vrijdag 12 juni 2020

Een koninklijke geocaching-multi (NL juni 2020)

geocaching trail of multi

geocaching multi vele waypoints WP's
welke foto bij welk waypoint?

Slechts één 😀


Geocaching is veelzijdig. Je kunt met een trail al snel 100 caches op een rij loggen of je doet slechts één cache met veel waypoints (een soort tussenpunten), een zogenaamde MULTI-cache. En precies zo'n multi hebben wij gedaan! Maar liefst 22 waypoints (waarvan één theehuis) op het koninklijke landgoed De Horsten (GC6CP4F). Volgens de cache owner (de CO) een wandeling van 5,5 km, maar wij hebben er zo'n 10 km van gemaakt. Ten eerste omdat we ook nog een mysterie-cache (een cache waarbij je eerst een puzzel moet oplossen voordat je de coördinaten in je bezit krijgt) wilden zoeken. En ten tweede omdat een deel van het park eenrichtingsverkeer was vanwege Corona.

Mysterie als tussendoortje


Voor wat betreft de mysterie-cache (GCHBM2 Winter) die wij tussendoor wilden doen, wil ik jullie echt aanraden deze op te lossen voordat je de multi gaat lopen. Door deze mysterie kom je op een gedeelte van het landgoed terecht waar de multi niet langskomt en dit gedeelte is echt zeer de moeite waard, vooral in de maand mei.

geocaching multi eindcoordinaat berekenen
op zoek naar de juiste foto

De veelzijdigheid van een multi

Bij deze multi was van alle waypoints bekend op welk coördinaat ze lagen (je wist dus van tevoren de route van de wandeling al, behalve het eindpunt). Er zijn ook multi's waarbij je de route niet vooraf weet. Dan moet je bij elk waypoint iets doen (iets berekenen, iets vinden, een puzzel oplossen, etcetera), voordat je weet waar het volgende waypoint ligt. Zoals gezegd, geocaching is veelzijdig.


geocaching multi zoek de juist foto
Waar? - Daar!



In dit geval moest je bij elk waypoint de bijpassende foto zoeken. Daardoor vond je bij elke letter een getal (bijvoorbeeld C=8). Daaruit volgde dan door middel van de daarbij behorende formule het eindcoördinaat.

N 52° 08.A + A + B + C + C + D + D + E + E + F + G + G + H + J + K + K + L

E 004° 24. (M + N + O + P + Q + R + S + T + U + V) * (M + T) – U – N – P – P + S + M


Alles duidelijk? Zijn jullie goed in wiskunde? Dan kunnen jullie een van de vele bankjes uitzoeken en het coördinaat berekenen.


Kennen jullie de geocaching Buddy al?


geocaching wandelen genieten van de natuur
Zeggen jullie echter: "Oh nee, dat is niets voor mij!", dan is GCBuddy (echter niet gratis) misschien wat voor jullie. Na een beetje oefenen kan je onderweg de cache-formule in de app ingeven, maar met een klein beetje thuisarbeid is het nog handiger. Met "copy & paste" kunnen de gegevens snel op de PC ingegeven worden en deze verschijnen dan automatisch in de app. Dan hoef je onderweg alleen nog maar de gevonden waardes in de app in te geven. De berekening van het eindcoördinaat volgt dan vanzelf. Of je het geocachen zelf met deze app doet of dat je de app alleen gebruikt voor de berekeningen maakt niets uit, beide is mogelijk.


Geocaching is meer!



geocaching multi speeltuin buiten spelen
GeoKars
geocaching multi wandelen genieten van de natuur
GEOrgCACHING
En geocaching is niet alleen het opzoeken van bepaalde coördinaten. Het is ook wandelen en fietsen in de natuur of in de stad. Het gaat er ook om wat je rechts en links ziet, geniet van de omgeving, onze speeltuin is veelzijdig en mooi!




Zonder telefoon gaat tegenwoordig bijna niemand meer de deur uit. Welke apps gebruiken jullie bij het geocachen?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.