zondag 21 februari 2021

T5-ers in alle facetten (februari 2021)

Zoals wij regelmatig schrijven, is geocaching veelzijdig. Zo ook zijn T5-ers dat! Misschien eerst maar even een korte uitleg wat T5-caches zijn. Dat zijn geocaches met de allerhoogste moeilijkheidsgraad qua terreinwaarde. En T5-ers? Daarover later meer....

T5-caches boottrail geocachingmatrix grid
we zijn nog droog

Uitleg geocachingmatrix en -grid


De T-waardes van geocaches lopen van 1 tot 5, evenals de D-waardes (waarbij D staat voor difficulty). De allermoeilijkste geocaches zijn dus D5-/T5-caches. Vele geocachers houden van statistieken en uitdagingen en proberen hun 81-matrix (minstens één keer) vol te krijgen. Als je die matrix (ook wel grid genoemd) vol hebt, heb je dus een cache gevonden in elke moeilijkheidsgraad. Van D1/T1 tot D5/T5 (je komt aan 81, omdat er ook halve waardes bestaan, zoals D1,5/T4,5). Ik ben niet zo van de getallen, dus alhoewel ik al ruim 10.000 geocaches gevonden heb, heb ik mijn grid nog steeds niet vol. Er ontbreken er nog twee (D4/T5 en D5/T3,5).

geocaching matrix grid D- en T-waarde
geocaching-matrix

T5-geocaches


In deze blog gaan we het over de T5-ers hebben. In Nederland kun je eigenlijk alleen een T5-cache loggen als je kunt (boom)klimmen, duiken of een bootje hebt. In andere landen kan dat bijvoorbeeld ook na een flinke bergbeklimming. Duiken heb ik nog nooit gedaan. Boomklimmen wel, maar voor een T5 moet je echt wel wat hoger dan een paar takken omhoog, dan heb je een klimuitrusting nodig. Met een bootje heb ik wel eens gevaren (meer dan eens zelf). Een paar klimcaches heb ik overigens ook gelogd, maar dan had ik het geluk op een event dat iemand mijn naam in het logboekje wilde schrijven terwijl ik veilig beneden op de grond toekeek. GEOrg is veel meer van de statistieken en getallen. Hij heeft dan ook aanzienlijk meer T5-caches. Zijn matrix heeft hij zelfs al 10 keer vol! Hij deed ook al eens een boottrail (zie deze blog), dus dan gaat het ook hard qua aantallen.

T5-willekeur

Samen logden wij het T5-event GC6W5GB Cachen mit ❤ am KWW. Nou ja.....samen?!? Wij schreven daarover een interessante blog over de voorbode van onze liefde. Dit was een T5 omdat je een vrij hoge trap moest beklimmen (maar volgens mij was er ook een lift....). Poeh, wat was dat moeilijk!

T5-event geocaching geocache-event T5-cache
"samen" een T5-event loggen

Echt samen logden wij de T5-geocaches GC91G9R LAB-Cache "Wo ist Bodo?" Bonus en GC89XGB Fishing for Geocacher #X. Hadden deze wel een moeilijke terreinwaarde? Mmmmmm....niet echt..... Het zijn beide hengelcaches. En dan zie je gelijk de willekeur van de T-waardes. Deze twee waren T5-caches, maar de hengelcaches waarover we al eerder schreven, waren dat niet!

hengelcaches T5caches matrix grid
hengelcache, T5 of niet?

Bootcaches, T5 of niet?


Evenzo gaat dat met bootcaches. Die boottrail die hierboven genoemd wordt, leverde GEOrg allemaal T5-ers op. Zittend in een bootje aangedreven door een motor. Samen waren wij bij een "peddelen"-event van onze geocache-vrienden mar-ine. Erg leuk georganiseerd, want daar kon je laagdrempelig een aantal kanocaches doen. Wij waagden ons in een kano en zetten onze armspieren flink aan het werk om al peddelend deze trail te kunnen loggen (hetgeen overigens heel leuk was!). We deden zelfs de multi GC7QRKA Blauwe Verbinding - Zuiderpark Kanovijver, die je echt niet doen kunt zonder een nat pak te halen. Wij waren dan ook totaan ons onderbroek doorweekt, ondanks de regenjassen. Maar een lol dat we hebben gehad! Maar helaas ... ondanks al onze inspanningen ... deze multi had de hoogste T-waarde van dit trailtje en dat was een: T4,5!

geocaching matrix grid T5 kanocaches
nat pak maar geen T5

Eenvoudige T5


Ook logden we samen GC7WN8P Ein echter "T5 Cache" den jeder finden kann (vertaald: een echte T5-cache die iedereen vinden kan). Gewoon een T5 loggen tijdens een fietstocht, grappig. Ons sprak deze bijzonder aan, want deze T5 was ...... een VW-T5. Zoals we al schreven: T5-ers in alle facetten. Ook de VW-T5 is veelzijdig. Onze camper is zoals jullie denk ik wel weten een VW-T5. Die van ons is "geboren" als bestelbus, maar voldoet nu uitstekend als camper. Ook een veelzijdige T5-er dus!

eenvoudige T5 is een VWT5 geocache
eenvoudige T5, namelijk een VW-T5

T5 in de winter


En last but not least de veelzijdige T5-er in de winter. Nee, nu heb ik het niet meer over de camper. Alhoewel wintercamperen in een T5-er zeker mogelijk is, maar wij zijn daar niet zo gek op. Ik bedoel de T5-geocaches. Die waren de laatste tijd zeer in trek bij de geocachers, soms tot ergernis van de CO's. Nee, niet de klimcaches, maar de boot- of waadpakcaches. Die waren een kleine week lang bijna allemaal gedegradeerd tot T1,5 of iets dergelijks. Je liep er namelijk zo heen over het ijs.

Wij hebben op deze manier onze matrix niet aangevuld, maar we zijn heel benieuwd of jullie dat wel gedaan hebben! Of ben je CO van een of meer van zulke geocaches? Dan zijn we heel benieuwd wat jij daarvan vindt!

geocaching kanotrail matrix grid T5
kanotrail, we genoten ervan

boottrail geocaches T5-ers geocachingmatrix
zo mooi is de stad Rotterdam

4 opmerkingen:

 1. Dat lijkt mij ook wel leuk zo met een kano te varen. Heb ook al een trial gedaan op de Kaag. En Friesland is verleden jaar niet doorgegaan door het slechte weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert op onze blog jkint! Dan heb je al meer bootcaches gedaan dan ik hoor, haha;-) Is ook echt een aanrader met de kano. Hopelijk gaat mar-ine weer zo'n event organiseren als het weer mag/kan, dan is dat een leuke manier om het laagdrempelig uit te proberen! Wij zijn dan ook zeker weer van de partij.

   Verwijderen
 2. Inderdaad verleden week ook een cache gelogd die je eigenlijk met een boot moet doen maar nu gewoon over het ijs gelopen. Geloof dat de co het niet erg vond en ik was niet de enige.😀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geloof ik zeker dat je niet de enige was, jkint. Wij hebben daar een kans voorbij laten gaan, hihi....

   Verwijderen