donderdag 4 april 2024

Campercaching Costa de Prata (PT april 2024)

Met onze camper reisden wij langs de wat minder bekende Costa de Prata, oftewel de zilverkust in Portugal. De meeste toeristen gaan hierheen vanwege de schitterende goudwitte stranden, maar er is zoveel meer dan dat. Het is een hele groene streek, waar wij echt hebben genoten van de bloemenpracht, maar vooral van de variëteit aan rotsformaties en kliffen. Dankzij geocaching kwamen wij weer op zulke bijzondere plekken terecht!

genieten aan de Costa de Prata


Nazaré

Dit deel van onze reis begon in Nazaré, dat in de top 5 staat van werelds hoogste golven. Deze hoge golven kunnen hier ontstaan, doordat er voor de kust een ravijn ligt van 170 km en een diepte van maar liefst 5.000 meter. Hoge golven zagen we wel, maar door de harde wind sloegen ze helaas plat en was er echt niemand aan het surfen. Hier kan je bijvoorbeeld GC7BA06 loggen.

hoge golven Nazaré

Desondanks zijn wij meerdere dagen in dit leuke surfdorp geweest. Het stadje is opgesplitst in 2 delen, boven ligt Sitio de Nazaré en beneden Nazaré zelf. Een lange trap verbindt deze twee - en een kabelbaan, maar die was buiten werking toen wij er waren. Wij zijn in deze periode maar liefst 3 x de lange trap op en af geweest. En dat allemaal om een D5/T5 cache te kunnen loggen, hetgeen uiteindelijk helaas niet gelukt is (GC6NKWW). Geen straf, want je hebt er echt een fenomenaal uitzicht. Rust halverwege even uit op de schommel en zorg dat je voor die tijd de informatie hebt verzameld voor de multi (GC5YVWV).

schommelen with a view


Alcobaça

Dit stadje ligt niet aan de kust, maar het is desondanks echt de moeite waard Alcobaça met de vele gekleurde huizen even te bezoeken. Bovendien is er een prima gratis camperplek met alle voorzieningen die je je maar wensen kunt, zelfs wifi. De letterbox die er ligt (GC6YNFZ) laat je de highlights van de stad zien, al moet ik eerlijk bekennen, dat wij vastgelopen zijn (door onze eigen onoplettendheid). Wandel door de liefdestuin (GC70933) en let vooral ook even op de liefdeskluisjes die daar in de muur langs de rivier Boça zitten. Loop helemaal naar de kasteelruïne boven “Castelo de Alcobaça” (GCHN5C). Van daaruit heb je niet alleen een fantastisch uitzicht over de stad en de camperplaats, maar ook een schitterende blik op het Cisterciënzers klooster, waar de virtuele cache ligt (GC8919M). Bij de graftombes waarnaar de virtuele verwijst, kijk je echt je ogen uit zo schitterend en gedetailleerd die zijn. 

graftombe t.b.v. de virtuele cache


Peniche

Daarna reisden we door naar Peniche, een schiereiland iets meer naar het zuiden. Het is echt een gezellig visserstadje, met vele restaurantjes rondom de haven. En voor Portugese begrippen liggen er aardig wat geocaches en adventure labs, bijvoorbeeld de korte multi bij het fort - dat overigens gesloten was toen wij er waren. Maar desondanks kun je de multi doen (GC14VBT).

Peniche, bekend van het kantklossen

Peniche is zoveel meer dan alleen het stadje. De rotsformaties langs de hele kust zijn echt fenomenaal. Je vindt er maar liefst 11 earthcaches, dat zegt toch genoeg. Dankzij de caches treffen we vele - echt honderden - fossielen aan gewoon in de rotsen waar je overheen loopt (GC76VD5 en GC6D788). Maar de knaller voor ons was "the blowing hole” (GC7CJAQ). We gaan hier niet proberen te omschrijven wat dat is, dat moet je gewoon zelf meemaken (of onze video kijken).

Georg zijn hoofd bij het "blowing hole"


Porto Novo

Porto Novo ligt bij de monding van de rivier Alcabrichel, een paradijselijk mooie vallei met kleurig begroeide hellingen. Er liggen hier vele geocaches en het is een prachtig wandelgebied. Bijvoorbeeld over het vlonder dat daar is aangelegd (GC8B2GC) of over het pad langs de kust (noordzijde) waar je door een grote weelderige bloemenzee loopt (GC8C8BM).

geocache bij vlonderpad Porto Novo


Santa Cruz

Onze volgende stop was in Santa Cruz, een stadje aan de kust met zowel kliffen als zandstranden. Santa Cruz is bekend van de enorme rots - de Penedo do Guincho - die vlak voor de kust omhoog steekt (GC4V5EA). Deze rots is waarschijnlijk zo genoemd, omdat de Guincho (oftewel de visarend) vroeger zijn nest bovenop deze rots bouwde. Een bijzondere rots, omdat de zee er doorheen stroomt. Het is een leuke locatie, met vele rode bankjes met roodwitte zonneschermen en overal trapjes. In het stadje liggen diverse earthcaches en Adventure labs.

de Penedo do Guincho

Wij kwamen niet voor het stadje, maar voor de kliffen. Met laag water kun je over het strand vanaf Santa Cruz naar het zuiden lopen richting Praia das Amoeiras. De kliffen waar je dan langs komt zijn echt schitterend. De kleuren variëren van geel, blauwgroen, via dieprood tot zilvergrijs en door de impact van de zee zijn er bijzondere vormen en lijnen ontstaan. Dat hier geen earthcache ligt, begrijpen wij niet.

bizar gevormde rotsen


Aveiro

Past het in je route richting de zilverkust of terug, breng dan een dagje door in Aveiro. Het wordt ook wel genoemd klein Venetië en het is echt een heel gezellig stadje mede door de kleurrijk versierde bruggen over de kanalen waar de gondels doorheen varen. Ook hier liggen diverse geocaches die op een leuke manier de stad tonen (bijvoorbeeld GC7YRXP).

gondels in Aveiro


Het is ook erg leuk net buiten Aveiro een wandeling over de vlonderpaden te maken langs de beddingen waar het zeewier gewonnen wordt (GC9AYT).

winning zeewier buiten Aveiro


Overnachtingen met de camper

Op onze pagina Overnachtingen met de camper vind je een uitgebreide omschrijving met foto van alle locaties waar wij gedurende deze tijd overnacht hebben, zoals bijvoorbeeld in Peniche op 4 verschillende plaatsen.

Afsluiting

Wij hebben echt genoten van dit gedeelte van de reis. Ons uitgebreide reisdagboek kun je vinden op de pagina Camperroutes (onder het kopje Iberië). Meer beeldmateriaal vinden jullie in onze video's. Vlog 3 en vlog 4 gaan over dit gedeelte van onze reis. Leuk als jullie een reactie achterlaten onder de blog of onder een van de vlogs!

Gerelateerde blogs/pagina's

Meest gelezen blogs afgelopen maand

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag van jullie avonturen in Portugal. Jullie hebben al veel moois laten zien via de video's en hier via foto's. Ik kan echt zien dat jullie aan het genieten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je leuke reactie en super leuk dat je ons zowel hier als op YouTube volgt. Dat klopt, wij genieten volop!

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.