woensdag 18 januari 2023

Water drinken tijdens een hike (januari 2023)

Worstel je ook altijd met de hoeveelheid water onderweg tijdens een hike of wandeling? Hoeveel water neem je mee en hoe neem je het mee? Hoeveel water drink je voor vertrek? Dit keer een wat andere blog van ons dan jullie gewend zijn. Deze keer niet zo zeer informatief als wel het delen van onze ideeën over het thema drinkwater tijdens een hike of wandeling. Ongelofelijk dat je een hele blog kunt vullen over alleen maar water. We zijn dit keer extra benieuwd naar jullie ervaringen, dus deel ze vooral onder de blog!
water drinken onderweg
water meenemen voor onderweg

In deze blog bespreken we de volgende thema's over water drinken tijdens een hike:



Hoeveel water heb je nodig tijdens een flinke hike?

Genoeg drinken tijdens inspanning is belangrijk. In de winter (of het voor- en najaar) is dat niet zo moeilijk, je neemt gewoon een paar flesjes mee. Maar wat als je in de zomer een lange hike gaat maken, het gaat flink bergop en is ook nog extreem warm? Wij drinken dan al gauw 2-3 liter per persoon en dat is dus een flink gewicht dat je nog extra meedraagt. Want eten neem je natuurlijk ook mee voor een lange hike. En waarschijnlijk ook nog geocaching-tools.

water drinken tijdens hike
ieder een flesje is genoeg in de winter


Te weinig water onderweg

Kennelijk zijn wij niet de enigen die daar soms mee worstelen, want ook onze vrienden van Digital Travel Couple schreven laatst dat de hike onverwachts langer was dan gepland, waardoor hun water al snel op was en ze behoorlijk uitgedroogd waren na afloop.  Zelfs in Nederland overkwam het ons al twee keer tijdens een fietstocht dat we echt te weinig water bij ons hadden. Lees onze blog geocache-fietstrail Genieten in de Waard maar eens. Of ons verhaal op Polarsteps, waar we bij onze reis door Nederland in Overdinkel totaal zonder water kwamen te zitten. Toen we uiteindelijk water vonden, dronk ik direct 2 flessen leeg en we gingen beiden onder de kraan om af te koelen. Als ik te weinig water drink, kan ik daar echt niet lekker van worden en hoofdpijn krijgen; GEOrg is daar wat makkelijker in. Dit alles inspireerde mij tot het schrijven van deze blog, weliswaar totaal buiten het seizoen waarin dit speelt - althans in onze regio (brrrrrrrr.......).

weinig water onderweg
doooooooooorst..........

Voor vertrek water drinken

Tijdens onze vakantie van afgelopen jaar in de Jura was drinkwater onderweg ook echt een issue. Het was extreem heet en droog - zelfs zo droog dat vele watervallen die wij wilden bezoeken geheel droog stonden. En wij hadden flink wat pittige hikes op het programma staan en dat in bergachtig gebied. Nu was ik sowieso al een tijdje bezig bulk te drinken (daarover later meer), dus ik begon bulk te drinken voordat we vertrokken voor de hike. Een hele fles water leegdrinken al voor vertrek, dan ga je in elk geval goed gehydrateerd op pad. In onze flesjes zit zo'n driekwart liter. Na een tijdje begon ook GEOrg het te doen en dat beviel eigenlijk heel goed. Scheelt toch voor ons samen al gauw anderhalve kilo dragen!

water drinken hitte
onder de waterval - helaas zonder water...


Wat is bulk drinken

Bulk drinken is een grote hoeveelheid water in één keer drinken. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt, maar eigenlijk is het niet zo gezond de hele dag kleine slokjes te drinken. Het is veel beter een paar keer per dag een grote hoeveelheid (bulk) te drinken, bij voorkeur niet al te koud water. Zoals gezegd deed ik dat al een tijdje en ik heb er in het begin wel even aan moeten wennen ineens zo'n grote plens water in je buik. Maar als je dat eenmaal gewend bent, weet je al snel niet beter.  En zo voor onze hikes bevalt het echt super goed.

water drinken sahara
op zoek naar water in de Sahara (van Lommel BE)


Water onderweg uit camelbak of flesjes

Voor onze hikes hebben wij een camelbak. Aan de ene kant heel handig, want ze zijn licht en kunnen - in een goede rugzak - in een speciaal vak vlak tegen je rug aan. Twee dingen vinden wij wel heel onhandig aan deze camelbaks. Ten eerste kun je niet goed zien hoeveel water je nog hebt. En ten tweede is het slangetje waardoor je drinkt na afloop nauwelijks droog te krijgen (of hebben jullie een goede tip voor ons?). In onze camelbak kan 3 liter. Dat is voor ons samen echt te weinig op zulk soort dagen. Dus dan nemen we ook nog onze navulbare flesjes mee (daarvan hebben we er in totaal 3).

water drinken camelbak
samen aan de camelbak


Welke flesjes neem je mee onderweg

Vervolgens kunnen we natuurlijk ook nog een hele blog vullen over water drinken uit flesjes. Gaan we niet doen hier, maar ik wil wel even kort aangeven dat wij geen water drinken uit pet-flesjes. Plastic hergebruiken is natuurlijk goed voor het milieu, maar petflesjes kunnen o.a. BPA bevatten. Wij gebruiken stevige BPA-vrije flessen die echt tegen een stootje kunnen. En dat is ook wel nodig, want ze zijn al regelmatig uit het zijvakje van onze rugzak gevallen. Ik ben ook al een keer languit op m'n snufferd gegaan en de flesjes werden toen allebei gelanceerd. Dus ja, die flesjes kunnen echt wel wat hebben! De discussie dat je eigenlijk nog beter uit een aluminium, roestvrijstalen of glazen drinkfles kunt drinken gaan we hier helemaal maar niet aan....

water drinken uit flesje
water drink je uit ... een geocache!


Jullie ervaringen met water tijdens een hike

Zoals gezegd zijn we bijzonder nieuwsgierig naar jullie ervaringen en zijn blij met elke tip. Ervaren jullie het ook zo als wij of hebben jullie geen problemen met water bij heet weer? Drinken jullie bulk? Waaruit drinken jullie? En vooral wie heeft dé tip het slangetje van de camelbak sneller droog te kunnen krijgen? Laat het weten onder de blog!


Top 3 blogs volgens google

2 opmerkingen:

  1. Super informatieve blog! Het is echt zo belangrijk om genoeg water te drinken tijdens een hike, beter te veel mee dan te weinig… niet overal kun je bijvullen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie én compliment, Ilse! Helemaal gelijk, beter teveel dan te weinig....

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.