woensdag 1 december 2021

De trackable Geokret van GeoKrety (november 2021)

Weet je wat een GeoKret van GeoKrety is? In deze blog geven we uitleg over deze trackable, vertellen we wat je ermee kunt doen en waar je ze kunt vinden. En misschien weten we je zelfs enthousiast te maken over dit ondergeschoven kindje. Bovendien noemen we een paar alternatieve trackables.


Geokrets van geokrety soort trackable
Geokret uit een cache


De ongeliefde GeoKrety

Kennen jullie dat? Er ligt een TB in een geocache die beslist geen typische (Groundspeak-)trackable is. Er staat heel duidelijk GeoKrety.org op. Poeh, die zijn altijd zo ingewikkeld om te loggen, die laat ik liggen!

Wat is een Geokret?


Eigenlijk is Geokrety (krety is Pools voor mol) alleen de benaming voor de service of de website. De kleine reizigers zelf heten Geokrets. Net zoals bij een TB kan je er van alles aan hangen, de fantasie heeft geen grenzen, er is zelfs een categorie voor 'menselijke Geokrets'.

Geokrets worden bijvoorbeeld in geocaches gelegd. Maar niet alleen daar spoken ze rond, ze kunnen op elke mogelijke plek achtergelaten worden: droppen, coördinaten aangeven, klaar! Dat laatste gebeurt op de website geokrety.org. Om een Kret mee te nemen of achter te laten, hoef je je niet eens aan te melden! Waar komt de slechte naam van de Geokret vandaan? Misschien omdat je naar een andere website moet gaan, misschien omdat de Geokret hier niet zo gewoon is.

Boeken of CD's kunnen ook Geokrets zijn en daarmee heb je dan direct weer een andere plek om ze achter te laten: boekenkasten en minibiebs. Wat is de kleine mol toch veelzijdig!

geokret als ansichtkaart geokrety
Leuke postzegel hè?
Ook als ansichtkaart zijn  Geokrets geliefd


Je eigen GeoKret

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem je de volgende Kret toch een keertje mee? Of nog gekker: wil je misschien zelf een GeoKret hebben? Dan moet ik je teleurstellen, daarvoor moet je je toch (kosteloos) aanmelden. Maar daarvoor krijg je direct je Geokrety-codes voor een lachwekkende prijs van EUR 0,00! Is dat wat?

geokret krety betekent mol geokrety
Een Geokret aanleggen

Misschien willen een paar van onze lezers helpen de mol bekender te maken en zo geocachers de schaamte wegnemen hem mee te nemen, ik gun het de kleine!

Wij hebben ons best gedaan de mol bekender te maken met deze blog en door een mol van DNF  achtergelaten in de mooie bonus van de Extreem Paas Trail. Die trail is inmiddels gearchiveerd en onze mol GK147D0 is op reis.

geokret geomol krety is mol geokrety
Feel free to discover!


Alternatieve trackables

Niet alleen de poolse Geokret is als gratis trackable verkrijgbaar, ook op www.geolutins.com is er een gratis track-code. Maar aangezien ik in mijn 10-jarige geocaching-carrière nog nooit zo'n ding gezien heb, ga ik daar niet verder op in. In principe functioneert het met de Geolutin net zo als met de GeoKret.

geolutin trackable alternatief
GeoLutin webside

De "Travelertag" was ook zo'n ding, 10 gratis codes kreeg je daar. En nog meer als je reclame maakte voor TT's of ervoor betaalde. Inmiddels zijn deze er niet meer. 

ToyVoyagers is speelgoed met tag-code, dat om de wereld reist, maar daarbij verlaten we definitief (grotendeels) de geocaching-wereld.

Meer informatie over trackables vind je in onze blog De diversiteit van trackables. We schrijven daar uitgebreid over zowel de trackables van geocaching als over andere trackables zoals bijvoorbeeld deze mol.

Reacties?

Nog een vraag aan de lezers: zijn jullie nu enthousiast over dit thema, willen jullie nu de volgende Geokret mee nemen? Of andere geocachers vertellen wat je hier geleerd hebt?  Laat het ons weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.