zaterdag 15 juni 2024

Challenge-caches

De meeste geocachers houden wel van uitdagingen en gaan graag een challenge aan. Dat kan van alles en nog wat zijn. Bijvoorbeeld de meeste CITO's loggen, zoveel mogelijk foto's bij je log te plaatsen, 365 dagen (of langer) een geocache vinden en ga zo maar door. Zoals inmiddels wel bekend is (zo niet, lees de blog Cachen, cachen, cachen ... maar eens!) is GEOrg van de statistieken, dus ook een challenge gaat hij niet uit de weg. Hij probeert zoveel mogelijk foto's bij z'n logs te plaatsen en daarmee staat hij op de vierde plaats van Duitsland (ik op de 1192e plaats in Nederland...). Maar je hebt ook challenge-caches en daar gaat deze blog over. Wat zijn challenge-caches en hoe log je ze?

voorbeeld challenge cache
voorbeeld challenge-cache


Wat is een challenge-cache?

Een challenge-cache is een mysterie die meestal wél op het aangegeven coördinaat ligt (op het bogus-coördinaat)! Je hoeft dus niet eerst een puzzel op te lossen om deze cache te kunnen loggen. Maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je de cache echt mag loggen! En sommige CO's maken er grote uitdagingen van. In de titel van de cache moet ook het woord "challenge" verwerkt zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en herkennen. Ze hebben namelijk geen eigen icoon.


***update 15-06-2024 n.a.v. een reactie van één van onze lezers (waarvoor dank!)***
De challenge-caches hebben geen eigen icoon, maar sinds een paar jaar wel een eigen attribuut, waardoor er gemakkelijker op gefilterd kan worden.

eigen attribuut voor challenge-caches


In het voorbeeld-plaatje hieronder zie je het mysterie-icoon met gecorrigeerde coördinaten (het kleine puzzelstukje). De coördinaten zijn hier niet daadwerkelijk gewijzigd, maar als gecorrigeerd ingegeven. Voor ons het teken dat de cache in het veld gelogd kan worden.

challenge cache is mysterie
voorbeeld challenge-cache, let op het mysterie-icoon


Hoe log je een challenge-cache als je aan de voorwaarden voldoet?

Het veldwerk om een challenge-cache te loggen is heel eenvoudig. Je gaat naar het aangegeven coördinaat en je zoekt de geocache. Hopelijk vind je hem en dan zet je je naam in het logboek. Maar daarna functioneert het online een beetje anders dan normaal. Je checkt eerst of je aan de voorwaarden voldoet. Meestal gaat dat heel eenvoudig via een zogenaamde challenge checker die in de listing staat. Klik op die checker, zorg dat je ingelogd bent bij Project-GC en klik op Run checker. Alleen de wat oudere challenge-caches hebben geen checker, dan zul je zelf bewijs moeten leveren voordat je mag loggen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je direct loggen zoals gebruikelijk. Je kunt natuurlijk ook eerst de challenge checken voordat je het veldwerk gaat doen.

challenge cache checker
checker op groen, ik mag loggen


Hoe log je een challenge-cache als je (nog) niet aan de voorwaarden voldoet?

Voldoe je (nog) niet aan de voorwaarden, dan mag je online alleen een write note plaatsen. Je mag de challenge-cache dan alsnog loggen, als je later wél aan de voorwaarden voldoet. Soms kan dat maanden of jaren later zijn. Bij het voorbeeld hierboven had ik in 2017 al een write note geplaatst en in 2024 gelogd. Ik zet die challenge-caches waarbij ik alleen een write note geplaatst heb bij geocaching.com op een lijst (onder "Log een nieuw bezoek" vind je ook "Toevoegen aan lijst"). Deze heet bij mij "Challenges" en af en toe kijk ik daar of er al challenge-caches zijn die ik inmiddels loggen kan.

challenge cache write note
in het logboek en gelogd met write note (GC1FCW6)


Vele challenge-caches met 81-matrix

Zo ook natuurlijk nadat ik enige tijd geleden mijn 81-matrix gevuld had. Dat verhaal kun je lezen in de blog 81-matrix vol! Er zijn vele challenge-caches waarin de 81-matrix verwerkt is, bijvoorbeeld GC7Q3N6 Challenge 10 x Matrix. Voor mij staat daar alleen een write note. GEOrg heeft die al in 2018 gelogd, toen had hij zijn matrix dus al 10 x vol. Ik ging in mijn lijst op zoek naar een challenge-cache die je kunt loggen als je je 81-grid "slechts" één keer vol hebt. En ik vond daar GC4Y8K8 Challenge Cache Matrix 81. GEOrg heeft die al in 2014 gelogd. Ik heb in 2020 een write note geplaatst. Maar ... de cache is gearchiveerd. Beetje jammer. Maar ja, ik sta in het logboek en ik voldoe aan de voorwaarden, dus ik ga gewoon proberen wat er gebeurt als ik hem online log.

challenge cache matrix
matrix vol


Wat zijn er nog meer voor challenge-caches?

Oh, je kunt het zo gek niet verzinnen! Er is echt zo veel. Vind 30 webcam-caches, bezoek 10 landen op 1 dag, vindt 8 cache-types op 1 dag, vind elke dag van het jaar een geocache en ga zo maar door. Leuk voorbeeld kwamen wij tegen in Doel (BE). Bij GC95FAC Challenge Doel : 45 abandoned structures moet je 45 lost places vinden. Als je een dagje in deze bijzonder spookstad rond loopt, krijg je er al 8 cadeau. Kijk onze blog Spookstad Doel, lost place met geocaches maar eens. Wat een leuke herinnering om die foto's en het filmpje weer een keertje te bekijken. Een van de bekendste is de Jasmer Challenge: vindt minstens één geocache per maand sinds geocaching is ontstaan. Een flinke uitdaging als je weet dat geocaching in het jaar 2000 is ontstaan. Bijkomende moeilijkheid is dat vele oude caches niet meer actief zijn, je zult echt buiten Europa moeten reizen om aan deze opdracht te kunnen voldoen.

jasmer challenge
cache uit 09-2001 in Portugal (gelogd 2024)


Houden jullie van challenges?

Uiteraard zijn we ook erg benieuwd of jullie van challenges houden! Hoe vaak heb je je matrix al vol? Is er iemand onder jullie die voldoet aan de Jasmer Challenge? Leuk als je een reactie achterlaat onder de blog.

foto challenge geocaching
de foto-challenge van GEOrg
(geen cache, maar een persoonlijke challenge)

Gerelateerde blogs/pagina's

  1. 81-matrix vol!
  2. voorbeeld challenge-cache bij Doel
  3. cachen, cachen, cachen en de challenges van GEOrg

Meest gelezen blogs afgelopen 3 maanden

3 opmerkingen:

  1. Hoi. Naast het feit dat het woord "challenge" in de titel moet staan, is er sinds 2 jaar ook een attribute "challengecache" zodat er makkelijk op te filteren is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ziet er uit als een mannetje op eem trappetje

      Verwijderen
    2. Hallo Erwin, heel veel dank voor je zeer zinvolle aanvulling. We hebben de blog zodanig aangepast.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.