donderdag 30 juli 2020

Avontuur op het fort (NL mei 2020)

sluis Sint Andries

Avontuur op het fort
Ons volgende geocache-avontuur ging richting GC1B5E8 Avontuur op het fort. Ik wilde daar al lang graag een keertje heen, omdat ik in de tijd dat ik nog bij Siemens werkte een keer een rondleiding heb gehad bij de Sluis St. Andries. Mijn afdeling voerde hier destijds een grote renovatie uit. En laat deze multi nou het startpunt precies bij deze sluis hebben! Verder had ik al een paar keer op facebook gelezen dat dit een leuke multi is, dus deze twee dingen samen maakten dat hij al een tijdje op mijn to-do-lijst stond.Ander soort multi


de start van de multi
Ook past hij precies in onze blog-verhaallijn! Recentelijk schreven we over een multi waarbij je van tevoren de route wist (blog: een koninklijke multi)Bij deze multi op het fort wist je alleen het startpunt en moest je daar een vraag beantwoorden. Daardoor kreeg je een waarde bij een letter (bijvoorbeeld A=4) en daarmee kon je het volgende waypoint berekenen. Daar vond je dan de waarde voor B, etcetera. En zo liep je van waypoint naar waypoint. Als een multi zo opgebouwd is, loop je natuurlijk ook het risico echt vast te lopen als je een vraag niet kunt beantwoorden. Dan kom je namelijk niet naar het volgende punt. Terwijl je bij zo’n andere multi altijd verder komt en dan hooguit de eindcache niet kunt vinden (wat natuurlijk ook zeer jammer is). Maar meestal kun je dan met een beetje gokken het eindcoördinaat nog wel berekenen.


Deze plek doet hun offer geen eer aan!


herdenkingsmonument
Dat was weer even een klein stukje over de veelzijdigheid van geocaching en multi’s. Nu terug naar de multi zelf. Vlak naast de genoemde moderne sluis, blijken namelijk de restanten van de oude sluis uit de jaren 30 van de vorige eeuw te liggen. En vlak daarnaast de restanten van het „Nieuwe Fort Sint Andries” (klik hier voor meer informatie over het Fort). Echt nooit geweten dat daar zo’n bijzonder stukje historie ligt. Dat vind ik een van de leuke dingen van geocachen, dat je dat soort dingen ontdekt. Precies hier werd in de tweede wereldoorlog geschiedenis geschreven. Hier zijn destijds twee jonge soldaten begraven. Kort daarop hebben de Duitsers bij nadering van de geallieerden dit fort opgeblazen en daarmee zijn de veldgraven van deze jongemannen onder het puin bedolven en nooit meer teruggevonden. Tot op de dag van vandaag liggen hier twee jonge mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid op een plek die hun offer geen eer aandoet.


luchtwachttoren

Echte Lost Place

GEOrg met zijn verrekijker

De multi zelf vertelt je van waypoint naar waypoint een verhaal uit de tweede wereldoorlog. Een ingrijpend verhaal, overigens zonder dat je ellenlange teksten moet lezen. Het komt echt binnen als je weet wat hier gebeurd is! Tijdens het lopen van de multi kom je - behalve langs de oude en de nieuwe sluis - langs diverse punten van het fort. Je klimt in de oude luchtwachttoren en gaat zelfs een stukje het fort in om een vraag te beantwoorden. Erg leuke en toepasselijke vragen ook. Je speurt zelfs de omgeving af als een echte wachtcommandant, kijk GEOrg daar eens staan met zijn verrekijker! Heel speciaal. En ondanks het feit dat het „Lost Place” attribuut niet aan staat bij deze cache, vinden wij dit toch echt een LP! En daar zijn er niet zo heel veel van in Nederland, dus ook dat maakt deze multi zeer bijzonder.


Stash gevonden!

GEOrg met de eindcache

En gelukkig vonden we ook de eindcache! Dat had nog heel wat voeten in de aarde omdat hij volgens ons niet geheel op GZ ligt. Maar uiteindelijk vond GEOrg hem gelukkig. Wij hebben echt genoten van deze multi, de mooie verhaallijn erbij, de bijzondere lost place, maar ook van de mooie en vooral stille natuur, want wij liepen hier werkelijk helemaal alleen.

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe jullie over multi’s denken. Doen jullie die veel? Wat voor soort multi heeft jullie voorkeur?
restanten van de oude sluis


fort met wachttoren op achtergrond
ff pauze


prachtige Lost Place
in de wachttoren


in de verte de huidige sluis
het fort in
nee niet hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten