maandag 26 oktober 2020

The VanLife we live (NL september 2020)

Zoals onze trouwe volgers weten, zijn wij veel en vaak onderweg. Maar veel geld te besteden hebben we niet. Dus we zijn altijd op zoek naar goedkope en het liefst gratis plekken waar we kunnen (en mogen) staan met de camper.


Luxe op de camping


Maar deze keer dus niet! Wij staan een paar dagen heel luxe op een camping van een vakantiepark met alles erop en eraan en wel op De Jagerstee in Epe. Dit hebben wij te danken aan mijn lieve ouders, die hier ook staan met hun caravan en het gezellig vonden als wij een paar dagen langskwamen. Uiteraard namen wij deze uitnodiging van harte aan. Onderweg hierheen hebben we even geteld: sinds wij samen zijn, hebben we zelf pas 1 x op een camping gestaan (tijdens onze vakantie in Bretagne, want onze haren en kleding moesten hoognodig gewassen worden) en we waren ook 2 x een weekend op een camping omdat het betreffende geocache-event op een camping gehouden werd (het GrensLandEvent en het TrappistenEvent).


vanlife vrijstaan verschillen camping
camping-event!


Ons VanLife-leven 


En dan realiseer je je ineens een heleboel dingen die wij langzamerhand heel gewoon vinden, maar die mensen die eigenlijk altijd op een camping of camperplaats staan misschien helemaal niet zo gewoon vinden. Dus wij willen jullie graag deelgenoot maken van het VanLife-leven dat wij leven.


De verschillen


Het begon de eerste avond met regen, veel regen. En een lieve vriend die naar het toilet moest voor een grote boodschap. Ik weet uit ervaring dat je dat liever niet van dichtbij wilt meemaken, dus normaal gesproken trotseer ik dan de regen en ga buiten staan wachten totdat hij klaar is. Maar deze keer? Ging hij door de regen (met een paraplu van mijn ouders) richting het toiletgebouw en kon ik lekker binnen blijven zitten, jippie!

vanlife toilet in camper buiten wachten
regen! hoop niet dat G. nu moet....

En wat zei ik, regen? Oh jee, dan moeten we oppassen met stroom, want dan laden onze zonnepanelen de huishoudaccu niet op. Oh nee…geen probleem…..als de accu leeg dreigt te raken, steken we gewoon de kabel erin, want stroom is inclusief hier. 

zonnepanelen zon accu opgeladen
laden de zonnepanelen genoeg?

De volgende dag schijnt de zon! Zon? Dan kunnen de stoelen en tafel naar buiten. Campinggedrag is hier tenslotte wel toegestaan en heel normaal. We hadden zelfs al in de regen buiten gezeten. Nou ja…..niet in de regen……we genoten van de luxe van de luifel van mijn ouders!

campinggedrag verboden onderdeluifel
campinggedrag

En die warme douche? Lekker, maken we zaterdag gebruik van voor we weggaan, maar tot zaterdag kunnen we best gewoon hier in de camper wassen met koud water en een washand. Dat zijn we tenslotte zo gewend.

Afwassen? Eerst even alles goed afnemen met een keukenrol, want we moeten zuinig zijn met water. Zet jij het water alvast even op, zodat we warm kunnen afwassen? Oh nee, we kunnen gewoon naar het toiletgebouw lopen, daar eerst spoelen en dan de afwas doen met heet water. En mocht het water toch op raken, dan halen we toch gewoon even nieuw? We hoeven tenslotte niet op zoek te gaan naar een begraafplaats of iets dergelijks voor drinkwater; het toiletgebouw met watertappunt is om de hoek.

water halen op camping vanlife
water halen om de hoek

En de accu van mijn fiets opladen? De tweede dag was hij al half leeg, want we hadden een flinke fietstocht gemaakt. Gelukkig kan de accu hier gewoon opgeladen worden aan het fietsoplaadpunt en hoeven we niet te wachten tot we verder reizen. De fietsaccu opladen tijdens stilstand gaat namelijk niet zo heel best….


En wat doen we met de fietsen zelf, op de fietsendrager? Die hebben hier al die tijd naast onze camper gestaan. Maar normaal gesproken gaan die altijd aan het eind van de dag weer op de drager. Veiligheid voor alles. Als wij ergens alleen in de natuur staan, zorgen wij er altijd voor, dat we `s nachts direct kunnen wegrijden als we ons onveilig voelen. Dus: bestuurdersstoel leeg, alles binnen, fietsen op de drager en „neus” van de camper naar voren. We hebben ons nog nooit onveilig gevoeld, maar we nemen wel altijd onze voorzorgsmaatregelen.


vanlife-safety-neusnaarvoren
neus naar voren en fietsen erop

Campingleven of camperleven?


Wat is het campingleven hier anders dan ons camperleven! Hier spraken wij mensen die al 40(!) jaar op dezelfde plek staan en hun plekje heel liefdevol ingericht hebben met plantjes, lampjes en een voordeurmat. Ze hoorden dat ze binnenkort moeten verkassen naar een ander veld op deze camping en vinden dat vreselijk. Wij hebben normaal gesproken ons hele hebben en houden in de camper, want campinggedrag is tenslotte zelden of nooit toegestaan. Deze unieke gelegenheid op een camping hebben wij dan ook aangegrepen om onze solar-verlichting uit de kofferbak te halen en buiten te zetten. Deze verlichting heeft zelden of nooit de zon gezien….. En die 40 jaar gaan wij bij lange na ook niet halen. Vannacht wordt onze 3e nacht hier en wij gaan toch echt verkassen. Niet naar een ander veld, maar naar een andere locatie, want een nieuw avontuur (en vooral het echt VanLife-leven) roept!

solarverlichting zon camping
solar-verlichting ziet de zon

Wij hebben genoten van een paar dagen luxe, maar we verheugen ons ook op een nieuwe plek morgen, hopelijk ergens rustig in de natuur zonder (veel) buren. Want het was lekker hier voor een paar dagen, maar we hebben ook al tegen elkaar gezegd, dat zo’n grote camping eigenlijk niets voor ons is! Wij hebben tenslotte geen behoefte aan een speeltuin, restaurant, zwembad of iets dergelijks. Wij zijn tevreden met rust, natuur en elkaar.

vanlife rust natuur samen
rust, natuur en elkaar

En jullie? Camping, camperplaats of het liefste vrij in de natuur? We horen het graag!

2 opmerkingen:

 1. Ik vind t stoer dat jullie kunnen levem met minimale luxe.
  Dat is aan ons niet besteed. Zwembad en dergelijke hoeft ook niet maar stroom en douche en wc zijn voor ons wel erg wenselijk. SVR campings zijn dan een mooie tussenmaat. Ook wel knus meestal.
  Misschien ligt het ook wel aan wat je in dagelijks leven voor werk doet dat je de rust wel fijn vindt of nodig hebt.
  Maar jullie trekken wel het maximale uit de mogelijkheden. Top hoor !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je leuke reactie! Ja, ik heb ook moeten wennen, maar ik had een goede leermeester die veel meer ervaring had, namelijk GEOrg. Een dag niet douchen had ik vroeger echt nooooooit voor mogelijk gehouden..... Maar het wende echt heel snel. En ik (of we) krijg(en) er zoveel voor terug. Dus als we door die minimale luxe vaak op pad kunnen, dan heel graag!

   Verwijderen