woensdag 26 juni 2024

Maker Magic - en daarna?

Rond een jaar geleden heeft Geocaching-HQ Maker Magic events geïntroduceerd. De bedoeling was geocachers te activeren een eigen cache te publiceren. Ervaren geocachers geven tijdens zo'n event hun know-how aan de jongere, minder ervarene door. Goed idee! Maar wat gebeurt er daarna? Als cache-owner heb je wel een aantal verplichtingen. Cache-controle, cache repareren/vernieuwen, (de-)activeren, archiveren... In deze blog beschrijven we wat er allemaal bij komt kijken nadat je een geocache online gebracht hebt.

magic maker event
MAGIC MAKER,
een actie van groundspeak


Cache aanmaken

Hoe je een goede cache aanmaakt, had je kunnen leren op de diverse Maker Magic events in juni/juli 2023. Of je kopieert ideeën van caches die je al gevonden hebt en/of je spreekt met andere cachers over jouw plannen.

Cache controle

Nadat je een cache aangemaakt hebt, moet je er wel voor zorgen dat de cache goed onderhouden blijft, ook een reden waarom je het beste een cache bij jou in de buurt legt. Een ander reden is bijvoorbeeld dat je in jouw eigen omgeving misschien mooie plaatsjes weet, die een vreemde niet zou vinden zonder jouw cache. Maar het gaat nu om onderhoud! In het begin is er misschien niet zo erg veel nodig, maar met de tijd is het logboek vol (hoe kleiner, hoe sneller) of het is vochtig of nog erger: kleddernat. Soms gaat er ook iets kapot: heb je bijvoorbeeld een heel moeilijke cache met hoge D-waarde, dan proberen sommige cachers je cache op een andere manier te openen dan jij het verwacht en gaat hij kapot. Kom je sowieso vaker langs de cache? Dan kan je tussendoor even kijken of alles goed is. Of je kunt wachten tot iemand "aandacht gevraagd" (need maintenance) logt. 

Het logboek moet dan misschien vervangen, de behuizing gerepareerd of vernieuwd en vergeet dan niet te tonen dat je het gedaan hebt, dan zien anderen ook dat de cache goed onderhouden werd.

Als het niet anders kan - je bent bijvoorbeeld op vakantie of de reparatie duurt lang - dan zet je de cache offline. Als later alles weer klaar is, vergeet dan niet hem weer te activeren.

cache onderhoud geocache
logboek vol of nat?

Normaal gesproken hoort ook de controle van de logs erbij. Je vergelijkt het logboek met de online logs en kijkt of iedereen ook echt in het logboek staat. Maar dat doen vele cache-owners niet. Redenen hiervoor zijn vaak:

- ze willen je niet controleren (jij moet zelf met je fouten leven);
- het is lastig en niemand heeft er profijt van;
- het logboek is vies, nat of de cache is verdwenen

Maar als je dan iemand niet in het logboek vindt, wat doe je dan? Aanschrijven en vragen waarom? Misschien was er iets met het logboek, de pen was niet goed of wat dan ook en hij heeft dat wel in zijn log geschreven en een foto erbij staan. Of ben je streng? Wie niet in het logboek staat mag niet loggen! Dat kan, dat is correct maar zo maak je geen vrienden (of je zegt: zulke vrienden wil ik sowieso niet). Maar je weet: Best finds are other geocachers!

logboek controleren
logboek controleren of niet?


Cache archiveren

Als alles niet meer helpt en je met die cache wilt stoppen, dan moet hij in het archief. 

Is de reparatie of het vervangen van de behuizing niet mogelijk of te duur, is de plaats intussen vol met vuilnis (Cito-event doen?) of door muggels in gebruik, dan is het misschien de enige mogelijkheid. 

Als je verhuist of stopt met geocaching, dan bestaat ook nog de mogelijkheid de cache te laten adopteren. Lees hierover meer in onze blog: Hoe adopteer je een geocache of trackable? Omdat wij nu veel op reis zijn en ik verhuist ben zijn mijn fysieke caches alle gearchiveerd of geadopteerd door een vriend. 

door een vriend geadopteerde cache


Trotse cache owner

Je ziet, het is niet alleen het aanmaken van een cache, er hoort meer bij! Maar als je goed voor je cache(s) zorgt, dan ben je ook een Magic Maker!

trotse cache owner
Fake-foto - omdat wij geen caches (meer) in het veld hebben liggen


En jullie?

Heb jij al een cache aangemaakt? Ook een event telt mee (daar heb je wel minder - of in elk geval kortere tijd - aandacht nodig). Wat heb jij voor ervaringen? Laat het ons weten onder de blog.

Gerelateerde blogs/pagina's

  1. Hoe adopteer je een geocache of trackable
  2. The best finds are ... other geocachers!

Meest gelezen blogs afgelopen maand



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.