vrijdag 10 december 2021

Spookstad Doel, lost place met geocaches (BE september 2021)

Hou je van geocaching in lost places? Ben je gek op urbex-fotografie? Vind je streetart of murals leuk? Dan is Doel (Beveren) - net over de grens in België - echt een aanrader! Je kunt er fantastische foto's (of video's) maken en ook voor de geocachers is het een waar paradijs met maar liefst vijf verschillende soorten geocaches. In deze blog treffen jullie meer informatie aan over de spookstad Doel en de geocaches die wij er deden. Tevens geven wij een tip waar je als campercacher of camperaar vlak in de nabije omgeving van Doel kunt overnachten.

Spookstad Doel, lost place met geocaches

Lost place of urbex-locatie Doel

Wij zijn gek op Lost Places en hebben er al een aantal gedaan. Kijk maar eens op onze pagina Geocaching-ideeën, daar hebben we een opsomming van de lost places die wij deden. Meestal denk je bij lost places aan een verlaten gebouw of als je geluk hebt een paar gebouwen bij elkaar. In Doel tref je een heel dorp aan! Doel ligt letterlijk onder de rook van de haven van Antwerpen: ten zuiden ligt de haven; ten noorden de kerncentrale.  Het was tot eind jaren zestig een levendig industriedorp met zo'n 1.300 inwoners. Momenteel is het echt een spookstad met vele verlaten huizen en gebouwen en nog slechts enkele mensen die er wonen.

spookstad met verlaten en dichtgetimmerde huizen


Historie Doel

De havens van Antwerpen zouden worden uitgebreid met twee nieuwe doks, waarvan er eentje op de plek van Doel zou komen. Rond de eeuwwisseling konden de bewoners van Doel vrijwillig hun woning verkopen en velen hebben dat gedaan. Doel liep leeg en krakers betrokken de lege panden. Inmiddels zijn de krakers eruit gezet en wonen er nog slechts enkele officiële bewoners. De rest van de huizen en gebouwen is verlaten. De ramen en deuren zijn dichtgetimmerd en er liggen veel losse spullen. De muren staan vol met graffiti, streetart en murals, variërend van super lelijk tot werkelijk schitterend.

schitterende mural


Geocaching in Doel

Doel is echt de moeite waard voor een ieder die houdt van lost places, urbex-locaties, streetart of murals. Geocaching maakt het nog interessanter - vinden wij - omdat je dan op plekken komt die je anders misschien niet ontdekt zou hebben. Als je gaat geocachen, is het gedaan met Doelloos ronddwalen... De geocaches zijn heel leuk opgezet met als basis een letterbox. Ze vertellen je het verhaal van Willy, die destijds geboren en getogen is in Doel. Zijn geest doolt nu rond en jij doolt mee door de straten van Doel. Als je start met de letterbox, kom je langs diverse andere geocaches en uiteindelijk kun je zelfs vijf verschillende soorten geocaches loggen. Behalve de letterbox liggen hier nog een tradi, een (korte) multi, een wherigo en enkele mysteries (waarvan eentje een challenge-cache is en eentje een bonus). 

GEOrg heeft de geocache gevonden


Neem de tijd in Doel en voor de geocaches

Neem de tijd in Doel, zodat je optimaal kunt genieten van de bijzondere en spookachtige omgeving. Neem ook de tijd voor de geocaches. Wij vonden ze niet allemaal even gemakkelijk en liepen echt een paar keer flink vast. Overigens is het ons gelukt de geocaches te loggen zonder een hengel bij ons te hebben... Het verhaal zit echt leuk in elkaar en de geocaches zijn "anders dan anders". Bovendien tonen ze je eigenlijk het gehele dorp en maken je attent op de mooie streetart en murals die hier zijn. Wij vonden Doel én de geocaches echt super leuk!

geocaching in Doel is super leuk!


Toegang tot Doel

Doel is - vooral in het weekend - druk met toeristen. Hou er bij je bezoek rekening mee dat er wel degelijk nog mensen wonen en respecteer deze bewoners! Op werkdagen is Doel vrij toegankelijk tussen 06.00 en 18.00 uur. In het weekend heb je een Belgische (!!!) identiteitskaart nodig, die je in de automaat kunt steken voor de toegangsweg tot het dorp. In het weekend is Doel wel toegankelijk te voet en met de fiets (voor iedereen). Dan zijn er ook aanzienlijk meer muggles, maar ook opzichters die je in het oog houden.

verlaten toilet

Dank aan de CO('s) en benieuwd naar jullie ervaringen


Allereerst willen we de CO's van de geocaches die we hier gedaan hebben heel hartelijk danken voor het leggen en onderhouden ervan. We hebben ervan genoten!
Heel benieuwd zijn we ook naar de ervaringen van onze lezers en volgers. Houden jullie van lost places? Waren jullie al eens in Doel? Hebben jullie nog tips voor ons voor andere leuke lost places? Leuk als je een reactie achterlaat onder de blog!

Algemeen

Geocaches

Neem de letterbox GC95G95 Het lopen door straten, alleen zonder Doel als uitgangspunt om de geocaches te doen (en verzamel onderweg alvast de antwoorden voor de wherigo GC95CMC De rusteloze Doelzoeker). Als het een beetje meezit, lukt het je alle geocaches van Doel in één dag te doen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat het ons (net) niet lukte, maar wij hebben dan ook uitgebreid de tijd genomen voor ons bezoek, ook om foto's en films te maken. Bovendien liepen wij vast met de letterbox, waardoor we nogal wat heen en weer gelopen hebben. 

GeoKars zoekt binnen naar de geocache

Parkeren

Er is een ruime parkeerplaats op N051°18.751 E004°15.930. Kom je in het weekend en kom je het dorp niet in, dan kun je - kijkend richting de toegangsweg tot Doel - linksaf de Oostlangeweg oprijden, dan vind je ook snel een parkeerplaats(je).

ruime parkeerplaats in Doel

Overnachten met de camper

In Doel zelf mag je niet overnachten. Wij hebben op fietsafstand van Doel een heerlijk rustig plekje naast een natuurgebied gevonden. Je vindt hem op onze pagina "Overnachtingen met de camper".

Horeca

Er is horeca in Doel (in elk geval bij De Molen aan de Schelde, maar misschien ook elders). Toen wij er waren was de horeca gesloten vanwege de Corona-maatregelen.

rustige overnachtingsplek vlakbij Doel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.