. Eerder schreven wij al de blog
De diversiteit van trackables, waarin pathtags ook kort genoemd worden. Pathtags worden voornamelijk gebruikt als persoonlijke ruilobjecten bij geocaching (maar ook bijvoorbeeld bij de scouting of als promotiedoeleinden). Als de eigenaar ergens een pathtag achterlaat, is dat een manier voor hem of haar om te zeggen "I was here". Een pathtag is metalen muntje ter grootte van ongeveer een euro met een gat erin. Vooral in Amerika en Canada zijn ze populair. Hier in Europa zie je ze veel minder vaak. Op de voorkant ervan staat een persoonlijk design van de eigenaar; op de achterkant staat het bijbehorende serienummer. De gaatjes zijn bedoeld om ze aan op te hangen of om ze ergens aan vast te maken (bijvoorbeeld als sleutelhanger of aan een geocaching-trackable).
|
voorbeeld van een pathtag |
Wat betekent het woord pathtag
Als je de pathtag online logt, ziet de eigenaar wie zijn tags gelogd heeft, waar je de tag gevonden hebt en waar je vandaan komt. Zo kan de eigenaar zien met wie hij of zij "crossed paths with" (het pad gekruist heeft) en daar komt de naam pathtag dus vandaan!
Verschillen tussen pathtags en trackables van geocaching
- Ruilitem: Normaal gesproken is de pathtag een ruilitem en mag je hem meenemen als je er iets gelijkwaardigs voor in de plaats legt. Je mag hem houden, mits je hem online logt. De enige uitzondering is als de pathtag bevestigd is aan een ander soort reiziger (een travel bug of een coin). Dan dienen de beide reizigers bij elkaar te blijven en weer elders in een geocache geplaatst te worden. Een trackable van geocaching mag je nooit houden; die moet reizen! Tenzij hij van jezelf is natuurlijk. En tenzij de trackable collectible is (maar dat is hier in de EU meestal per ongeluk).
***Collectible of niet? Hoe zat dat ook al weer? Lees onze blog Hoe activeer je een trackable en wat kan je ermee? - Geen activatiecode: Pathtags hebben alleen een eigenaar, degene die de tag gecreëerd heeft. Ze hebben geen activatiecode zoals trackables van geocaching (lees hier hoe je een trackable activeert). Pathtags zijn ook niet geïntegreerd met geocaching ; ze hebben een eigen website.
- Geen drop-functie: Pathtags zijn echt bedoeld om te behouden nadat je ze gelogd hebt. Maar als je ze niet spaart, is het leuker om ze weer ergens in het wild achter te laten. Ja echt letterlijk achterlaten, want er is geen drop-functie op de website. Pathtags kun je echt alleen maar discoveren (dat heet daar "loggen"). Je laat de pathtag simpelweg ergens op de wereld achter, liefst wel op een plek waar hij weer een keertje gevonden wordt, dus bijvoorbeeld in een geocache. Een trackable van geocaching moet je online droppen als je hem ergens achterlaat (lees hier hoe dat gaat).
|
verzameling pathtags |
Wat doen geocachers met een pathtag
Er zijn veel geocachers die niets doen met pathtags en ze gewoon in de geocache achterlaten mochten ze er toevallig eentje tegenkomen. Je kunt ze tenslotte niet discoveren bij geocaching en ze tellen dus ook niet mee voor de puntjes. Bovendien heb je een account nodig bij PathTags.com om ze te kunnen discoveren (of kopen) en dat is in dit geval niet - zoals bij
Waymarking - het GC-account. Wij vonden het leuk het een keer uit te testen en hebben een account aangemaakt. Dat kan geheel gratis en verliep vlekkeloos en snel. Ook het loggen van een pathtag ging vlot. Eigenlijk hoeft niets je tegen te houden de pathtag te loggen als je er eentje in het veld ziet! Zelf ben ik (GeoKars) er nog nooit eentje tegen gekomen, maar GEOrg had er eentje in zijn verzameling, zodat we het konden uitproberen.
|
loggen van een pathtag gaat vlot, probeer maar! |
Geocacher en pathtag-verzamelaar
Andere geocachers zijn juist fanatieke verzamelaars. Specifiek het feit dat je pathtags hier niet zo vaak in het veld tegenkomt, maakt het verzamelen voor hen leuk. Via de website kun je mooie pathtags opzoeken en proberen te ruilen via de post. Maar in het veld met iemand ruilen is natuurlijk nog leuker.
|
in het veld ontvangen |
Pathtag-event én pathtag-geocache
Geocacher én pathtag-verzamelaar XIZAT uit de homezone van GeoKars bedacht nog meer creativiteit om zijn pathtag-verzameling uit te breiden. Hij organiseerde een geocache-event om meer bekendheid aan deze verzamelobjecten te geven, natuurlijk inclusief ruilmogelijkheid: GCA1PA2 Tag muntjes ruil event. Uiteraard was ik nieuwsgierig en ben ik ook even langs gegaan! Het event werd - ondanks de regen - druk bezocht, maar gelukkig stonden we droog. En XIZAT heeft zijn verzameling flink kunnen uitbreiden met mooie pathtags.
|
de eerste geocachers zijn gearriveerd |
Tijdens het event kwam er ook een nieuwe geocache van XIZAT online: GCA1FOP Tag muntjes verzamel box. Erg leuk gedaan, want deze geocache kan je openen met .... een pathtag (of ander muntje). Geen zorgen, je krijgt je pathtag weer keurig terug nadat je gelogd hebt! Verzamel je de tags niet? Dan zou XIZAT het uiteraard heel leuk vinden de door jouw gebruikte pathtag aan zijn verzameling toe te voegen. Na het loggen kun je de tag voor hem achterlaten in de "stortkoker".
|
combinatie geocache en pathtag |
Persoonlijk design pathtag
Zoals hierboven al geschreven, hebben pathtags vaak een persoonlijk design. Zo ook deze pathtag van XIZAT, die we voor de blog mochten gebruiken (waarvoor dank!). De avatar op deze pathtag stelt een oog voor met een geocacher erin, een verwijzing naar ik-zie-zat: XIZAT.
|
persoonlijk design op pathtag |
En jullie?
We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met pathtags. Ben je er al eens eentje tegengekomen in een geocache? Log je ze dan? Of ben je juist een fanatieke verzamelaar van pathtags? Leuk als je een berichtje achterlaat onder de blog. Wij hebben de enige pathtag die we in ons bezit hadden (de tweede foto van de blog) overhandigd aan XIZAT.
***update 25-07-2023***
Dankzij deze blog zijn wij in het bezit gekomen van een bijzondere pathtag. Lees onze blog Geocache gevonden dankzij pathtag maar eens!
|
DNF logt pathtag geocache tijdens het event (STF!) |
Gerelateerde blogs
Top 3 blogs volgens google
Leuk stukje over deze pathtags! Heb ze wel gevonden maar weet nu hoe en wat. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel! Ik (GeoKars) hoop er ook een keertje eentje te vinden, haha;-)
VerwijderenMeld me nog maar één keertje aan met persoonlijke e-mail
BeantwoordenVerwijderenZou fijn zijn als je wat tips voor me hebt. Ik heb nog geen tijd gehad daar echt in te duiken.
VerwijderenLeuke blog! Ik ken het wel. Is hier in Europa inderdaad minder gekend. Woodies hebben hier meer bekendheid. Heb wel al pathtags in caches gevonden. Maar de meeste heb ik ontvangen van Amerikaanse geocachers. Denk dat ik er nu een 10-tal heb. Al wel gedacht aan een eigen ontwerp maar die dingen zijn best duur om aan te schaffen.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel! Dat is best veel zeg, 10 stuks. Hoop dat ik er ooit ook nog eentje "in het wild" tegenkom.
VerwijderenNa het publiceren van mijn muntjes ruilevent kreeg ik al snel reactie van Geokars. Je bedoelt zeker pathtags? Inderdaad, maar die naam mocht niet in de listing, dus maar omschreven. Dus ik ben blij met alle aandacht die dit event en mijn nieuwe cache voor mijn verzamel hobby krijgt. Het heeft al wat opgeleverd!
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ruilen via de post maar in het veld ruilen of toebedeeld krijgen via mijn cache verzamel-box is veel leuker.
De cache is beschreven in de blog. Leuk als je hem zelf in het veld komt bezoeken. xizat
Met vriendelijke groet,
xizat | xiezat@gmail.com