woensdag 9 november 2022

Hoe adopteer je een geocache of trackable? (november 2022)

Het is echt niet moeilijk een geocache of trackable te adopteren, maar het komt maar weinig voor. Daarom denk je elke keer weer opnieuw: hoe ging dat ook al weer? Hoe adopteer ik een geocache of een trackable? Of beter gezegd: hoe geef ik ze ter adoptie vrij? Want allereerst moet degene die ze vrijgeeft actief worden. In deze blog een korte handleiding hoe het adopteren van een geocache of trackable functioneert.

geocache ter adoptie aanbieden
geocache ter adoptie aangeboden


Geocache of trackable ter adoptie aanbieden

Er zijn diverse redenen een geocache of trackable af te geven. Je hebt bijvoorbeeld geen tijd meer hebben naar de geocache om te kijken, je verhuist, je stopt met geocachen maar wilt de cache niet zomaar archiveren omdat hij al zo oud is of vele favopunten verzameld heeft. Bij trackables kan bijvoorbeeld verkoop de reden zijn.

In principe functioneert de adoptie hetzelfde, of het nou een geocache is of een TB. Wij hebben het uitgetest. Met een geocache (GC5YHQ8) hebben we de eerste stappen gedaan en daarna zijn we overgegaan naar een trackable (TB91763), want die wilden we echt overdragen; de cache niet.

Een geocache of trackable afgeven

Zoals hierboven al genoemd, moet jij als huidige eigenaar actief worden. Je gaat daarvoor naar de adoptie-pagina bij GC. Hier moet je als eerste de GC-code van de geocache of het referentienummer van de trackable ingeven (dus niet de TB-code, maar het nummer dat met TB... begint***). Nadat je op de knop geklikt hebt, wordt alles gecheckt en op de vervolgpagina verschijnt de naam van de geocache of trackable. Hier kies je de nieuwe eigenaar en bevestigt zijn of haar naam. Onderaan de pagina kun je degene die adopteert een bericht sturen.

***Wil je meer weten over het verschil tussen TB-code en referentienummer van een trackable, lees dan onze blog Hoe log je een trackable onder geocaching.com.

geocache of trackable adopteren
ga naar de website geocaching.com/adopt


geocache aanbieden adoptie
kies de nieuwe eigenaar en stuur evt. een berichtje mee

Nu nog de adoptie-aanvraag bevestigen en dan worden twee emails verstuurd. Eentje aan de toekomstige eigenaar en eentje aan de huidige. Daarna is de ontvanger aan de beurt.

adopteren geocache
bevestig de adoptie-aanvraag


Een geocache of een trackable aannemen

Natuurlijk heb je eerst met de ontvanger overlegd dat je wat over gaat dragen, zodat diegene niet verrast wordt als hij de aanvraag ontvangt.

geocache ter adoptie overdragen
de ontvanger krijgt bericht

Deze email is een beetje irritant, omdat de klik op "accepteren" niet het proces afsluit. Dus ook wanneer je hem niet wilt accepteren, kun je hier nog op klikken. Je komt op een GC-pagina uit waar nogmaals gevraagd wordt of je de geocache/trackable wilt overnemen; hier kun je dus nog nee zeggen. Wat er dan gebeurt, hebben we niet uitgeprobeerd; we gaan ervan uit dat je de overdracht besproken hebt.

wil je geocache adopteren
wil je adopteren?

wil je geocache adopteren
ook na ja zeggen kun je alsnog nee zeggen...

Na de adoptie ontvangen de beide deelnemers weer een email.

adopteren geocache
trackable succesvol geadopteerd

Wat moet je nog meer doen na adoptie?

Als je - als nieuwe eigenaar - goed leest wat je zojuist "gekocht" hebt, zie je dat je niet de geocache of trackable ontvangen hebt, maar die internetpagina ervan. De cache ligt nog in het veld en de TB is nog steeds daar waar hij eerst was. In ons geval in mijn (GEOrg's) collectie. Bij de geocache is het waarschijnlijk echt de bedoeling dat hij in het veld ligt. Bij de TB kan dat anders zijn. In ons geval moest ik hem naar mijn inventaris verschuiven en daarna kon GeoKars hem grabben en aan haar collectie toevoegen***.

***Inventaris, collectie, grabben ... is dat je allemaal niet geheel duidelijk, lees dan onze blog Hoe activeer je een trackable en wat kan je ermee?

actie na adoptie trackable
TB door GeoKars geadopteerd, maar nog in het bezit van GEOrg

Misschien wil de nieuwe eigenaar de TB ook een nieuwe opdracht geven? Wat daar allemaal mogelijk is, lees je in onze blog Hoe activeer je een trackable en wat kan je ermee? Als je dan ook nog de "oude logs" wilt verwijderen, bedenk dan wel dat je de geocaching-community hun punten wegneemt, daar maak je zeker geen vrienden mee...

Ere wie ere toekomt! In de listing van de geocache staat nu de naam van de nieuwe eigenaar. Via "wijzig geocache" kan dat gemakkelijk gewijzigd worden, bijvoorbeeld in "DNF adopteert van XY-cacher".

Toch niet goed?

Als er toch iets verkeerd gegaan is kan - zoals boven kort aangegeven - de ontvanger de adoptie afwijzen of degene die afgeeft gaat nogmaals naar de adoptiepagina, geeft het nummer in en kan hier de adoptie stoppen. Deze toelichting geef ik alleen om de blog compleet te maken, want eigenlijk kan je geen fouten maken zolang je goed oplet de juist geocache/trackable en de juiste ontvanger aan te geven. En als alles dan ook nog afgestemd is, staat niets een vlekkeloze adoptie meer in de weg.

En jullie?

In deze blog hebben we uitgelegd hoe je een geocache of trackable kunt adopteren of ter adoptie aanbieden. Hebben jullie er al eens eentje ter adoptie aangeboden? Of heb je er al eens eentje ontvangen? Leuk als je onder deze blog een kleine toelichting geeft!

Gerelateerde blogs

Top 3 blogs volgens google




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.