zaterdag 28 november 2020

de Begrazingsweide op de Landtong van Rozenburg (NL november 2020)

Een natuurgebied midden in het Rotterdamse havengebied? Tussen de industrie van de Europoort, Botlek en Maasvlakte? Jazeker, dat kan! Als je over de zogenaamde Begrazingsweide van de Landtong van Rozenburg wandelt, loop je midden in de natuur en moet je echt uitkijken niet in een koeienvlaai van de daar loslopende Schotse Hooglanders te trappen. En kijk je net iets verder weg, dan zie je vlak ernaast de immens hoge kranen van de Rotterdamse Haven, de grootste haven van Europa.

geocaching rozenburg scheepvaart rotterdamse haven
4 palen per schip vervoerd

De Begrazingsweide van de Landtong van Rozenburg

Deze landtong ligt tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal en de begrazingsweide waar wij liepen, heeft een duinachtig landschap. Mede door de vele plassen en poelen komen er steeds meer broedvogels, maar ook de planten en insecten doen het er uitstekend. Het is werkelijk spectaculair midden tussen de koeien(vlaaien) te lopen en vlak ernaast een oceaanreus langs te zien varen. De landtong is het enige stuk van het agrarische gedeelte van Rozenburg (vroeger een eiland) dat overbleef toen het Calandkanaal werd gegraven.

geocaching rozenburg schotse hooglanders grote grazers
de grote grazers laten vele koeienvlaaien achter...

Prachtig uitzicht op de Europoort vanaf twee uitkijktorens

Er staan twee uitkijktoren op het rondje dat we liepen. Vanaf die torens heb je helemaal rondom een fantastisch uitzicht over het havengebied met zijn vele windturbines, kranen en schepen en je ziet in de verte de Maeslantkering, die zeker ook een bezoek waard is (vanaf de andere kant van het water!). Ook de uitkijktorens zelf zijn bijzonder.

geocaching haven rotterdam uitzicht
wat een uitzicht!

Uitkijktoren Paal 83 is een gerecyclede afmeerpaal, precies dezelfde als die eronder in het water staan. Als de schepen eraan liggen, lijken deze palen zeer nietig. Maar in feite zijn het enorme kolossen! Beklim deze toren maar eens. Hij heeft drie draaiende trappen naar boven, die een verwijzing zijn naar de trossen waarmee de schepen worden vastgelegd.

geocaching uitkijktoren paal83
3 trappen draaien omhoog

Uitkijktoren De Vink is vernoemd naar boerderij De Vink die hier vroeger stond. De drie balustrades doen denken aan de containers die in deze regio gelost worden.

geocaching uitkijktoren de vink rozenburg
het zijn net containers

Geocachen rondom de Begrazingsweide

Uiteraard lokten geocaches ons deze richting uit. Er ligt hier een combinatie van een mini power trail L-MPT (Landtong Mini Powertrail) met een multi (Code GEEL) en een letterbox (Landtong Letterbox). GC855M2 is de bonus van de trail en hierin staat perfect aangegeven waar je kunt parkeren en wat de logische volgorde is. Daar heeft de CO echt heel goed over nagedacht!
***update 03-05-2021***: de trail is helaas het archief in (de multi en letterbox liggen er nog wel)

geocaching rozenburg cache gevonden
geocache gevonden

Wij deden tevens:
- Mijlpaal 5 (GCCJVW) -> een van de uitkijktorens: De Vink
- Uitkijktoren 83 (GC7EQ7R -> de andere uitkijktoren
- Mini Airport (GC21ZGK) -> deze kleine multi ligt naast het terrein van een modelvliegclub waar zeer spectaculair werd gestunt toen wij er waren (doe deze na WP3 van de multi (je kunt kort daarna een 'koeienpaadje' naar rechts nemen)).

landtong rozenburg natuur haven
natuur en haven vlak naast elkaar

Ook Lekker Boeiend! (GC6BE7H) past goed bij deze ronde, maar die was weg op het moment dat wij hier waren (evenals overigens nummer 8 van de trail).

geocaching multi landtong rozenburg natuurgebied
volg de koeienvlaaien

De ronde is niet zeer spectaculair, het is tenslotte een powertrail. Maar de geocaches zijn goed onderhouden en door de combinatie van havengebied en natuur vonden wij het zeer de moeite waard. En bovendien is het idee van 4 cache-types leuk en ook zeer goed uitgewerkt. Kortom: wij hebben van deze middag genoten!

zonsondergang haven rotterdam rozenburg
perfecte afsluiting van een perfecte dag

Algemeen

Camperplaatsen en geocaching
Aan de overkant (Maassluis) zijn twee camperplaatsen. Er gaat een veerpontje heen. Meer informatie hierover in onze blog over Maassluis. Tevens staan in die blog meer geocaching-ideeën, genoeg om hier een heel weekend door te brengen.

Bijzondere natuurgebieden
Natuurgebied in de haven interessant? Misschien ook interesse in een natuurgebied langs snelweg A15 bij Hardinxveld-Giessendam, ook zeer bijzonder. Meer informatie in deze blog.

***gepubliceerd 28-11-2020, update 03-05-2021***Geen opmerkingen:

Een reactie posten