donderdag 15 juli 2021

Geo-Art Ontdek de Veluwe (ODV) (NL juni 2021)

Als je wilt weten wat bij geocaching een geo-art is, lees dan eerst onze blog Geo-Art Maasland Paasland. Daarin wordt uitgelegd wat een geo-art is. In die blog staan ook diverse voorbeelden van geo-arts en wij schrijven dat zowel Flipje, als Het verloren sprookje en Ontdek de Veluwe (ODV) op onze to-do-lijst staan. Over Flipje verscheen al eerder een blogMaar inmiddels hebben we ook de geo-art ODV gedaan en in de onderstaande blog lees je ons verhaal over "Het Hert".


geo-art Ontdek de Veluwe (ODV)

Een trail met 80 geocaches

Het was even puzzelen, maar dan heb je ook wat! Een geo-art die wij beiden heel leuk vonden. GEOrg voornamelijk omdat hij het zo nu en dan leuk vindt een trail te doen met vooral veel geocaches. Dit waren er maar liefst 80. En ja, ik weet het, er zijn veel grotere trails en ook trails waar de geocaches echt elke 160 meter liggen. Deze route was 48 kilometer, dus dan liggen ze wel iets verder uit elkaar. Dat heb ik dan ook regelmatig moeten horen onderweg...;-) En ik vond hem leuk voornamelijk omdat ik van fietsen door een mooi natuurgebied hou. En liefst niet elke 160 meter afstap. En zo waren we allebei happy.

geocaching trail in mooi natuurgebied


De geocaches zelf

De listing is er duidelijk over: als je niet van kokertjes achter een boom houdt, moet je deze trail niet gaan doen. Het waren letterlijk kokertjes achter een boom, maar ze waren over het algemeen zeer goed verzorgd en onderhouden. Van de bonus was echt werk gemaakt en de CO had onderweg ook nog een "grapje" ingebouwd. De meeste geocaches vonden we vlot; maar soms moesten we best even zoeken. Helaas ook een DNF. Zelfs voor ons als DNF erg jammer, zeker bij zo'n mooie geo-art op de kaart. En er zitten ook wat "gaatjes" in ons hert, van caches die er niet meer waren. Die DNF bleek er ook niet meer te zijn en vlak na ons bezoek is een nieuw kokertje geplaatst.

kokertje achter een boom


De route

En dan de route zelf, want daar ging het eigenlijk om. Pardon, daar ging het mij eigenlijk om. De route is gewoon fantastisch. Een schitterend gebied en zeer afwisselend. Ja, je kunt in Nederland nog 48 kilometer fietsen zonder door een dorpje of stadje te komen (af en toe wat huizen) met bijna de hele route vrijliggend fietspad. OK, af en toe is het even een klein stukje aanpoten op een zand- of grindpad en één stukje heb ik de fiets aan de hand moeten nemen. Verder is het een perfect fietspad, maar ... je moet de beenspiertjes wel gebruiken, want er zitten flinke klimmetjes in! Maar we hebben ervan genoten. Bossen, heide, zandverstuiving, Radio Kootwijk, schapen, wilde zwijnen (met jongen), reeën, wisenten (helaas zagen wij die laatste niet), teken (ja ik nam er eentje mee naar huis) en nog veel meer. Wat zal deze route ook mooi zijn als de heide bloeit! Nu was alles vooral groen en er waren heel veel bloemen (vooral vingerhoedskruid). We hebben met volle teugen van de geo-art en de prachtige route genoten en willen de CO dan ook heel hartelijk danken voor het fantastische weekend dat hij ons bezorgd heeft!

wat is het hier mooi!


VanLife en CITO

Behalve van het geocachen genoten we ook weer met volle teugen van onze camper. De Veluwe is een van onze favoriete regio's (in elk geval de mijne) en van de Gemeente Apeldoorn (waaronder bijvoorbeeld Assel valt) mag je - op het moment van schrijven - op parkeerplaatsen overnachten. Daar hebben wij al regelmatig dankbaar gebruik van gemaakt en deze keer dus ook weer. Als dank hebben wij zondag voor vertrek een kleine CITO gehouden op de parkeerplaats waar we het hele weekend stonden. Het is werkelijk schandalig wat sommige mensen achterlaten. Nooit gehoord van "leave only foot prints" zeker? Wij schaamden ons hier voor de mensheid en hebben er wat aan gedaan.

cleanup parkeerplaats


En jullie?

We zijn benieuwd naar jullie reacties. Hebben jullie ODV Het Hert al gedaan? Laten jullie alleen maar "foot prints" achter? Of ruim je zelfs ook wel eens rotzooi van anderen op? Laat het ons weten!

af en toe een zand- (of grind)pad


Algemeen

Geocaches

GC958ND ODV #01 Het Leesten is de eerste van het rondje. Wij knipten de route in drie stukken: vrijdagmiddag Hoog Soeren, zaterdag de grote ronde en zondag een klein restje bij Radio Kootwijk. Dit is geen logische volgorde en je komt niet uit met de bonus. Dat kwam omdat we - in tegenstelling tot vorig jaar - bij nummer 1 niet mochten overnachten. In principe is de ronde in een dag ook prima te doen.

Overigens is deze omgeving een campercaching-paradijs! Kijk vooral ook bij onze andere blogs (bijvoorbeeld Rondje Beekbergen en nog veel meer) voor als je hier langer bent. Wij waren hier al diverse keren en komen zeker weer terug.

Overnachten

Wij hebben overnacht bij Assel. Onze overnachtingsplaatsen en informatie daarover kun je voortaan vinden op onze pagina Overnachtingen met de camper.

Horeca

Zoals in de listing ook staat, is er weinig horeca onderweg, dus neem voldoende eten en drinken mee. Horeca vind je bij nummer 1 (fiets even naar Het Leesten), nummer 2, nummer 22, tussen 27 en 28, tussen 31 en 32 (ijs als je geluk hebt).

***update 12-08-2021*** Inmiddels hebben we ook Het verloren sprookje gedaan; klik hier voor de blog.
***update 30-01-2022*** We doen steeds meer geo-arts en hebben ze in een overzicht gezet. Klik hier voor de geo-arts die wij deden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.