Home is where you park it! |
Home is where you park it!
Zoals (de meesten van) jullie weten, woont GEOrg in Duitsland en woon ik in Nederland. Het gevolg is dat wij van voor- tot najaar eigenlijk elk weekend met de camper op stap zijn. Want wat is er makkelijker dan elkaar op vrijdag ergens halverwege te treffen en daar een heerlijk weekend samen door te brengen, elke weekend weer op een andere locatie. Want jullie weten: home is where you park it! En dat geldt zeker voor ons. Wij zijn beiden liever onderweg met de camper dan bij een van ons thuis.
Op zoek naar leuke plekjes in NL
in een tuin bij de Holterberg |
Vaak komen wij terecht in Duitsland of in België, omdat deze landen veel gemakkelijker zijn met 'vrij overnachten', wat wij het liefste doen. Waar we vrij mogen staan, doen we dat (zoals bijvoorbeeld tijdens onze vakantie vorig jaar in Bretagne) en anders staan we het liefste op een parkeerplaats in de natuur. Ook dat laatste is in veel gemeentes in Nederland niet toegestaan. Vandaar dat we vooral in Nederland altijd op zoek zijn naar leuke plekjes. Dus heb je nog een plekje in je tuin over? Of een weiland achter je huis? Woon je landelijk en kunnen we op de oprit parkeren? Onze camper is zelfvoorzienend en wij houden ons zeer aanbevolen voor je gastvrijheid.
Water tappen bij Dunea |
Voorbereiding
Meestal een dag of 1-2 voor het weekend begint de voorbereiding. De gewassen kleding en handdoeken e.d. van het vorige weekend gaan de camper weer in en ik rij richting de duinen van Den Haag, waar een watertappunt van Dunea is. Daar vul ik onze jerrycans met vers water en leeg ik onze grijswater-jerrycan in het riool. Ik woon namelijk 2 hoog en kan voor de deur slecht parkeren, dus dat is voor mij de makkelijkste oplossing.
Koken in de camper
inkopen, de helft blijft in de camper |
Vervolgens rij ik door naar de supermarkt om inkopen te doen. Een gedeelte van de aankoop blijft direct in de camper; een gedeelte gaat mee naar huis.
Chili con carne |
Van tevoren is goed over de inkopen nagedacht, want de koelkast in de camper is maar klein. En aangezien ik graag met verse ingrediënten kook, is het echt passen en meten. Daarom heb ik een aantal recepten waarbij ik ene dag de ene helft van een ingrediënt gebruik en de andere dag de andere helft.
pizza (bijna op.....) |
Bijvoorbeeld sperziebonen. De ene dag wordt een dubbele portie sperziebonen en aardappelen gekookt die we die avond warm eten (met vlees erbij). De volgende dag maak ik van het restant een salade met appel, ei en tonijn erin. Of de ene dag de helft van de rode saus, ui en paprika voor de chili-con-carne; de andere dag de andere helft ervan voor in een pizza in de omnia.
Het is ook wel eens voorgekomen dat we vergaten dat de helft voor de volgende dag was en dat we ineens heeeeel veeeeel hadden (en de volgende dag......). Wij proberen ook vaak groente tegelijk in één pan te koken met (kleingesneden) aardappelen. Dat lukt bijvoorbeeld prima met sperziebonen of koolrabi. Maar probeer dat vooral niet uit met zuurkool! Die fout hebben wij al een keer gemaakt en dan kun je echt heeeeeeel lang wachten totdat je aardappelen gaar zijn.....
***update 12-07-2022*** Inmiddels hebben we een uitgebreide blog geschreven over koken in de camper: Koken in een kleine camper: tips en recepten.
Wij koken in een pannenset van Bo-Camp en in de Omnia. We hebben een gasfles van 1,8 kg butaan bij ons en daar doen we ongeveer 20-25 dagen mee.
Wij koken in een pannenset van Bo-Camp en in de Omnia. We hebben een gasfles van 1,8 kg butaan bij ons en daar doen we ongeveer 20-25 dagen mee.
Genoeg aan boord voor een lang weekend
2 zonnepanelen op het dak |
Als we het goed inplannen, hebben we genoeg 'aan boord' om een lang weekend weg te kunnen zonder inkopen te hoeven doen of water te halen. En met lang bedoel ik bijvoorbeeld: donderdag na het werk weg en zondag weer thuis. Noodrantsoen hebben we ook aan boord, dus uit een blik of pak redden we het nog 1-2 dagen langer. Het zonnepaneel op het dak zorgt ervoor, dat de huishoudaccu het hele weekend vol blijft. Dus ook rijden hoeven we niet. We kunnen echt een lang weekend op dezelfde locatie blijven staan als we dat willen. Moet natuurlijk de zon wel schijnen! En moeten we niet teveel in de schaduw staan. Alhoewel kort zon al genoeg is om de accu vol te krijgen, want ik heb 2 panelen op het dak liggen en het gaat heel snel.
Water halen
Water wordt na een paar dagen als eerste ons knelpunt. Maar juist daarom hebben we geen vaste watertank maar losse jerrycans. Daarmee kan je echt overal water halen. Bijvoorbeeld bij een begraafplaats of in de toiletten van een benzinestation (of de toiletten op de locatie van een geocache-event), zie ook onderstaand overzicht. Ik heb een kleine trechter mee en een slangetje (en een nippeltje om een klein kraantje open te draaien) en daarmee lukt het overal.
Hoe ziet jullie camper-weekend eruit? Hoeveel dagen kunnen jullie weg zonder iets aan te hoeven vullen? En weten jullie nog handige apps als aanvulling op het onderstaande overzicht?
Voor vertrek alles met de fiets richting camper |
Overnachten (en parkeren)
- camperpunt: gemeenten waar in Nederland overnachten is toegestaand op grond van de AVP.
- park4night: overnachtingsplaats (of parkeerplaats) zoeken. Hier is ook een app van. Hiermee zijn we al op de prachtigste locaties terecht gekomen, vooral in Bretagne. Wij voegen zelf ook regelmatig wat toe, want wij zijn ook blij als andere wat toevoegen. Handig bevoorbeeld om plaatsen toe te voegen in je homezone, daar weet jij als geen andere de beste plekjes!
- campercontact: officiële camperplaatsen en campings. Ook hier is een app van. Heeft ook een hele goede filtermogelijkheid om op iets specifieks te zoeken.
- campspace: minicampings of overnachten bij iemand in de tuin. Dit hebben wij nog niet uitgeprobeerd, maar gaan we vast een keer doen.
- Boondockers: gratis overnachten bij particulieren (helaas alleen maar gratis als je zelf ook een plekje aan kunt bieden en dat kunnen wij helaas niet). Ook deze hebben wij nog nooit uitgeprobeerd.
Water halen
- Drinkwaterkaart: gratis water tappen op straat.
- Publiekwater: waterfles vullen.
- watertappunten Dunea: openbare tapkranen Dunea (hier haal ik dus thuis altijd water)
- Refillambassadors: water halen in het buitenland.
- Spoorkaartwatertappunten: water halen bij stations (tip ontvangen van een van onze trouwe volgers, waarvoor dank!).
Douchen
- Shower Me (tip ontvangen via een hashtag op IG, waarvoor dank!).
En nog veel meer in POI's in Cachly...
Mijn geocache-app Cachly is ook echt perfect om Points of Interest op te zoeken. In die app kan je (sinds kort) zoeken op vele POI's: benzinepomp, toilet, drinkwater, begraafplaats, parkeerplaats, vuilnisbak, echt ideaal!
***Update 10-07-2021***
Inmiddels schreven we hierover een separate blog, dus als je hierover meer informatie wilt, klik hier.
Zonnepanelen
De panelen zijn van het merk Sunbeam en het gehele systeem (inclusief de Carbest-omvormer van 1000W) is ingebouwd door Aart Camperinbouw.
Keuken
- gasfles van Campingaz R 904 (1,8 kg butaan)
- 7-delig pannenset van Bo-Camp
- omnia camping-oven (inclusief siliconen)
Inmiddels schreven we hierover een separate blog, dus als je hierover meer informatie wilt, klik hier.
Zonnepanelen
De panelen zijn van het merk Sunbeam en het gehele systeem (inclusief de Carbest-omvormer van 1000W) is ingebouwd door Aart Camperinbouw.
Keuken
- gasfles van Campingaz R 904 (1,8 kg butaan)
- 7-delig pannenset van Bo-Camp
- omnia camping-oven (inclusief siliconen)
***gepubliceerd 10-07-2021, update 12-07-2022***
Wat watertapplekken betreft heb ik begrepen dat de NS daar ook mee aan het uitbreiden is. Spoorkaartwatertappunten heet dat.
BeantwoordenVerwijderenNiet ieder station is even handig om langs te rijden om daar water te gaan halen maar in geval van nood...
Overigens heb ik weer leuke nieuwe linkjes in je lijstje ontdenk. 👍tnx
Graag gedaan! Altijd leuk om te lezen dat iemand wat aan onze blogs heeft. En jij heel erg bedankt voor je goede tip, ik heb hem erbij gezet in de blog.
VerwijderenBedankt voor je tip om via Cachly POI's zoals toiletten te kunnen zoeken. Altijd handig als je langer onderweg bent.
BeantwoordenVerwijderenJanna
Graag gedaan. Het is even zoeken hoe het werkt, maar als je dat eenmaal uitgevonden hebt, is het super handig.
VerwijderenLeuke informatieve Blog!!
BeantwoordenVerwijderenDank voor je compliment, we hebben ons best gedaan.
BeantwoordenVerwijderenVia een hashtag op IG kregen we ook de tip voor de website (app hebben ze volgens mij niet) ShowerMe.app, waarmee je douches kunt zoeken. Die heb ik ook in het rijtje gezet.
BeantwoordenVerwijderen