dinsdag 8 november 2022

2 jaar GC8NEAT - een terugblik (november 2022)

Een CITO bij geocaching is een activiteit waarbij geocachers wat goeds doen voor de aarde, hun speeltuin. CITO staat voor Cache In Trash Out. De locatieloze geocache GC8NEAT - Let's improve the outdoors, is in principe zo'n CITO, maar dan zonder event-status. De opdracht voor bij deze cache is: doe wat goeds voor het milieu. GC8NEAT bestaat inmiddels bijna twee jaar. Wij logden hem in februari 2021 al met een beach cleanup, maar voeren eigenlijk het gehele jaar door opschoonacties uit. In deze blog een kleine terugblik.

GC8NEAT homezone opschonen
onze homezone opschonen

Wat is een CITO?


Een CITO is een activiteit waarbij een groep geocachers wat goeds doet voor de natuur. In de inleiding gaven we al een korte omschrijving en in onze blog Gek van geocaching-events gaan we nog wat nader in op deze CITO-bijeenkomsten.

geocachers verzamelen voor CITO
groep geocachers startklaar voor een CITO

Wat is een locatieloze geocache? Wat is GC8NEAT?


In de tijd dat er nauwelijks events waren, besloot Geocaching.com een locatieloze geocache online te brengen volgens het CITO-principe. Dat werd dus GC8NEAT. In onze blog Locatieloze geocaches met 3 voorbeelden leggen we gedetailleerder uit wat een locatieloze geocache is en we vertellen wat meer over GC8NEAT (en natuurlijk ook over de andere 2 locatieloze geocaches).

GC8NEAT loggen


Wil je GC8NEAT loggen? Dan heb je daarvoor de tijd tot en met 31-12-2022. Dat levert je een smiley op, een bijzonder cache-type én een speciaal souvenir.

GC8NEAT beach cleanup
wij logden GC8NEAT al in 2021

Wat deden wij voor GC8NEAT?


Wat wij voor GC8NEAT deden in 2021 kun je lezen in onze blog 10 maanden GC8NEAT - een terugblik.
Ook in 2022 hielden wij diverse opschoonacties! Onderstaand een opsomming.

  • 23-01: Via de apps BuitenBeter en MyCleancity hebben we bij de gemeente Den Haag (NL) meldingen gemaakt van alle rotzooi bij de vuilniscontainers in de homezone van GeoKars. Ondertussen hebben we natuurlijk zelf ook vuilnis ingezameld en weggegooid.

    opruimen homezone Den Haag
    opschonen homezone GeoKars

  • 31-01: Mijn sport werd afgezegd vanwege de storm, maar wij zijn geen watjes, dus we hebben ons nuttig gemaakt bij een CITO-event (GC9MDVT Cito in de kerkpolder 5 - herkansing) in de gemeente Delft (NL). We zamelden behoorlijk wat vuilnis in!

    CITO Delft vuilniszakken
    CITO in Delft

  • Gedurende de maand februari heeft GEOrg vele CITO-zakjes gemaakt. Als je goed kijkt naar de foto's, zie je de trackable-code. Dan kun je discoveren én meer over deze CITO-zakjes lezen. Wil je weten hoe je een trackable kunt discoveren? Lees dan onze blog Hoe log je een trackable onder geocaching.com.

    zakjes mini CITO
    GEOrg maakt vele CITO-zakjes

  • 20-03: Er waren maar liefst 11 CITO-events op Goeree-Overflakkee (NL). Wij namen deel aan twee ervan.

    CITO Goeree-Overflakkee
    vele CITO's op Goeree-Overflakkee

  • 26-03: Het eerste CITO-zakje lieten we achter in een geocache op het Eiland Van Brienenoord. Wat een bijzondere locatie om te geocachen! We schreven er maar liefst 2 blogs over én maakten er een video van.

    CITO-zakje in geocache
    CITO-zakje achter gelaten in geocache

  • 05-06: Telt een CITO-trail ook mee voor GC8NEAT? Wij vinden van wel! Vooral als je hem in de regen loopt;-) Wij liepen een CITO-trailtje bij Cattenom (BE); een van de caches was GC4R80K CITO: Lucky Lock Log. Zie ook onze compilatie op Instagram.
CITO trail Belgie
CITO-trailtje bij Cattenom
  • 10-06: Tijdens een van onze camperreizen kwamen we terecht in het mooie Torgny. Georg hield er een opschoonactie op de parkeerplaats, waar we neergestreken waren voor een brunch bij de camper. Zo toepasselijk dat uitgerekend in Torgny te doen, want we troffen hier bij vele rioolputten een bordje aan: Ici commence la mer. Ne jetez rien! (hier begint de zee, gooi niets weg!). Kijk voor meer foto's op Instagram.

    ici commence la mer
    De parkeerplaats van FC Torny is ook weer schoon

  • 19-06: Wat een regen tijdens de CITO van GeoDoorn! Gelukkig moest er binnen ook opgeruimd worden en dus hielden wij een alternatieve CITO.

    CITO GeoDoorn alternatief
    alternatieve CITO bij GeoDoorn

  • 25-06: Grote vuilniszakken kunnen we onderweg met de camper vaak moeilijk kwijt. Dus we kochten een kleine prullenbak, die we dagelijks legen. Hier bij een benzinestation tijdens een camperweekend in de regio Maarssen (NL).

    vuilnis in de vuilnisbak
    onze eigen vuilnis verdwijnt in de vuilnisbak

  • 30-07: Niet bij elke overnachtingsplaats treffen we een vuilnis- of prullenbak aan. Dan nemen we onze vuilnis op de fiets mee en zoeken onderweg een oplossing (nee, uiteraard niet in de bosjes!). Dit was tijdens ons camperweekend in de regio Groesbeek (NL).

    vuilnis mee op fiets
    op zoek naar een vuilnisbak

  • 06-09: GEOrg probeert - als hij tijd heeft en in zijn homezone is - ook regelmatig naar de wekelijkse CITO in de regio van Aken (DE) te gaan. Zo was hij bijvoorbeeld bij GC9YH96 Aufräumen in KW 36

    diverse CITO's regio Aken

  • 10-09: De "vangst" van het CITO Event in de gemeente Neder-Betuwe (NL) was aanzienlijk! Meer foto's van deze zeer goed verzorgde CITO vind je op Instagram

    CITO Neder-Betuwe
    CITO-hesjes Neder-Betuwe

  • 19-09: Tijdens onze camperreizen ruimen we regelmatig de omgeving waar we overnachten op, zo ook hier in Petit-Han (bij Durbuy BE). Meer foto's op Instagram

    opruimactie Petit-Han
    ook Petit-Han is weer sch(o)on(er)

  • 30-09: Een mooie - en zowaar vrij schone - omgeving om een CITO te houden na het MEGA KGB1 in Lommel (BE)!

    CITO KGB1 Lommel
    Het bos van Lommel is weer schoon

  • 16-11: Het jaar is nog niet voorbij, dus wie weet wordt dit lijstje nog langer......


CITO-souvenir verdienen


Al met al is het nog een aardig lijstje geworden voor het tweede GC8NEAT-jaar! Zoals in het begin al geschreven, hebben jullie nog tot eind van het jaar om deze bijzondere geocache te loggen. Het tweede CITO-seizoen duurt echter slechts tot eind november. Dus als je ook je CITO-souvenir wilt verdienen, zul je deze maand nog in actie moeten komen! Leuk dat Geocaching in hun officiële blog CITO Seizoen 2: nog maar drie weken te gaan! onze foto gebruikt heeft van het CITO-event in Neder-Betuwe!


En jullie?


Uiteraard zijn we heel nieuwsgierig naar wat jullie gedaan hebben om onze geocache-speeltuin op te schonen! Hebben jullie GC8NEAT al gelogd? Zijn jullie dit jaar naar CITO's geweest? Of heb je nog andere acties ondernomen? Laat het ons weten onder de blog!

laat niet als dank
het blijft een mooie slogan van de ANWB



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.