dinsdag 9 mei 2023

Het Taschen-Cito-project (mei 2023)

Taschen-Cito was een project in Duitsland waarmee ze destijds het opschonen van de natuur hebben gepromoot. 

Je neemt een plastic zakje, doet er een mooie banderol omheen - misschien zelfs met een TB-code - en legt hem in een geocache. Eén van de volgende cachers mag het zakje meenemen en gebruiken. Het is dus een soort uitnodiging om vuilnis uit de natuur te halen.

Helaas is het project intussen bijna dood; er zijn nog maar een paar geocachers die aan cito-zakjes knutselen, maar de grote tijd met een actieve internet-pagina en een kraampje op mega-events is voorbij ... 

taschen-cito
diverse Taschen-Cito's

Wat is een Taschen-Cito?


Het Taschen-Cito-project komt oorspronkelijk uit Duitsland en Taschen-Cito (TC) is dus een Duits woord. Het woord "Taschen" betekent zak en in dit geval wordt er je broek- of jaszak mee bedoeld. Je stopt daarin een TC als je op pad gaat, zodat je de natuur kunt opschonen. De Taschen-Cito zelf is een klein ingepakte vuilniszak. Hij kan in van alles en nog wat verpakt zijn. Meestal in een banderol, maar het kan ook in een filmkokertje of iets anders zijn. De creativiteit was groot.
Er werden ook eisen aan de Taschen-Cito gesteld: er moest bepaalde tekst op staan, een link naar de website, als je het Cito-logo erop hebt, mocht het logo niet veranderd zijn, enz.

taschen-cito
Taschen-Cito DNF

Waar vind je een Taschen-Cito?


Taschen-Cito's kunnen in elke geocache worden achtergelaten, mits de cache is groot genoeg. Wij lieten er bijvoorbeeld eentje achter op het Eiland van Brienenoord (zie ook onze blogs en de video's over deze leuke geocaches). Maar er zijn ook speciale Taschen-Cito-hotels in Duitsland, bij voorbeeld GC6BX6P TB - und TaschenCITO - Hotel, waarin je een groot aantal Taschen-cito's van de CO vindt. Ook kan je de TC's op events of cito's tegenkomen.

taschen-cito in cache
Taschen-Cito in een cache

Taschen-Cito Safari


Omdat wij ook veel op andere platforms onderweg zijn dan alleen de "mainstream" kwamen we de Taschen-Cito ook op een andere plek tegen: Opencaching.de heeft de zogenoemde safari-caches waaronder ook een Taschen-Cito-safari: OC12F3E Taschen-CITO.
(Lees hier meer over Safari-caches en hier meer over Opencaching.)

taschen-cito safari-cache
Taschen-Cito voor een safari-cache

Wie zitten er achter de Taschen-Cito


Er bestaat een internetpagina en een facebook-pagina. Zoals boven al beschreven is er niet veel leven meer in dit project. De vroegere leden ervan reageren niet meer op aanvragen en helaas ben ik mijn wachtwoord van internetpagina vergeten, dus ik heb ook geen echte toegang meer tot de inhoud. Hierdoor heb ik helaas geen aanvullende informatie.
Via de facebook-groep heb ik geleerd dat Jürgen Haßler de internetpagina heeft over genomen maar het duurt nog even voordat hij weer goed werkt, dus geduld is een schone zaak.

Op het Giga-event Essen stond nog een stand met Taschen-Cito's waar we DreiTreiser ontmoet hebben. Ze waren bezig met hun eigen Taschen-Cito's, maar ook zij hadden geen idee waar we verdere informatie konden krijgen.

taschen-cito op event
stand op een MEGA-event met verschillende TC's

Hoe maak je een Taschen-Cito


Je hebt niet veel nodig om zelf een Taschen-Cito te maken: vuilniszakken, papier (met jouw Taschen-Cito-logo), schaar, lijm en een mal.

taschen-cito maken
benodigdheden Taschen-Cito


Op een A4-blad passen vier Taschen-Cito's (6,7 cm x 21 cm) die je met een schaar of een papiersnijder snijdt. Het motief kan van alles zijn als je maar op copyrights en wetten let. Misschien zet je ook een TB-code op jouw Taschen-Cito of je neemt een GeoKret, die kan je gratis aanmaken. 
De mal maak je van stevig (7 cm breed) karton. De vuilniszak werd gevouwen tot hij 6-7 cm breed is, dan wordt hij om de mal gewikkeld. Mal eruit halen, papieren banderol er omheen, lijmen, klaar!

taschen-cito-banderol
banderol voor Taschen-Cito


Ik weet niet of er nu nog eisen aan zo'n TC gesteld worden, dus als je zelf je eigen Taschen-Cito wilt creëren, doe dat dan voor de zekerheid onder een ander naam dan Taschen-Cito.

Doe iets voor het milieu


Wij zijn vaak op Cito's of verzamelen onderweg vuilnis. Zie bijvoorbeeld onze blog (met video) 10 maanden GC8NEAT. Dan helpt zo'n Taschen-Cito in je (rug)zak. Je hebt hem snel bij de hand en gooit hem in de volgende vuilnisbak. Doe je mee? Ik ga nu nog een beetje lijmen ...

taschen-cito
een beetje verder lijmen ...

taschen-cito
wij gebruiken ze zelf ook

taschen-cito
hier is het weer schoon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.